13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Premieră cu casa închisă

Craiova: Premieră cu casa închisă

Cel mai recent proiect câștigător al Concursului pentru Tineri Regizori și Scenografi Români va avea loc pe 18 decembrie, la ora 17.00, premiera la sala I.D.Sârbu a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova. Este vorba despre spectacolul “Monstrul Nisipurilor” de Csaba Székely în regia Irinei Crăiţă-Mândră și scenografia Cezarinei Iulia Popescu. Irina Crăiță-Mândră este absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București. Spectacolul său de disertație – „Martiri” de Marius von Mayenburg – a fost premiat la Gala Absolvenților UNATC 2016. Pentru proiectul cu care a câștigat concursul de la Craiova a făcut echipă cu Cezarina Iulia Popescu,cu care a lucrat împreună și la spectacolul „Dragoste și informație” de Caryl Churchill pus în scenă la TNB.
”Am ales textul lui Csaba Székely, deoarcere acest autor îmi place foarte mult, iar piesa “Monstrul Nisipurilor” nu a fost pusă în scenă în limba română până acum” a declarat Irina Crăiţă-Mândră în cadrul unei conferințe de presă desfășurată astăzi, Ea a mai adăugat ”Deși este despre dragoste, personajele din piesa sunt incapabile emoțional. Se acumulează situații în care primează egoismul și posesivitatea și totul ajunge să se desfășoare într-o notă absurdă”. Autoarea scenografiei, Cezarina Iulia Popescu, a afirmat că textul a impus, în mare parte, modul în care a gândit spațiul. ”Am gândit un spațiu în care să se regăsească cele cinci săli impuse de autor, și am gândit șiu un spațiu de luptă între femei și bărbați”.
Spectacolul funcționează ca o oglindă a felului absurd, disfuncțional în care ajungem să trăim și să gândim, ratând astfel șansa de a fi fericiți.
Iulia Colan, Ioana Florentina Manciu, Romanița Ionescu, Alina Mangra, Raluca Păun, Cătălin Vieru, Claudiu Mihail, Ștefan Cepoi și Marian Politic vor purta nume de fructe (femeile) și de culori (bărbații): Afina, Piersica, Căpşuna, Vișina şi Portocala, Maro, Negru, Ocru, Roşu şi Verde.
Iulia Colan , una dintre protegonistele spectacolului a afirmat ”Nu vreau să spun prea multe despre personajul meu. Vreau să las spectatorului prilejul să descopere el ce se întâmplă. Piesa vorbește despre relații, despre triunghiuri amoroase, sau alte figuri geometrice de acest fel. ce vă pot spune despre personajul meu este că nu mi-aș dori, în viața reală, să mă întâlnesc cu a astfel de femeie.
După cum a declarat Vlad Drăgulescu, directorul artistic al TNC, premiera se joacă cu casa închisă, următoarea reprezentație fiind programată anul următor, pe 13 ianuarie 2018.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS