17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCampionul Marius -Avram Iancu, în școlile din Dolj și Craiova

Campionul Marius -Avram Iancu, în școlile din Dolj și Craiova

Ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, a lansat finele lunii trecute, la Palatul Victoria, Programul ”Campionii României în școală, liceu și universitate”, în prezența mai multor sportivi români, precum: Elisabeta Lipă, Andreea Răducan, Carol-Eduard Novak, Marius-Avram Iancu și Ivan Patzaichin.
Programul va fi dezvoltat în școli, licee și universități, prin participarea sportivilor de performanță, care vor avea întâlniri cu elevii și studenții și le vor vorbi despre importanța sportului și a educației fizice. Proiectul își propune să ajungă în circa 2.500 de unități școlare din județe și municipiul București.
În prezent, în România sunt aproximativ 250.000 de sportivi, scopul programului fiind ca, până la sfârșitul anului viitor, acest număr să crească cu 25%.
Un accent aparte va fi pus pe școlile din mediul rural, în care copiii fac sport într-o măsură mult mai redusă și nu au acces la diferitele competiții sportive.
Unul dintre marii sportivi care au participat la lansarea acestui program național este Marius -Avram Iancu, primul român care a traversat înot Canalul Mânecii dintre Anglia și Franța, în anul 2016, și singurul om din Lume care, în 2017, a străbătut înot Dunărea, fără echipament de protecție, pe o distanță de 2860 km, de la izvoare, din Munții Pădurea Neagră (Germania) și până la revărsare în Marea Neagră, la Sulina. Aceste performanțe îl plasează pe sportivul român între cei 13 mari sportivi ai Lumii cu performanțe la fel de răsunătoare în acest sport, fiind primul român din istorie care ajunge pe lista nominalizărilor Asociației Mondiale a Înotătorilor în Ape Deschise (World Open Water Swimming Association) pentru titlul de ”Omul Anului 2017” la acest sport.
Sportivul a copilărit în județul Dolj, la Întorsura – comuna natală a mamei sale, este cetățean de onoare al Județului Hunedoara și al Municipiului Petroșani, iar din luna
octombrie 2017 este Membru de Onoare al Sindicatului Administrației Publice ”Forța Legii”. La Gala Premiilor desfășurată duminică seară la Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova, Avram Iancu a înmânat unul dintre premiile acordate de prestigioasa instituție de cultură pentru Anul 2017. Marţi, 19 decembrie, începând cu orele 11.00,
cadrele didactice şi elevii Liceului Tehnologic ”Petre Baniță” din Călărași vor fi gazdele marelui campion, iar după prânz aceeași bucurie o vor împărtăși și
cadrele şi elevii școlilor gimnaziale din Călărași și Sărata. Miercuri dimineață, sportivul se va întâlni cu elevii și dascălii Școlii gimnaziale ”Elena Farago” din Craiova, urmând ca la prânz sportivul să își întâlnească tinerii consăteni din comuna Întorsura, după care va fi prezent la ședința Consiliului Local, unde i se va acorda titlul de Cetățean de Onoare al comunei Întorsura.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS