A început Festivalul Toamnei la Craiova

Autori


Pe lângă produse diverse lucrate de mână, craiovenii pot găsi în spațiul exterior de la Centrul Multifuncțional și multe alte produse: de la flori, miere, dulciuri de casă, pomi fructiferi și hăinuțe croșetate manual, până la mici și carne pe grătar. Vizitatorii sunt acompaniați de acordurile muzicii populare, iar cei mici au parte de tiribombe. Atmosfera este una de bâlci cu de toate, doar că întregul festival nu a fost organizat în centrul Craiovei, unde se organizau diverse târguri similare, ci în cartierul 1 Mai.

Ieri a demarat, în pavilionul exterior al Centrului Multifuncțional din Craiova, din cartierul 1 Mai, prima ediție a Festivalului Toamnei, care reunește 55 de producători și comercianți, din patru județe ale țării. Producători din Dolj, Olt, Vâlcea și Argeș expun în special produse tradiționale și hand-made.

Craiovenii pot găsi, până duminică (inclusiv), produse tradiționale agro-alimentare, dulciuri de casă, semințe, miere și utilaje pentru apicultură (centrifugă pentru separarea mierii), icoane pictate, obiecte de artizanat și ceramică, flori în ghiveci, viță de vie, pomi fructiferi, răsaduri, porturi tradiționale, hăinuțe pentru copii lucrate manual și chiar palmieri în ghiveci.

Expozanții încearcă să își vândă marfa

Octavian Tilioi este un producător de miere din Băbeni, județul Vâlcea, A mai participat la astfel de târguri, organizate la Craiova, în special la târgurile meșteșugarilor, pentru că respectivii apicultori – tânărul prezent la târg și tatăl său – fac parte din Asociația Meșteșugarilor Oltenia. „„Sunt produse naturale, de la albinuțe, obținute din stupina noastră din Băbeni. Sunt naturale 100%. Suntem foarte bine primiți oriunde mergem și craiovenii, românii, în general, apreciază produsele noastre. Oamenii au posibilitatea să și deguste produsele, înainte să le cumpere. Ceva special avem mierea de mană cea de culoare neagră. Este o miere deosebită, pentru că albinuța este solicitată de până la 10 ori mai mult decât la o miere florală. Este singura miere extra florală din lume și este provenită din cleiul care crește pe copaci. Fiind mai gros, de multe ori acul rămâne acolo și albinuța moare. Mierea de mană conține săruri minerale de 20 de ori mai multe decât mierea normală și ajută la protejarea stomacului și a ficatului”, a mai spus Octavian Tilioi, de la Miere TVO, din Băbeni.

Un producător de coșuri de răchită a venit din județul Argeș. „Am venit cu împletituri din răchită, pe care le facem în comuna Retea, din județul Argeș. Am opt angajați. Patru permanenți și patru sunt cu contract de colaborare. Este prima dată când vin la Craiova, dar cred că nu mă aflu la locul potrivit. Mă așteptam să fie mai mulți producători de produse tradiționale. Cred că vor fi mai mulți vizitatori și trebuie încercat și cu astfel de produse. Este prima dată când venim în zona aceasta a Olteniei. Am fost la Bran acum trei săptămâni și lumea apreciază produsele făcute manual”, a spus Marian Săvulescu, producător de coșuri de răchită.


La un stand mare, cu o paletă diversificată de flori și culori se află o craioveancă ce se recomandă drept „producător de flori cu atestat”, Rodica Cernea. Cultivă toate soiurile de flori într-o seră, vizavi de Ford. Ea ne-a povestit când trebuie plantate florile, ca să reziste. „Am venit aici cu crizanteme, care sunt florile vedetă ale toamnei. Însă avem și alte tipuri de flori. Avem panseluțe, despre care puțini știu că se plantează toamna, pentru că panseluța este printre primele care ies primăvara de sub zăpadă. Mulți le plantează primăvara, dar eu vă spun că primăvara trebuie să le prindă deja plantate”, a explicat Rodica Cernea, producător de flori din Craiova.

Tot cu flori a venit la Centrul Multifuncțional, la Festivalul Toamnei, și Adrian Manea, din Caracal, județul Olt. El a spus că este un vechi participant la târgurile care se organizează în Craiova, mai ales la cele din zona centrală. Producătorul de flori în ghiveci a mai spus că vizitatorii din Craiova preferă, în special, florile viu colorate.

Vizitatorii caută produse tradiționale și vor mai mulți expozanți

Ieri, la câteva ore de la deschiderea festivalului, erau puțini vizitatori care treceau prin zona în care se organizează Festivalul. Expozanții speră ca astăzi și duminică să participe mai mulți craioveni la eveniment. „Am venit să vizitez absolut tot și să urmăresc și spectacolul care am înțeles că va fi destul de plăcut și nouă ne plac interpreții noștri de muzică populară. Am venit și să cumpăr, dacă găsesc ceva mai deosebit, cum ar fi un costum național sau produse cu motive naționale, pe care să le duc la copii, în Canada”, a spus Lucia Neagoe. „Am venit doar în vizită. Să sperăm că găsim ceea ce căutăm. E ziua lungă. M-ar interesa să văd mai mulți expozanți. Deocamdată sunt puțini, dar bănuiesc că e o oră la care nu se trezesc mulți. Să sperăm că acesta este singurul motiv…”, a spus George, din Craiova.

În partea din spate a Centrului Multifuncțional sunt tarabe cu mici și produse care se fac pe grătar, plus diverse produse afumate. Din cauza căldurii de ieri, produsele crude afumate începuseră să strălucească în soarele amiezii. Tot în acea zonă este amplasată și o scenă, unde vizitatorii pot asista la diverse spectacole, în special de folclor. Alături sunt tiribombe și diverse alte locuri de distracție pentru copii, atmosfera, în ansamblu, fiind una de bâlci. Prima ediție a Festivalului Toamnei durează de pe 20 și până pe 22 octombrie și este organizată de Primăria Craiova în colaborare cu Centrul Multifuncțional Craiova, SC Piețe și Târguri SRL și RAADPFL. Potrivit organizatorilor, pe parcursul Festivalului Toamnei, momentele artistice vor fi susținute de artiștii Ansamblului Folcloric “Maria Tănase”, Palatul Copiilor, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj și Casa de Cultură “Traian Demetrescu”.Comenteaza acum

Alte stiri

15 octombrie 2018

Academica BNR la Universitatea din Craiova

Banca Națională a României organizează, în perioada octombrie – noiembrie, în parteneriat cu Universitatea din Craiova, la sediul Sucursalei Regionale Dolj, o serie de patru seminare dedicate reprezentanților mediului academic care ...

Sumarul ediției de luni, 15 octombrie 2018

Actualitate

» Guvernul a adoptat OUG pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei
» Cutremur într-o zonă neobișnuită din România
» 15 octombrie, ziua internațională a nevăzătorilor
» Moțiunea împotriva ministrului Ivașcu, în dezbaterea deputaților
» De astăzi se pot accesa creditele ”Investește în tine”
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri din ţară

Local

» Crimă în zona Autogării din Slatina

Dolj

» Dolj: Manifestări dedicate Zilei Armatei României
» Craiova este singurul oraş din România unde vin cei mai buni salvatori patrupezi
» Dolj: Accident cu victimă la Gura Văii
» Academica BNR la Universitatea din Craiova
» Tânărul care i-a spart nasul unui polițist, condamnat definitiv
» Industria IT, soluția miraculoasă pentru dezvoltarea Craiovei?
» Salariul mediu net a urcat la 2.489 de lei pe lună, în Dolj
» Stadionul de atletism, prins în expertize
» Ai vinietă, stai cu rabla în parcare

Gorj

» Gorj: Tânăr reţinut pentu furt dintr-o gospodărie
» Gorj: Student a teologie, prins cu etnobotanice
» Au fost omagiaţi eroii căzuți în Luptele de la Podul Jiului şi Rasoviţa
» Restaurarea Mausoleului Ecaterinei Teodoroiu va fi gata de Ziua Naţională
» Începe modernizarea Căii Eroilor din Târgu Jiu
» Festivalul tocanului, la Novaci
» Directorul Direcţiei de Patrimoniu, aşteptat să ofere explicaţii primarului
» Poliţia Judeţeană, condusă de trei ani de interimari

Mehedinţi

» Mehedinţi: Peste 70 de evenimente au fost anunţate prin sistemul 112
» Mehedinţi: Depistați la volan sub influența alcoolului
» Razie pe şoselele din Mehedinţi
» Amplasarea radarelor în judeţul Mehedinţi

Vâlcea

» Vâlcea: Minori suspecţi de comiterea unui furt pe raza comunei Scundu, identificaţi de poliţiştii locali

Sport

» Tenismenele CSS Slatina, din nou pe podium
» Voleibaliștii au transpirat bine pentru victoria cu „U“ Cluj (galerie foto)
» Bine că nu am pierdut!

Sanatate

» 15 octombrie, ziua spălatului pe mâini
» Alimente care te scapă de problemele digestive
» Cum îți poți menține creierul sănătos

Magazin

» Un papirus de 17 metri, vândut la licitaţie cu 1,35 milioane de euro
» Reţeta zilei: Prăjitură de toamnă
» Sărbătoarea dovleacului la un castel din sud-estul Franței
» Michael Buble se retrage din muzică. El vrea să se dedice fiului bolnav

Top