Craiova: „Întâlnirile SpectActor” revin la TNC cu profesorul universitar Dorel Dumitru ChirițescuStagiunea 2017-2018 a Teatrului Național Marin Sorescu reia ciclul de conferințe susținute de personalități culturale și pedagogice ale României, „Întâlnirile SpectActor“. Primul invitat al acestei toamne este Dorel Dumitru Chirițescu, profesor universitar dr. la Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. Acesta va susține conferința „Depopularea României – cauze și consecințe”. Conferința va avea loc în sala „Ion D. Sîrbu”, duminică, 30 octombrie, de la ora 11.00. Bilete pentru accesul la conferință sunt puse în vânzare la agenția teatrului. Moderator va fi scriitorul Nicolae Coande.

Profesorul Chirițescu va încerca să sintetizeze multiplele cauze care au dus la emigrația masivă a românilor în acești 27 de ani de la revoluția din 1989, dar să ofere și soluții pentru stoparea acestui „exod”. Rata emigrației românești este una dintre cele mai mari din lume, după Siria, în condițiile în care această țară suferă consecințele unui război devastator. Numărul românilor emigrați, din motive economice, peste hotare a crescut cu 7% în fiecare an din 2000 până în 2015. România înregistrează cea mai mare diasporă din UE după Marea Britanie, Polonia și Germania. Aceste cifre (circa 3,4 milioane de cetățeni români au ales să muncească altundeva decât în țară) duc la o slăbire considerabilă a potențialului economic, demografic al țării cu consecințe greu de cuantificat pentru viitorul apropiat.


Chirițescu Dumitru Dorel este absolvent al Facultății de Științe Economice, Univ. din Craiova, doctor al acestei instituții. Prof. univ. la Universitatea ,,Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, Decan al Facultății de Știinte Economice. Este colaborator al revistei “Dilema veche”, unde ține rubrica “Viața de capital”. Cel mai recent volum: ,,Capitalismul, o dezbatere despre construcția socială occidentală”, Editura Institutul European, Iași, 2016.


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 11 decembrie 2017

Publireportaj

» Finanţare nerambursabilă pentru realizarea proiectului “Achiziţionare echipamente pentru diversificarea activităţii firmei Conect Impex SRL
» Dezvoltarea societăţii Omicron Zelle SRL prin inovare de produs şi proces
» Primăria Municipiului Craiova organizează concurs pentru ocuparea posturilor de electrician şi instalator
» Casa Băniei, simbolul tradițiilor populare din Oltenia

Local

» Un bărbat şi-a riscat viaţa pentru a salva o tânără de la înec
» Brățara dacică descoperită în Olt, un obiect unicat, „pune într-o nouă lumină civilizația dacică de la sud de Carpați

Dolj

» Pedepse cu executare în dosarul Ambient Sibiu – Mitliv Craiova
» Interviu cu Mirel Bran, jurnalist la Le Monde: „Jurnaliștii trăiesc cu gândul că, prin ceea ce scriu, pot schimba lumea“
» Pușcărie pentru agresorul lui „Vialis“
» Stadionul de atletism îşi așteaptă proiectantul
» Banii de pensii ajung mai devreme luna aceasta
» Voluntarii și medicii, uniți pentru sănătatea copiilor de la sate
» Întreruperi energie electrică de mâine

Gorj

» Oraşul Rovinari a împlinit 36 de ani
» Casa „Moangă“ din secolul al XVIII-a a intrat în procesul de restaurare
» Dosarul „Constantin Brâncuşi-Calea Eroilor“, depus în februarie la UNESCO, ar putea fi retras din nou
» Primar din Gorj, trimis în judecată pentru fraude cu fonduri UE

Sport

» Alb-albaştrii nu au găsit golul la Mediaş
» Primul succes „afară“ pentru voleibalişti
» SCM-U a pierdut la Sibiu
» România, favorită cu Cehia
» Fotbal / Programe, clasamente, rezultate (8-11 decembrie)

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top