8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Prima Casă“, ultimele zvâcniri

„Prima Casă“, ultimele zvâcniri

De la începutul programului și până acum și-au cumpărat locuințe prin „Prima Casă“ 11.525 de persoane din Oltenia. Creșterea ROBOR are o influență mare asupra ratelor persoanelor din Oltenia împrumutate în bănci. Cu toate că este mare cererea de astfel de credite, gradul de îndatorare prin acest program nu depășește 30 – 33%. Atenție, însă, la ROBOR! Din cauza creșterii indicelui de dobândă, ratele celor împrumutați prin „Prima Casă“ au crescut anul acesta cel mai mult din piață.

Cererea pentru locuințele achiziționate prin programul „Prima Casă“ a continuat să fie mare și în 2018, în ciuda faptului că indicele ROBOR la trei luni (3M), care se folosește în formula de calcul a dobânzii la astfel de credite acordate populației, a început să crească vertiginos.
Potrivit datelor de la Filiala Craiova a Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), numărul total al garanțiilor acordate în cadrul Programului „Prima Casă“, din anul 2009 și până în prezent, este de 254.209 la nivel național. Dintre acestea, de la începutul anului 2018 și până acum s-au acordat 14.040 de garanții, pentru tot atâtea dosare pe „Prima Casă“. Pentru zona Olteniei, numărul total de garanții acordate a fost de 11.525, din 2009 până în prezent. Pe parcursul perioadei scurse din anul 2018, FNGCIMM a acordat 470 de garanții pe „Prima Casă“, ceea ce înseamnă că tot atâtea persoane și-au achiziționat anul acesta o locuință cu credit prin acest program. Potrivit datelor de la FNGCIMM, Filiala Craiova, județul cu cele mai multe garanții este Doljul, cu 209 dosare aprobate anul acesta. „În ciuda creșterii ROBOR, cererea pentru locuințe prin «Prima Casă» este mare și anul acesta. Plafonul de garantare pentru anul acesta a fost lansat în luna februarie, iar până la această dată s-a consumat 51% din acest plafon, ceea ce înseamnă că s-au acordat credite de către cele 15 bănci înscrise în program ce reprezintă 51% din suma totală alocată pentru anul acesta pe «Prima Casă». Sunt bănci care mai aveau dinainte dosare în analiză și la care plafonul de garantare se află la 70-80% din sume“, a precizat directorul Filialei Craiova a FNGCIMM, Mihaela Bărbulescu. Ea a mai spus că, de regulă, se împrumută persoanele tinere, cu vârste între 24 și 35 de ani, și că există în continuare cerere pentru „Prima Casă“ deoarece avansul care se achită la astfel de credite este de doar 5%, pe când la produse similare ale băncilor avansul începe de la 10%.

ROBOR, mai mult de jumătate din rata bancară

Totuși, în condițiile în care indicele ROBOR a crescut în ultima perioadă, persoanele care vor se se împrumute prin „Prima Casă“ trebuie să fie prudente și să își facă bine calculele. Cei mai afectați de creșterea ROBOR sunt cei care au contractat credite prin „Prima Casă“ atunci când indicele era sub 1%. În formula de calcul a dobânzii, în cazul unor astfel de împrumuturi, se ia în calcul valoarea indicelui ROBOR la trei luni, plus o marjă de dobândă de 2%. În urmă cu câțiva ani, dobânda plătită de împrumutați era undeva la 3% (ROBOR 3M de 1%+2% marja de dobândă a băncii). În condițiile în care ROBOR a urcat până la 2,95%, rata lunară a celor care și-au cumpărat locuințe prin astfel de credite a crescut considerabil (2,95%+2%). Băncile anunță din trei în trei luni clienții care sunt modificările de dobândă.
Analiștii estimează că ROBOR va crește în continuare, astfel că aceia care decid să se împrumute pentru a-și cumpăra o locuință trebuie să își ia în calcul o creștere a dobânzii pe care o vor achita băncii și, implicit, o creștere a ratei lunare de plată.

Valoarea finanțării a crescut, iar gradul de îndatorare este scăzut

Locuințele din Oltenia tranzacționate cu credite contractate prin Prima Casă au fost mai scumpe în 2018, față de anul trecut. „Valoarea medie a finanțării a fost în 2017 de 191.000 de lei pe locuință, iar anul acesta valoarea medie a finanțării a crescut la 210.000 de lei pe locuință“, a precizat directoarea Filialei Craiova a FNGCIMM.
În contextul în care Banca Națională a României intenționează stabilirea unui grad de îndatorare a populației de 45% din veniturile solicitantului de credit ipotecar, în cazul împrumuturilor prin „Prima Casă“, gradul de îndatorare este de maximum 30 – 33% din veniturile persoanelor care se împrumută. În ciuda unui grad de îndatorare mic, creșterea ROBOR și previziunile pentru perioada următoare pot să facă din acest gen de împrumuturi unele care au și un grad de risc.

0,30% din beneficiari și-au pierdut locuințele

Reprezentanții FNGCIMM spun că nu sunt multe persoane care nu își mai permit să își plătească ratele prin „Prima Casă“. „În ceea ce privește rata de default, aceasta s-a menținut la un nivel constant de 0,30%“, a precizat Mihaela Bărbulescu, precizând că principala cauză pentru care persoanele respective nu și-au mai permis plata ratelor bancare și au pierdut locuința achiziționată prin „Prima Casă“ a fost aceea a pierderii locului de muncă de către unul dintre soți.
Sunt voci la nivel central care solicită stoparea programului „Prima Casă“, din cauza riscului la care se impun persoanele care se împrumută astfel. Ceea ce este stabilit oficial până în acest moment este că plafonul anual pus la dispoziție de către stat pentru acordarea de garanții prin „Prima Casă“ se va diminua în fiecare an, până în 2021.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS