8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Krzysztof Warlikowski deschide Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova cu Poveștile africane ale lui Shakespeare (VIDEO)

Craiova: Krzysztof Warlikowski deschide Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova cu Poveștile africane ale lui Shakespeare (VIDEO)

Cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare va avea loc în perioada 23 aprlie – 6 mai 2018 la Craiova.  Ediția din acest an, cea de-a XI-a, desfășurată sub genericul ”Planeta Shakespeare”, se va deschide în data de 23 aprilie, ziua nașterii și morții lui William Shakespeare, cu spectacolul ”Poveștile africane ale lui Shakespeare”, prezentat de Teatrul Nou din Varşovia (Polonia), în regia lui Krzysztof Warlikowski.

Potrivit unui comunicat al TNC Craiova, poveştile africane ale lui Shakespeare este unul dintre cele mai importante spectacole regizate de Krzysztof Warlikowski, regizor de teatru aclamat la nivel mondial. Warlikowski, care a regizat mai multe piese de teatru ale lui Shakespeare, este cunoscut pentru interpretarea modernă a textelor tradiționale. În Poveştile africane ale lui Shakespeare el și-a folosit tehnica specială de adaptare – prin juxtapunerea și amestecarea fragmentelor diferitelor piese apare un scenariu unic. Regele Lear, Neguțătorul din Veneția și Othello prezintă trei eroi Shakeaspearieni care întruchipeaza în același timp cifrele excluziunii de astăzi, fiind victime ale vârstei, antisemitismului și rasismului. Warlikowski le permite să vorbească personajelor de obicei tăcute, făcându-le să ţină monologuri scrise special pentru piesa de teatru de către poetul libanez Wajdi Mouawad.
Spectacolul, considerat o călătorie eroică în metafizic, are o durată de 310 minute, cu două pauze: prima parte: 1h20, pauză 20 minute; a doua parte: 1h40, pauză 20 minute; a treia parte: 1h20.
Teatrul Nou a fost fondat la Varșovia în 2008 sub conducerea artistică a lui Krzysztof Warlikowski, care se baza pe un grup de vechi colaboratori de-ai săi. În primii cinci ani, teatrul nu avea un sediu permanent, funcționând după modelul unui centru cultural interdisciplinar. Primăvara anului 2016 a marcat redeschiderea Teatrului Nou într-o hală postindustrială renovată, din inima orașului Varșovia. A produs până în prezent cinci interpretări ale lui Krzysztof Warlikowski ((A)pollonia, Sfârșitul, Poveștile africane ale lui Shakespeare, Cabaretul din Varșovia, Francezii), și a co-produs Tramvaiul lui Warlikowski (cu Isabelle Huppert) împreună cu Teatrul Odeon din Paris. Încă de la început, Teatrul Nou a promovat artiști tineri, oferindu-le spațiul necesar pentru a-și realiza viziunea artistică. Printre colaboratori se numără: Michał Borczuch, Krzysztof Garbaczewski, Anna Smolar. După redeschidere, Teatrul Nou a devenit domiciliu stabil pentru noua generație de coregrafi polonezi, sprijinind în mod activ dezvoltarea scenei de dans poloneze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS