16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPenitenciarul Craiova eliberează astăzi primii deţinuţi care au stat în camere cu condiţii proaste

Penitenciarul Craiova eliberează astăzi primii deţinuţi care au stat în camere cu condiţii proaste

Penitenciarul din Craiova, situat pe strada Vasile Alecsandri, eliberează, în această după-amiază, primii 12 deţinuţi care beneficiază de Legea nr. 169/2017, care prevede scăderea a șase zile din fiecare lună de pedeapsă petrecută de deținuți în condiții necorespunzătoare. Sâmbătă, 21 octombrie, va mai fi eliberat încă un deţinut.
Legea nr. 169/2017, care modifică Legea privind executarea pedepselor, a intrat în vigoare în urmă cu trei luni, pe 18 iulie, atunci când a fost publicată în Monitorul Oficial. Legea a prevăzut un termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare în care penitenciarele ar fi trebuit să întocmească o fişă de evidenţă pentru fiecare deținut, așa că ar trebuie să se aplice începând cu data de 19 octombrie.
Cea mai importantă modificare care se face prin această lege se referă la compensarea în cazul cazării în condiții necorespunzătoare: „la calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, și executarea pedepsei în condiții necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, șase zile din pedeapsa aplicată“, se arată în lege.
La Penitenciarul Craiova, care are o capacitate legală de 605 persoane, la sfârșitul lunii august, erau încarcerați 910 deținuți indicele de ocupare fiind de 150%. Aici sunt instalate 1.150 de paturi, din care 1.124 în celule și 26 în infirmierii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS