17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZiua Forţelor Armate Poloneze, sărbătorită la Craiova

Ziua Forţelor Armate Poloneze, sărbătorită la Craiova

La sediul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, din Craiova, a avut loc ceremonia militară dedicată sărbătoririi Zilei Forţelor Armate Poloneze, activitate organizată de personalul detașamentului polonez din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est.

Acest eveniment a marcat împlinirea 97 de ani de când armanata poloneză a ieşit învingătoare din Bătălia de la Varşovia, din 1920, uneori numită și Miracolul de pe Vistula. Potrivit wikipedia.org, aceasta a fost bătălia finală a războiului polono-sovietic, conflict care a început la scurtă vreme după încheierea primului război mondial (1918) și a fost încheiat prin Tratatul de pace de la Riga din 1921. Bătălia de la Varșovia a început pe 12 august și s-a încheiat pe 25 august 1920. Forțele Armatei Roșii comandate de Mihail Tuhacevski s-au îndreptat către capitala Poloniei, Varșovia, și către fortăreața Modlin aflată în vecinătate. Pe 16 august, forțele poloneze conduse de Józef Piłsudski au contraatacat dinspre sud, forțând trupele rusești să se retragă în dezordine către est, traversând râul Niemen. S-a estimat că bolșevicii au pierdut 10.000 de soldați, 500 au fost dispăruți și 10.000 de răniți, 66.000 fiind luați prizonieri. Prin comparație, polonezii au pierdut 4.500 de soldați morți, 10.000 dispăruți și 22.000 răniți.

Contingentul militar polonez, care este dislocat timp de aproximativ şase luni în România, contribuie la asigurarea prezenței consolidate în Sud-Estul Alianţei, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Varşovia. Polonia participă cu un contingent format din 225 de militari şi 47 de mijloace tehnice în compunerea Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, materializând astfel angajamentele asumate de către România si Polonia în cadrul Summit-ului NATO de la Varşovia.

Militarii polonezi se instruiesc în comun cu militarii Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, în cadrul prezenţei aliate întărite pe flancul de estic al Alianței (tailored Forward Presence- tFP).

                                                 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS