21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPedepse blânde pentru inculpații din dosarul „Tătuțu“

Pedepse blânde pentru inculpații din dosarul „Tătuțu“

În urmă cu cinci ani, în decembrie 2012, procurorii DIICOT din Craiova au reținut zece persoane suspectate că făceau parte dintr-un grup infracțional

Judecătorii de la Tribunalul Dolj s-au pronunțat, miercuri seară, într-un amplu dosar instrumentat de procurorii DIICOT, în care au fost puși sub acuzare 11 inculpați, printre care se numără un fost ofițer din cadrul IPJ Olt, angajați ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Olt, dar și fiii unui fost director al SIF Oltenia. Șase inculpați au fost achitați pentru toate infracțiunile reținute de procurori, iar ceilalți cinci au primit pedepse cuprinse între șase luni și doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare.

Procurorii DIICOT din Craiova rețineau, în decembrie 2012, membrii unui grup infracțional organizat, care ar fi fost coordonat chiar de un om al legii, de comisarul-șef Laurenţiu Ilie Lazăr, poreclit „Tătuțu“, pe atunci ofițer în cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor de la IPJ Olt. Printre cei reținuți s-au mai numărat inspectorul Ciprian Gheorghiceanu, tot de la Investigarea Fraudelor, Ion Florin Bâlteanu, directorul executiv adjunct al DGFP Olt, Ion Encescu, şeful AFPCM Olt, inspectorii fiscali Gheorghiţa Prunişoară şi Anastasia Lioveanu, dar și Gheorghe Bădiţă și frații Mihai Răzvan Buzatu şi Bogdan Alexandru Buzatu, oameni de afaceri, fiii lui Teodor Buzatu, fostul director al SIF Oltenia.
Procurorii DIICOT au reținut atunci că patronii unor firme din Olt au fost obligați să plătească grupului infracţional sume de bani, fie drept taxă de protecţie, fie ca răsplată pentru soluţii de neîncepere a urmăririi penale în dosarele în care erau cercetaţi de poliţiştii de la Investigarea Fraudelor. Banii erau percepuţi în baza unor contracte fictive de pază încheiate cu firma de profil SC Roedil SRL Slatina, deţinută de Valeria Lazăr, soţia comisarului Laurenţiu Lazăr, dar administrată în fapt chiar de poliţist, după cum au susținut anchetatorii.
Mai exact, după ce ar fi efectuat cercetări împotriva unor administratori de societăţi comerciale şi în majoritatea cazurilor au propus către Parchete soluţii de netrimitere în judecată pentru infracţiunile economice anchetate, ofiţerii Lazăr şi Gheorghiceanu i-ar fi determinat pe aceştia să încheie contracte de pază cu SC Roedil SRL Slatina. Firma Roedil ar fi încasat, astfel, în perioada 2007-2011, peste 1.000.000 de euro din servicii care nu ar fi fost executate.

Ancheta ilegală de la Vamă

Ancheta DIICOT a scos la iveală, de exemplu, faptul că, în cursul anului 2009, comisarul-şef Lazăr a cercetat pentru infracţiuni economice administratorul unei societăți comerciale din Găneasa. Dosarele au fost soluţionate cu neînceperea urmăririi penale, după care firma din Găneasa a încheiat un contract de prestări servicii cu SC Roedil SRL a familiei Lazăr, căreia i-a achitat 9.821 de lei. Ulterior, administratorul cu pricina şi-a mai înfiinţat o firmă, prin care a mai plătit SC Roedil alți 96.546 de lei.
Când administratorul din Găneasa a avut probleme cu o serie de bunuri sechestrate de Vama Craiova, Lazăr ar fi sărit în ajutorul acestuia, au mai explicat procurorii DIICOT. Aceștia din urmă au susținut că Lazăr i-ar fi întocmit directorului Vămii Craiova un dosar de abuz în serviciu, „cu toate că acesta nu avea competenţă teritorială pentru a efectua acte de cercetare penală pe raza judeţului Dolj“. Dosarul penal ar fi fost întocmit însă numai ca să-l determine pe director să ridice sechestrul pus asupra unor bunuri ale societății din Găneasa.
Mai departe, anchetatorii au mai precizat că același Lazăr a dispus cercetarea unei funcționare a DGFP Olt, care a refuzat o rambursare de TVA de 2.000.000 de lei către o societate administrată de un protejat al polițistului.
De asemenea, în urma unei plângeri formulate de SIF Oltenia, procurorii DIICOT au stabilit că două firme administrate de fraţii Buzatu, la care SIF Oltenia era acţionar majoritar, ar fi încheiat contracte formale cu societatea de pază a lui Lazăr, la preţuri de 75 de ori mai mari decât preţurile pieţei.

Achitări pe bandă rulantă la Tribunalul Dolj

În iunie 2013, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a 22 de inculpați, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova. Printre infracțiunile reținute de procurorii craioveni s-au numărat constituirea unui grup infracţional organizat, desfăşurarea de activităţi ilicite în domeniul jocurilor de noroc, conflictul de interese, abuzul în serviciu, șantajul sau evaziunea fiscală.
Ulterior, în februarie 2014, dosarul a fost declinat la Tribunalul Dolj, instanță care s-a pronunțat miercuri, pe 6 decembrie.
Șase dintre inculpați – Ciprian Gheorghiceanu, Liviu Voiculescu, Ionuț Poteraş, Costinel Ghiţă, Adrian Boangiu şi Radu Morusi, au fost achitați pentru toate infracțiunile reținute de procurori.
Alți cinci inculpați au fost achitați numai pentru o parte dintre infracțiunile comise, fiind condamnați cu suspendare pentru altele.
De exemplu, Laurenţiu Ilie Lazăr a fost achitat pentru comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, conflict de interese în formă continuată și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. În schimb a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare pentru șantaj și complicitate la delapidare.
Soția ofițerului Lazăr, Valeria Lazăr, a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală. Frații Buzatu au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare, iar cea mai mică pedeapsă, de șase luni cu suspendare, a primit-o inculpatul Gheorghe Bădiță.
În plus, instanța a dispus ca Valeria Lazăr să achite statului suma de 26.218 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA, iar inculpaţii Mihai Răzvan Buzatu şi Laurenţiu Ilie Lazăr la plata sumei de 456.000 de lei către partea civilă SC Univers SA.
Mai trebuie spus că, în ianuarie, anul acesta, instanța a dispus judecarea într-un dosar separat al celorlați 11 inculpați, acest dosar fiind tot pe rolul Tribunalului Dolj. Sentința Tribunalului Dolj nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS