12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: A treia zi de grevă la Electroputere. Salariații nu cedează

Craiova: A treia zi de grevă la Electroputere. Salariații nu cedează

După negocierile de ieri, în urma cărora angajaților li se oferise o majorare de 200 de lei la salariu, plus creșterea valorii bonurilor de masă de la 9,5 lei la 15 lei, astăzi circa 300-350 de muncitori de la Electroputere au refuzat să intre la lucru, declinând oferta patronatului. Ei spun că nu vor relua lucrul până când nu li se acceptă revendicările în totalitate, adică un plus salarial de 300 de lei net, la care să li se adauge bonurile de masă de 15 lei fiecare.

 

Muncitorii de la uzina Electroputere SA Craiova, respectiv de la secțiile TRAFO și Mașini Rotative, au ieșit iarăși în curtea uzinei, refuzând să intre la lucru pentru a treia zi consecutiv. Angajații direct productivi se plâng de salariile foarte mici, ei încasând sume foarte apropiate de salariul minim pe economie, respectiv puțin peste 1.300 de lei sau chiar salariul minim. Ei se plâng că au salariile foarte mici de multă vreme și nu mai fac față cheltuielilor cotidiene din cauza inflației din ultima perioadă. Muncitorii mai acuză că există discrepanțe uriașe între salariile celor care muncesc efectiv în uzină și salariile mari ale personalului TESA.
Angajații au cerut majorarea salariilor cu 300 de lei net, însă joi după-amiază, după ședința Adunării Generale a Acționarilor, conducerea Electroputere a mai avut o rundă de negocieri cu liderii de sindicat și le-au oferit muncitorilor o majorare salarială sub nivelul solicitărilor sindicaliștilor. Protestatarii sunt nemulțumiți de oferta de ieri după-amiază a conducerii unității, prin care li se oferă muncitorilor o majorare salarială de câte 200 de lei net de persoană, plus creșterea valorii tichetului de masă de la 9,5 lei cât este la ora actuală, la 15 lei pe tichet.
Astăzi de dimineață, muncitorii au refuzat să intre la lucru. ”Au fost discuții cu reprezentanții sindicatelor pe ateliere de lucru. Oamenii nu au acceptat ultima ofertă a patronatului, de 200 de lei la salariu. Va urma încă o negociere astăzi. Așteptăm să vedem ce se mai întâmplă”, a spus un angajat de la Electroputere, care a participat la protestul de astăzi.
Astăzi, la discuții au luat parte și reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, care au rolul de a concilia cele două părți. Potrivit legii, reprezentanții ITM au rolul de a concilia cele două părți chiar în timpul negocierilor între sindicate și patronat.
Dacă nu li se acceptă solicitările integrale, angajații sunt dispuși să declanșeze greva generală, angajații dându-și acceptul pentru grevă în proporție de 71%, în cazul în care negocierile cu patrionatul eșuează.
GdS a cerut încă de ieri un punct de vedere de la conducerea Electroputere SA Craiova legat de ceea ce se întâmplă în unitate, dar până acum nu am primit niciun răspuns. Astăzi, GdS a solicitat din nou un punct de vedere de la companie, însă până la această oră conducerea societății nu a răspuns întrebărilor redactorilor. În momentul în care vom avea acel răspuns îl vom face public.

Electroputere și-a mai vândut din active

În ultimii ani, Electroputere a înstrăinat din active, respectiv terenuri și foste hale de producție către firma care a construit actualul mall din zonă.
Vânzarea de active ale companiei a continuat și anul acesta. Electroputere SA a vândut în ianuarie 2018 către Electroputere Parc SRL (firma care administrează mall-ul) două terenuri însumând 3,8 hectare, plus o clădire. Valoarea totală a tranzacției a fost de aproape 10 milioane de euro, din care 7,7 milioane de euro au fost plătiți vânzătorului la momentul perfectării tranzacției, conform unui document numit ”Raport curent” postat pe site-ul Electroputere SA Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS