16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUniversitatea din Craiova va începe colaborarea cu omologii din Tiraspol

Universitatea din Craiova va începe colaborarea cu omologii din Tiraspol

Universitatea din Craiova a avut timp de trei zile vizita unei delegații a Universității stat din Tiraspol, în urma căreia s-a semnat ieri un parteneriat bilateral de colaborare, semnat de rectorii celor două instituții de învățământ superior. Acordul vizează colabărări pe plan educațional și de cercetare. „Universitatea din Tiraspol este singura universitate din spaţiul european care funcţionează în exil, la Chişinău, după ce a fost evacuată în urmă cu 26 de ani, odată cu începerea conflictului transnistrean, care din păcate pare că nu se mai încheie. Această delegaţie numeroasă formată din 15 persoane a fost primită de omologi din cadrul Universităţii din Craiova. Am decis să semnăm un amplu protocol de colaborare care să nu rămână doar pe hârtie, pentru că intenţionăm să facem lucruri frumoase împreună şi de aceea timp de trei zile împreună cu delegaţia de la Universitatea de Stat din Tiraspol am perfectat acest protocol care prevede colaborarea academică pe domenii de învăţământ, la nivelul schimburilor de studenţi şi mobilităţii cadrelor didactice şi una pe parte de cercetare”, a spus Cezar Spînu, rectorul Universității din Craiova. În afara acestui acord, s-a semnat şi un acord separat între Universitatea de Stat din Tiraspol şi Universitatea din Craiova prin INCESA, care prevede ca o parte din cadrele didactice ale universităţii partenere să devină cercetători asociaţi onorifici ai universităţii craiovene şi să lucreze pe proiecte punctuale atât cu companii din România, cât şi cu companii din Moldova. Evenimentul a fost inclus în seria activităților dedicate centenarului Marii Uniri.
„Eu sunt convins că va fi o colaborare fructuoasă. Suntem în anul Centenarului Marii Uniri şi încercăm să strângem legăturile între noi, românii de pe cele două maluri ale Prutului. În luna aprilie va urma un alt eveniment în acelaşi context – decernarea titlului de Doctor Honoris Causa preşedintelui Academiei din Republica Moldova”, a menţionat Cezar Spînu.
La rândul său, rectorul Universităţii din Tiraspol, prof.univ.dr. Eduard Coropceanu, a afirmat că acordul semnat joi va contribui la creşterea calitativă a învăţământului de stat din Tiraspol.”Am constat la Universitatea din Craiova o intercorelare armonioasă între domeniile instruire, cercetare şi transfer tehnologic, un lucru care este foarte benefic şi de dorit de împrumutat şi de noi pentru a corespunde exigenţelor şi tendinţelor din spaţiul european „, a spus rectorul Coropceanu. Delegația a vizitat laboratoarele Universității din Craiova, sălile de curs dra și campusurile, iar, ieri au vizitat și centrul universitar de la Drobeta Turnu Severin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS