16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZiua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, marcată la Craiova printr-o ceremonie militară și religioasă (VIDEO)

Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, marcată la Craiova printr-o ceremonie militară și religioasă (VIDEO)

Autoritățile județene au organizat, astăzi, o ceremonie militar – religioasă pentru marcarea Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății, aniversată în fiecare an pe 22 decembrie. Ceremonia a fost deschisă cu intonarea Imnului Național, după care a fost oficiată slujba religioasă. Au urmat alocuțiunile transmise de revoluționari, prefectul județului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, de președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, dar și de viceprimarul municipiului Craiova, Stelian Bărăgan.
„Ziua de 22 Decembrie are o semnificaţie aparte pentru poporul nostru, pentru că este ziua în care, în urmă cu 28 de ani, Revoluția Română începută la Timișoara cuprindea și Craiova. Revoluția română din decembrie 1989 a reprezentat unul din puținele momente de unitate națională din istoria țării noastre, fiind considerată un triumf al societății civile. Atunci, alături de cetățeni din toate marile orașe ale României, parcă la un îndemn, craiovenii au ieșit în stradă, revendicându-și dreptul la libertate și militând pentru un stat democratic. Din păcate, la Craiova Revoluția a lăsat în urmă zeci de morţi şi răniţi, oameni care nu au luptat doar pentru libertate, ci şi-au dat viaţa şi pentru că au crezut într-un ideal, au crezut într-un viitor pentru copiii lor, au crezut într-o Românie mai bună. În semn se cinstire a celor care s-au jertfit pentru o societate mai bună, avem astăzi datoria de a arăta mai departe tinerelor generații că sacrificiul acestor eroi reprezintă drepturile și libertățile câștigate (…)”, a declarat prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu.

„Ziua de 22 Decembrie ne reunește pentru a comemora un capitol crucial al destinului nostru, ca națiune, și pentru a-i omagia pe cei care, prin jertfa lor, au scris această însemnată pagină de istorie, un punct de pornire pe drumul construirii unui prezent onorant. Triumful și tristețea adâncă se împletesc în ceremonia de astăzi, când marcăm victoria Revoluției și a dezideratelor majore în numele cărora s-a luptat în stradă și când îi plângem, totodată, pe cei care și-au sacrificat propriile vieți pentru a ne redobândi drepturile fundamentale. România este acum un stat liber și democrat, dar și un garant al libertății și democrației, alături de partenerii săi internaționali. Astăzi și mereu, suntem datori să arătăm recunoștința noastră pentru eroii din Decembrie, să păstrăm vie memoria martirilor și să veghem, în fiecare minut, ca valorile pe care le-au câștigat cu sacrificii – libertatea, dreptatea și demnitatea – să fie păstrate intacte, pentru generațiile viitoare (…)”, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.

La ceremonie au participat, ca în fiecare an, și reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului de Jandarmi Dolj, Grupării Mobile de Jandarmi, dar și conducerea Poliției Locale și reprezentanți ai partidelor politice.
Au fost depuse coroane de flori la troiţa eroilor căzuţi la Revoluţie, amplasată peste drum de Primăria Craiova, primii care au făcut acest lucru fiind revoluționarii craioveni. În timpul revoluției din decembrie 1989, la Craiova au pierit 26 de tineri, iar alte 60 de persoane au fost rănite.
Spre deosebire de anii trecuți, anul acesta au fost prezenți la ceremonie și militari din cadrul Contingentul Militar Polonez din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud – Est de la Craiova. Ceremonia a fost încheiată cu prezentarea onorului şi defilarea gărzii de onoare.
​Mai trebuie spus că, pe parcursul ceremoniei militar-religioase, între orele 10-13, a fost închisă circulaţia rutieră pe străzile Popa Şapcă, A.I. Cuza(sectorul de drum cuprins între intersecţia cu strada Unirii şi intersecţia cu strada Arieş) și strada Unirii(sectorul de drum cuprins între intersecţia cu strada Mihai Viteazul şi intersecţia cu strada A.I. Cuza).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS