14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCartierul chinezesc din Craiova, predat către ANL?

Cartierul chinezesc din Craiova, predat către ANL?

Când a anunțat predarea către Compania Națională de Investiții (CNI) a proiectului privind reabilitarea și consolidarea corpului central al clădirii Colegiului Național „Carol I“, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a adus aminte, printre rânduri, și de ansamblul de locuințe de pe strada Caracal. „O să aveți o surpriză și cu cartierul chinezesc“, au fost cuvintele edilului, care, în contextul în care au fost rostite, te duceau cu gândul la încă o „predare de gestiune“ din partea municipalității. Lucru care s-ar și putea întâmpla în curând, de data asta cu cartierul chinezesc în prim-plan. După modelul pasării Colegiului „Carol I“ la CNI, ansamblul de locuințe de pe strada Caracal ar putea fi predat către altă instituție de interes public din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, este vorba de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), cea care se poate ocupa de astfel de investiții, prin unul din programele sale naționale.
Informația nu a fost confirmată oficial de autoritățile locale, însă surse din cadrul Primăriei Craiova dau ca sigură o astfel de mutare, mai ales că și edilul Mihail Genoiu a dat de înțeles că se va întâmpla curând ceva surprinzător cu acest cartier de locuințe început în 2015 și abandonat pe parcurs de firma chineză Shandong Ningjiang Construction Group, din lipsă de fonduri. GdS a luat legătura cu Agenția Națională pentru Locuințe, pentru a afla dacă se va face această predare – primire de obiectiv și în ce condiții, urmând să primească de la aceasta un răspuns în scris, care va fi publicat ulterior. ANL a avut, anul trecut, un buget de 182 de milioane de lei la capitolul „Dezvoltarea sistemului de locuinţe“, în timp ce pentru finalizarea primelor trei blocuri ale cartierului chinezesc, aflate în stadiul cel mai avansat, Primăria Craiova prinsese în bugetul din 2018 suma de 9.366.000 de lei. Edilul vorbea la începutul anului de un caiet de sarcini în lucru și de un acord-cadru pentru realizarea în acest an a blocurilor respective, însă se pare că toată investiția va trece în sarcina ANL.
Municipalitatea are ca termen ianuarie 2020 pentru a construi și preda 250 de locuințe, din totalul de 1.850, cât are cartierul, către Ministerul Apărării Naționale, proprietarul terenului de pe strada Caracal, pentru a nu pierde tot proiectul. Cartierul de locuințe a fost preluat de primărie de la Shandong Ningjian la 1 august 2017, după ce firma chineză nu a respectat clauzele din contractul de concesiune. Pe acest amplasament ar trebui construite 23 de blocuri, majoritatea cu zece etaje, dar până în prezent au fost ridicate până la etajul al șaselea doar două, alte câteva fiind la primul nivel. Dacă va reuși această predare de obiectiv către Agenția Națională pentru Locuințe, Primăria Craiova ar împușca doi iepuri dintr-o lovitură: ar scăpa de povara cartierului chinezesc, care a tot chinuit-o în ultimii ani, și ar rămâne și cu cei 9.366.000 de lei în buget, bani pe care ar putea să-i folosească pentru alte investiții necesare orașului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS