10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDupă ani de așteptare, Radioterapia de la SJU Craiova primește un accelerator pentru bolnavii de cancer

După ani de așteptare, Radioterapia de la SJU Craiova primește un accelerator pentru bolnavii de cancer

Vești bune pentru bolnavii care se tratează la Spitalul Județean Craiova (SJU). Clinica de Radioterapie Oncologică urmează să fie dotată cu cel mai important aparat în tratarea bolnavilor – acceleratorul liniar. După doi ani și jumătate de discuții, medici care au vorbit despre problemele cu care se confruntă și articole în care s-a atras atenția asupra pericolului la care sunt expuși pacienții, Ministerul Sănătății a anunțat că săptămâna viitoare va semna contractul pentru achiziția echipamentului de radioterapie.

„Fără acest echipament și fără aceste modalități noi de tratament lupta cu cancerul este o luptă pierdută”

Clinica de Radioterapie de la SJU Craiova este mereu aglomerată. Aici fac tratament, în medie, pe zi, 100 de bolnavi veniți din întreaga Oltenie și chiar din Ilfov, Pitești sau Petroșani. Clinica are un singur accelerator liniar, din 2007, care se poate defecta oricând. Mulți dintre pacienți au fost trimiși, în ultimul timp, către clinicile din alte orașe, tocmai pentru că aparatul pe care se lucrează este vechi și de multe ori se strică, iar întreţinerea lui este foarte costisitoare. „Acum în toată Oltenia, adică la aproximativ trei milioane și jumătate de oameni, există un singur aparat care poate iradia bolnavii de cancer. Avem un aparat fabricat anul 2000 și pus în funcțiune în 2007, funcționează de zece ani nonstop. Am luptat să aducem acest aparat performant. Fără acest echipament și fără aceste modalități noi de tratament lupta cu cancerul este o luptă pierdută, fără medicație și fără iradiere. De aceea, acest echipament este una dintre investițiile majore din acest spital. Este un echipament scump, investiția se ridică la aproximativ cinci milioane de euro, asta este oferta pe piață. Pe lângă aparat există și clădirile anexe necesare pentu ca acesta să funcționeze, un buncăr special, alt buncăr pentru computerul tomograf simulator și alte componente care fac ca acest aparat să funcționeze“, declară managerul spitalului.

„Este un mare câștig pentru bolnavii din Oltenia”

În timp ce în Occident medicii operează în adevărate laboratoare și dispun de aparatură de ultimă oră, în Craiova, profesioniștii din sănătate au învățat să se descurce cu ce au. Sunt secții din Spitalul Județean de Urgenţă Craiova care nu au mai primit aparatură de zeci de ani. În urma a sute de discuții purtate între reprezentanții instituțiilor mediale și a zecilor de articole în care GdS a arătat realitatea din Spitalul Județean de Urgență Craiova, condițiile în care sunt tratați pacienții și în care sunt nevoiți medicii să lucreze, Ministerul Sănătății a decis alocarea unor sume importante de bani pentru achiziționarea de echipamente medicale. Acum reusrsele se îndreaptă către Clinica de Radioterapie. „Este un mare câștig pentru bolnavii care se tratează la noi. Sunt cazuri care te impresionează. Oameni măcinați de boală. Vă dați seama ce înseamnă să îi pui pe drum până la București sau către alte orașe să facă tratamentul?! Este mare nevoie de acest echipament. Managerul spitalului a făcut tot ce se putea pentru a aduce acest aparat în Oltenia. În ultimul timp pe bolnavii care și-au permis i-am trimis către alte orașe că să putem face tratament cu acest aparat măcar pentru cei care chiar nu își permit să meargă acolo”, spune dr. Veronica Diţă, şefa Clinicii de Radioterapie a SJU Craiova.

Ministrul Sănătății: . „Serviciile de radioterapie sunt decontate  prin contractele cu Casele de Asigurări de Sănătate, însă trebuie să facem tot posibilul pentru a scădea timpii de așteptare al pacienților”

În cadrul aceluiași proiect, Ministerul Săntății dotează și centrele  de radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Oradea și Institutul Oncologic prof.dr. I.Chiricuță Cluj Napoca. Achizițiile de echipamente de radioterapie  sunt realizate în baza Acordului de împrumut încheiat cu Banca Mondială în anul 2014, în valoare totală de 250 de milioane euro. Pentru că acordul a fost blocat până anul trecut, fondurile au început să fie accesate abia după deblocarea lui, respectiv în anul 2017.

De asemenea, Ministerul Sănătății  a încheiat un acord cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică de la Viena (AIEA), astel încât toate achizițiile de echipamente de radioterapie realizate în cadrul Acordului cu Banca Mondială  beneficiază de consultanță din partea experților acestei Agenții. După vizita experților AIEA  la Ministerul Sănătății, care a avut loc în luna decembrie 2017, urmează să fie primit în scurt timp un raport care va sta la baza definitivării politicilor de investiții în activitatea de radioterapie din cadrul Acordului de împrumut cu Banca Mondială.

Dacă anul trecut am demarat investițiile pentru contruirea unei rețele publice de radioterapie în România, anul acesta continuăm demersurile în acest sens, astfel încât să putem asigura accesul pacienților la radioterapie în cele mai importante spitale publice din țară. Serviciile de radioterapie sunt decontate  prin contractele cu Casele de Asigurări de Sănătate, însă trebuie să facem tot posibilul pentru a scădea timpii de așteptare al pacienților care au nevoie de aceste servicii. Am convingerea că doar prin crearea unui sistem public de radioterapie vom reuși să atingem acest obiectiv ”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS