10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljEducație medicală pentru elevii de la sate

Educație medicală pentru elevii de la sate

Elevii din România mănâncă prost, mai ales la şcoală. Chipsuri, dulciuri cu prea mult zahăr şi chimicale, sucuri acidulate, tot ce strică dinţii şi duce la obezitate sau alte boli grave se regăsește în meniul lor zilnic. Educația medicală este esențială în școli, dar de puține ori se întâmplă ca medicii să ajungă în unitățile școlare. Există însă și profesori cărora le pasă de sănătatea elevilor lor. Este cazul celor de la Școala Gimnazială Celaru. Pentru că dascălii de aici au observat că tot mai mulți copii mănâncă nesănătos, au probleme cu greutatea și unii dintre ei chiar fumează, au chemat un medic care să le explice cât de nocive sunt aceste obiceiuri și cum trebuie să aibă grijă de sănătatea lor.  

Medicul Iuliana Petrișor a fost a mers la  școala din Celaru și le-a vorbit elevilor, dar și părinților despre alimentația sănătoasă. Mereu trebuie să avem grijă ce mâncăm. Acest lucru este valabil și pentru părinți, și pentru copii. Foarte important este să ne hidratăm. Trebuie să consumăm apă sau suc natural făcut de mama și de bunica în casă. Ar trebui să bem un litru şi jumătate de lichide pe zi, cel puțin. Ziua se începe cu un pahar cu apă. Este bună și o cană de ceai neîndulcit. Sucul este recomandat o dată pe lună. Un pahar de apă are zero calorii, un pahar de suc colorat poate să ajungă până la 500 de calorii. Apa ne hidratează, pe când sucul ne dă o energie falsă și ne umple de calorii goale. Noi trebuie să aducem calorii pline: vitamine, proteine, glucide, lipide. Acestea sunt ca niște cărămizi care ne construiesc organismul. Trebuie să știm ce mânăcăm zilnic și să ne programăm mesele“, le-a explicat medicul specialist în diabet și boli de nutriție elevilor și părinților din Celaru.

Medicul le-a vorbit copiilor și despre beneficiile sportului. Întâlnirea s-a încheiat cu o întrecere pe bicicletă

Gabi Marinică, profesor de religie la școala din Celaru este cel care a solicitat ajutorul medicului Iuliana Petrișor, tocmai pentru că a observat că elevii au obiceiuri alimentare proaste care le afectează starea de sănătate. „Am intitulat această acțiune „Scara” tocmai pentru că ieri a fost Sf. Ioan Săcărar care este recunoscut pentru lucrarea minunată pe care ne-a lăsat-o – Scara. Am considerat că acțiunea aceasta poate să fie o adevărată scară de urcare către cele bune pentru copii. Prin ceea ce facem ne dorim să le aratăm cum să trăiască sănătos. Ne dorim să le arătăm alternativa la ceea ce le oferă acum piața. Mămicile au venit la această acțiune cu mâncare de post. Am făcut sport, întrecere cu bicicletele. O să continuăm aceste acțiuni pentru că numai așa putem schimba mentalitatea și îmbunătății lucrurile”, a spus Gabi Marinică, profesor de religie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS