15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMinistrul Energiei, Toma Petcu: CE Oltenia este pregătit pentru programul de iarnă

Ministrul Energiei, Toma Petcu: CE Oltenia este pregătit pentru programul de iarnă

Ministrul energiei, Toma Petcu, a vizitat, vineri, Termocentrala de la Işalniţa, din cadrul Complexului Energetic Oltenia(CEO), pentru a vedea modul în care a fost realizată investiţia de modernizare a blocului energetic numărul 7, care furnizează în sistem aproape 300 de Megawați.

 

 

Investiția de circa 25 de milioane de lei a fost aprobată în februarie, a demarat în aprilie și s-a finalizat în șase luni, fiind considerată de ministru drept „o investiție scurtă cu eficiență mare, necesară pentru sistemul energetic național și siguranța lui”. „Este o investiție relativ mică sau medie dacă ne referim la investițiile din energie, dar cu o rată de recuperare scurtă, pentru că în șase luni ea se recuperează, prin reducerea consumului atât la gaz, cât și la cărbune. Iar o reducere a consumului însemnă implicit și cheltuieli mai mici. Totodată, sunt și emisii mai mici de CO2, ceea ce însemnă că și costurile cu certificatele verzi vor fi reduse undeva la jumătate, cam cu un milion de euro într-un an de zile”, a spus Toma Petcu.
„Nivelul de recuperare a energiei termince, care înainte de a face această investiție era aruncată, practic aveam și costuri ca să scăpăm de zgura de la prima ardere, ne dă posibilitatea să aducem o eficiență mai mare în modul de funcționare al cazanelor”, a adăugat ministrul energiei, care consideră că CEO a devenit compania numărul unu din țară în producerea de energie electrică.

„Cred că CEO va reuși să fie competitiv pe piață”

Toma Petcu a mai spus că peste două treimi din cantitatea de cărbune necesară Complexului Energetic Oltenia se află deja în centrală și că nu va mai exista riscul din iarna trecută de a se ajunge în incapacitatea de a transport cărbunele. „Până acum s-au extras circa 1,6 milioane de tone de cărbune și, ceea ce este și mai important, peste două treimi din această cantinate se află în centrală și nu în carieră. Astfel, evităm riscul pe care îl aveam în ianuarie de a fi în incapacitatea de a transporta această cantitate de cărbune din carieră în centrală. Stocul este dublu acum față de iarna trecută și în continuare se extrage cărbune din cariere și se transportă în centrală. Eu zic că la CE Oltenia lucrurile sunt stabile și complexul este pregătit pentru programul de iarnă”, a precizat ministrul energiei.
Demnitarul a mai menționat că, printr-o investiție de genul celei de la blocul energetic numărul 7, cumulată cu o alta similară la un alt grup din cadrul CEO, complexul ar putea să vândă energie la prețuri foarte bune. „Cu ritmul acesta de investiții și cu ce și-a mai propus conducerea pentru anii următori, cred că CEO va reuși să fie competitiv pe piață, indiferent de ce alt tip de producător de energie vorbim”, a conchis ministrul Toma Petcu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS