8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCâine ridicat abuziv de hingheri dintr-o curte

Câine ridicat abuziv de hingheri dintr-o curte

Un craiovean ne-a sesizat faptul că marţi, 13 februarie, i-a fost ridicată de către hingheri o căţea pe care o avea pe o proprietate privată din comuna Cârcea. Întreaga scenă a fost surprinsă pe camerele de luat vederi pe care bărbatul le are amplasate pe proprietatea respectivă.

Un animal aflat pe proprietatea privată a unui bărbat a fost ridicat de hingherii SC Salubritate Craiova SRL, la Cârcea. Chiar dacă animalul era foarte paşnic şi stătea aşezat lângă o maşină staţionată în parcarea proprietăţii, hingherii au intrat nestingheriţi şi l-au târât fără reţineri până la maşină. Când a mers să îi dea mâncare, bărbatul a observat că animalul nu mai era acolo şi a verificat camerele de luat vederi pe care le are montate pe proprietatea respectivă. „Marţi au venit hingherii în Cârcea, după ce un vecin i-a sesizat că sunt mulţi câini fără stăpân pe străzi. Au venit hingherii, neînsoţiţi de cineva de la Primăria Cârcea, au intrat pe proprietatea mea şi mi-au luat căţeaua care se vede pe imagini că nici măcar nu se mişca. Este bătrână şi cam bolnavă. Eu am cuşcă pentru ea, îi duc mâncare tot timpul, e foarte ataşată de mine. Pe gard scrie mare, la intrare, că este proprietate privată. Cu toate acestea, hingherii au intrat fără reţineri. Prima dată au tras-o de zgardă până i-au rupt-o. Apoi au tras-o cu un laţ şi au chinuit-o. Mi-am dat seama că nu mai e când m-am dus să îi dau mâncare. Am întrebat un vecin şi el mi-a zis că au trecut hingherii pe acolo. Apoi m-am uitat pe imaginile înregistrate de camere. Am găsit-o la Breasta. Nu ştiam cum să o iau mai repede. Îmi părea rău de ea, avea lacrimi în ochi. Apoi m-a chemat veterinarul de acolo în birou şi mi-a propus o înţelegere. Mi-a spus că nu înregistrează căţeaua în acte la Breasta, nu m-a pus să plătesc taxa de recuperare. De asemenea, mi-a sugerat să nu mai afle nimeni despre ceea ce s-a întâmplat că ar putea să cadă capete. Pe 14 februarie au şi venit să viziteze căţeaua. Unde s-a mai întâmplat aşa ceva dacă nu ştiau că au greşit? Am întrebat şi la poliţie şi mi s-a spus că ceea ce au făcut este caz penal“, a declarat craioveanul căruia i s-a ridicat animalul.

Hingherii au căutat şi alţi câini în curtea respectivă

Pe imaginile filmate se vede cum hingherii intră în interiorul unei curţi, de unde târăsc căţeaua, care era foarte paşnică. Mai mult decât atât, după ce aceasta este dusă la maşină, unul dintre angajaţii SC Salubritate Craiova SRL rămâne pe proprietatea respectivă şi inspectează dacă mai există câini pe care îi poate ridica. Potrivit legii, hingherii au dreptul să ridice doar câinii aflaţi pe spaţiul public. Art. 1(1) al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân prevede că expresia „câine fără stăpân“ are următoarea semnificaţie: orice câine crescut, adăpostit, ţinut pe domeniul public, în locuri publice sau în spaţiile adiacente acestora, în afara proprietăţii stăpânului sau deţinătorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv cei identificaţi prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare, stabilit de către Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor“.
Reprezentanţii Salubrităţii recunosc greşeala şi spun că au demarat o anchetă în interiorul instituţiei. „Conducerea SC Salubritate Craiova SRL a vizualizat imaginile transmise și a dispus demararea de urgență a cercetării disciplinare a lucrătorilor Serviciului Gestionare Câini fără Stăpân care au intervenit în acest caz, urmând să fie luate măsurile care se impun. Potrivit legii, capturarea unui câine de pe o proprietate privată se poate face doar la solicitarea proprietarului sau a unui organ de ordine publică (poliție, jandarmerie), în acest ultim caz scopul fiind confiscarea animalului. Câinele respectiv a fost revendicat imediat de către deținător, acesta ajungând la Adăpostul canin Breasta la puțin timp după sosirea echipajului de capturare. Având în vedere dovezile de deținere prezentate de dânsul lucrătorilor Serviciului Gestionare Câini fără Stăpân, animalul nu a fost înregistrat și a fost returnat imediat deținătorului. Nu există un tarif de revendicare, valoarea pe care o achită proprietarul fiind calculată în funcție de zilele de cazare în adăpost, la care se adaugă valoarea tratamentelor medicale care se efectuează la intrarea și la ieșirea din adăpost, dacă este nevoie“, a declarat Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS