Dolj: Mitropolitul Olteniei a slujit la Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Parohia Raeţi, comuna Sadova

Autori


În Duminica a 21-a după Rusalii, Îanltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Parohia Raeţi, comuna Sadova, Protoieria Craiova Sud, judeţul Dolj. Cu acest prilej a fost săvârşită şi o slujbă de binecuvântare a picturii sfântului locaş, ca urmare a încheierii lucrărilor de restaurare realizate în vara acestui an.

Comunitatea de credincioşi din Raeţi, sat ce aparţine de localitatea Sadova, judeţul Dolj, a îmbrăcat duminică, 15 octombrie, haine de sărbătoare pentru a primi aşa  vizita IPS Părinte Mitropolit Irineu. Întâistătătorul Bisericii din Oltenia a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în timp ce răspunsurile la strană au fost date de către Grupul psaltic al Catedralei mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova. După cum a reieşit din cuvântul de întâmpinare rostit de părintele protopop Grigore Vulcănescu, de la Protoieria Craiova Sud, bucuria duhovnicească a primei slujiri arhiereşti săvârşite în această parohie a fost sporită şi de faptul că biserica de la Raeţi a fost împodobită cu veşmânt nou, în urma lucrărilor de restaurare a picturii interioare efectuate cu ajutorul enoriaşilor şi al Consiliului local al Primăriei Sadova.

„Sfânta Evanghelia din această duminică se adresează fiecăruia dintre noi”

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi în număr mare la Sfânta Liturghie, Mitropolitul Olteniei a detaliat învăţăturile pericopei evanghelice duminicale (Pilda Semănătorului, Luca 8, 5-15), menţionînd faptul că acest text scipturistic se adresează şi este valabil pentru toţi credincioşii din toate timpurile şi din toate locurile. „Sfânta Evanghelia din această duminică se adresează fiecăruia dintre noi. Pentru că de multe ori suntem şi noi precum piatra care nu poate primi sămânţa spre rodire. Alteori suntem ca pământul bătătorit de pe marginea drumului. Aparent dăm impresia de evlavie, dar nu avem adâncimea necesară primirii şi păstrării Cuvântului lui Dumnezeu, nu avem adâncimea dragostei, adâncimea smereniei, adâncimea credinţei. Primim şi răsare Cuvântul în noi, dar nu are rădăcină şi piere. Asemenea suntem de multe ori cu pământul plin de mărăcini, neîngrijit, necurăţit, unde sămânţa deşi răsare nu poate creşte, nu se poate dezvolta şi da roadă pentru că mărăcinii grijilor, a ispitelor şi patimilor o înconjoară de pretutindeni. Atâtea griji avem fraţilor şi surorilor, ca şi cum am avea de trăit sute de vieţi. Ne îngrijim de fiecare lucru din viaţa noastră, ne preocupă tot ceea ce ne înconjoară, lucruri deşarte şi pieritoare, dar uităm de ceea ce avem mai de preţ, de sufletul nostru. Nu înţelegem că avem un suflet nemuritor, în timp ce trupul acesta de care ne îngrijim atât de mult moare. De aceea, nevoie mare avem de rugăciune neîncetată ca Bunul Dumnezeu să ne lumineze mintea şi inima, să ne ierte neputinţele şi păcatele, să ne curăţească de roată întinăciunea spre a deveni şi noi pământ bun în care să încolţească şi să dea roadă sămânţa Cuvântului Său”, a precizat IPS Părinte Irineu.


Biserica din Raeţi, câteva repere istorice

Prima biserică a satului Raeţi datează din anul 1845, când, o construcţie din lemn a fost strămutată din localitatea Castranova spre a deservi nevoile spirituale ale enoriaşilor de aici care erau nevoiţi să meargă la bisericile din localităţile învecinate. Actuala biserică din zid a fost ridicată începând cu anul 1926 la iniţiativa preotului Constantin Pretorian şi a fost ridicată sub coordonarea preoţilor Gheorghe Petrescu şi Ştefan Păsculescu, sfinţirea având loc la 11 octombrie 1936. Pictura sfântului locaş a fost executată de  Jean Lişteveanu, ulterior adăugându-se o clopotniţă şi o casă parohială modestă. În 1938, la numai doi ani de la sfinţire, parohia dispunea de un cor bisericesc renumit în zonă.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 20 februarie 2018

Actualitate

» Bani pentru firmele care angajează ucenici
» FSLI va picheta Ministerul Muncii
» Sprijinirea tinerilor fără serviciu

Publireportaj

» Anunț de începere implementare proiect ”Achiziţie echipamente şi dotări pentru înfiinţare depozit de frig, municipiul Craiova, judeţul Dolj” pentru societatea Drovares S.R.L.
» Banca Mondială apreciază priorităţile de investiţii ale CJ Dolj

Local

» Proxenetă la 16 ani
» Accident cu o victimă la Gura Văii
» Prins de jandarmi în timp ce vindea 150 kg de peşte din portbagaj
» Şase persoane, rănite într-un accident în Vâlcea
» Ce forme de gripă se pot trata la domiciliu

Dolj

» Minor de 15 ani, acuzat că a încercat să mituiască doi polițiști
» Șoferul care și-a tăiat mașina rămâne în arest
» Craiovenii stau trei – patru ore la coadă pentru plata impozitelor
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiovean amendat pentru că „și-a tras“ ilegal parcare privată
» Dezastru la periferia Craiovei după ploaie

Gorj

» Mămicile au protestat împotriva condiţiilor din Spitalul de Urgenţă
» Noua Piaţă Centrală de două milioane de lei zace nefolosită
» Târgul de Mărţişoare, debut cu scandal
» Concert de muzică clasică organizat la Târgu Jiu

Sport

» Oficialii Craiovei au dat „tunuri“ în ultima zi de transferuri
» Voleibalistele craiovene înfruntă Brașovul în play-off
» Adi Popescu pune presiune pe Mangia
» Fotbal / Liga I, etapa a 25-a
» Fotbal / Liga Campionilor, optimi de finală – tur

Sanatate

» Corupția și dezinteresul, „bolile“ sistemului medical

Educatie

» Elevii vor intra în febra simulării examenelor naționale
» Copiii de șase ani vor fi înscriși obligatoriu în clasa pregătitoare

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top