12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSfinte Liturghii arhiereşti în parohiile Segarcea şi Lupoaia

Sfinte Liturghii arhiereşti în parohiile Segarcea şi Lupoaia

Sfârşitul celei de-a patra săptămâni din Postul Naşterii Domnului a fost marcat de mai multe evenimente în parohiile Segarcea, judeţul Dolj şi Lupoaia, judeţul Gorj. Astfel, sâmbătă 9 decembrie, credincioşii din Parohia Segarcea II, Protoieria Craiova Sud, l-au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Cu acest prilej a fost sfinţită Icoana făcătoare de minuni „Maica Domnului – Pantanassa”, adusă de la Muntele Athos, iar la orele după amiezii a fost sfinţit Paraclisul „Sfântul Trifon”, ridicat în zona viilor eparhiale din Segarcea. Duminică, 10 decembrie, a fost rândul Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Lupoaia, Protoieria Târgu Jiu Nord, să îmbrace haine de sărbătoare, cu ocazia resfinţirii bisericii parohiale de către IPS Părinte Mitropolit Irineu.

Momente de o încărcătură duhovnicească deosebită au trăit sâmbătă, 9 decembrie, credincioşii din Parohia Segarcea II, veniţi în număr mare să participe la Sfânta Liturghie arhierească săvârşită de către Întâistătătorul Bisericii din Oltenia, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, la altarul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. În ziua de prăznuire a zămislirii Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana, a fost sfinţită şi Icoana făcătoare de minuni Maica Domnului „Pantanassa” – vindecătoarea de cancer, adusă de la Muntele Athos (Mănăstirea Vatoped), prin grija preoţilor slujitori ai acestui sfânt locaş, Marin Anghel şi Dumitru Pătra. Momentele liturghice ale zilei au continuat cu sfințirea Paraclisului închinat Sfântului Mucenic Trifon, ocrotitorul grădinilor, viilor şi livezilor.

Resfinţirea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Parohia Lupoaia, Gorj

În Duminica a 26 după Rusalii, 10 decembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei a poposit în mijlocul parohienilor din Lupoaia, comuna Cătunele, Protoieria Târgu Jiu Nord, judeţul Gorj. Împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Mitropolitul Olteniei a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de resfinţire a Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”, în urma finalizării lucrărilor de consolidare şi restaurare interioară şi exterioară, executate în perioada 2015 – 2017, prin strădania enoriaşilor păstoriţi de preotul paroh Ion Murgilaş, cu sprijinul Consiliului local al Primăriei Cătunele. Sfântul locaş a fost construit în anii 1705 – 1706, de către boierul Nicolae Săvoiu şi este una dintre cele mai vechi biserici de zid din judeţul Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS