6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: “Ia te uită la...!” revine cu un nou format la Teatrul Naţional

Craiova: “Ia te uită la…!” revine cu un nou format la Teatrul Naţional

Populara și atractiva întâlnire cu actorii Teatrului Naţional din Craiova “Ia te uită la…!” revine într-un nou format începând din această toamnă.
De această dată, cea care va face confesiuni despre meseria sa, aspirații, carieră este actrița Gina Călinoiu, una dintre cele mai talentate prezențe feminine în teatrul craiovean. Întâlnirea este programată marți 24 octombrie, de la ora 18.00.

Intrarea publicului este liberă.

Gina Călinoiu este actriţă la Teatrul Naţional din Craiova din 2001, totodată lector univ. dr. la Departamentul de Arte al Universităţii din Craiova. Are urmat un master – finalizat în 2004 – în Pedagogia Artei Actorului (coordonator: Mircea Albulescu), iar în 2007 şi-a susţinut lucrarea de doctorat în teatru, cu tema „Grotowski – metafizica artei actorului” (coordonator: prof. univ. dr. Mihaela Tonitza-Iordache), ambele la UNATC „I.L. Caragiale” Bucureşti. A interpretat pe scena craioveană, în cei 16 ani de activitate, numeroase roluri sub îndrumarea unor regizori reputaţi: Silviu Purcărete, Janusz Wisniewski, Peter Schneider, Tim Carroll, Mircea Cornişteanu, Kincses Elemer ş.a. A semnat regia artistică pentru spectacolul „Despre Ideea de Tu”, după Nichita Stănescu, la Muzeul Literaturii Române din Bucureşti (2006), şi a fost asistent de regie la spectacole realizate pe scena Naţionalului craiovean de Janusz Wisniewski, Mirela Cioabă şi Peter Schneider. A fost stage manager la spectacolul „Rinocerii”, regia Robert Wilson, montat în 2014 la Craiova.

A publicat articole de specialitate în reviste culturale şi este autoarea studiului „Jerzy Grotowski – Metafizica artei actorului”, care a constituit cercetarea pentru doctorat. Preocupată de cercetare, participă frecvent la workshop-uri susţinute de personalităţi ale lumii teatrale, precum Anatoly Vassiliev, Eugenio Barba, Grzegorz Bral, Zygmunt Molik, Andrei Şerban, Bruce Myers, Thomas Richards etc. A fost remarcată, alături de actorul Lionel Gonzalez, la Festivalul Villerville, în spectacolul „Mâine totul se va sfârşi” (I), inspirat din romanul „Jucătorul”, de F.M. Dostoievski, produs de compania „Le balagan retrouvé”. Continuarea acestui spectacol a fost jucată la Theatre-Studio d’Alfortville din Paris. A lucrat îndeaproape la proiectul teatral „P3M5 – Plurlity of Privacy Project (P3) in 5 Minutes Plays (M5)”, iniţiat de Goethe Institute Washington şi desfăşurat în cadrul E.T.C. Spectacolul, în regia lui Richard St. Peter (S.U.A.), a avut premiera pe 18 mai 2017. Naţionalul craiovean a fost invitat să participe la acest parteneriat transatlantic, ce reuneşte 14 teatre, dintre care cinci din S.U.A. şi nouă din Europa. A fost de asemenea implicată în proiectul internațional „Căpşunile şi orfanii”, werkgruppe2, Teatrul de Stat Braunschweig, regia Julia Roesler, stagiunea 2014-2015, o coproductie internaţională in cadrul CTE. În viitorul apropiat, Gina Călinoiu va lucra în cadrul unui proiect internațional care va fi prezentat în cadrul secțiunii OFF de la Festivalul de la Avignon.

Deschiderea spaţiului „Ia te uită!” s-a făcut pe 28 octombrie 2015 cu spectacolul „Flori pentru Algernon”, o creaţie a actriţei TNC, Iulia Colan, spectacol (producţie a Teatrului ACT) multipremiat, urmat de vernisajul expoziţiei fotografului Albert Dobrin, „in / out (the curtain”).

Proiectul „Ia te uită la…” a debutat pe 16 februarie 2016, cu poveştile din şi despre viaţa actriței Geni Macsim. Conceput într-un format interactiv, proiectul  „Ia te uită la …”  a prezentat în fața publicului vedete precum Ilie Gheorghe, Natașa Raab, Geni Macsim, Adrian Andone, Valeriu Dogaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS