10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Transfer de autoritate a contingentului polonez din cadrul Brigăzii Multinaționale către Batalionul "Neagoe Basarab"

Craiova: Transfer de autoritate a contingentului polonez din cadrul Brigăzii Multinaționale către Batalionul „Neagoe Basarab”

Oficiali militari ai României și Poloniei au semnat, joi, la Craiova, documentele transferului autorității de comandă a contingentului polonez din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est către partea românească, reprezentată de Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, pe perioada misiunii de șase luni în care militarii polonezi se vor afla la Craiova, informează Agerpres. 

Contingentul militar polonez, dislocat timp de aproximativ șase luni în România, contribuie la asigurarea prezenței consolidate în Sud-Estul Alianței, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Varșovia, iar transferul controlului tactic către partea română s-a făcut în cadrul unei ceremonii desfășurate la Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din Craiova.

Șeful Statului Major al Forțelor Terestre (SMFT), general maior Marius Harabagiu, a afirmat că evenimentul de la Craiova reflectă determinarea României și a Poloniei de a implementa deciziile Summit-ului NATO din iunie 2016, de la Varșovia, dată care va rămâne una de referință în relații dintre România și Polonia. „Acest eveniment reflectă determinarea României și a Poloniei de a implementa deciziile summitului NATO din iunie 2016, de la Varșovia, și demonstrează unitatea, solidaritatea și determinarea tuturor membrilor Alianței pentru realizarea măsurilor de descurajare și apărare a flancului estic al Alianței. Data de 6 iulie 2017 este și va fi o dată de referință istorică în relațiile dintre România și Polonia. După evenimentele din 2014 privind anexarea peninsulei Crimeea și declanșarea războiului din estul Ucrainei, armata română s-a adaptat la noile amenințări și condiții de securitate prin inițiativele comandamentul diviziei multinaționale din sud-est, prezența înaintă adaptată din care face parte acest nou comandament al Brigăzii Multinaționale, dar și unitatea de integrare a forțelor NATO în România’, a declarat șeful SMFT.

El a mai afirmat că la aceste inițiative participă și armata poloneză cu ofițeri și subofițeri de stat major, dar și cu contingentul polonez de la Craiova care face parte din Batalionul 3 al Brigăzii 17 Mecanizate Poloneze. În același timp, a precizat Harabagiu, Armata României participă la unitatea de integrare a forțelor NATO și la prezența înaintată consolidată în Polonia cu ofițeri și subofițeri de stat major, dar și cu detașamentul de apărare antiaeriană din grupul de luptă condus de SUA.

Potrivit reprezentantului SMFT, Brigada Multinațională, începând cu 12 iulie, „va primi botezul” prin participarea la exercițiul multinațional Saber Guardian 2017 unde alături de militarii români și polonezi vor participa și aliații din Germania, Olanda și SUA, iar programul de instruire și exerciții al Brigăzii Multinaționale va culmina în 2018 cu exercițiul de certificare a capacității operaționale complete.

Locțiitorul comandatului Comandamentului Operațional Întrunit al Forțelor Armate poloneze, general de brigadă Tadeusz Mikutel, a afirmat în cadrul ceremoniei că prezența militarilor polonezi în Craiova, la fel ca prezența românilor în Polonia, este o parte a angajamentului luat în 2016. „Situația s-a schimbat în decursul anilor și poate vom avea în continuare pace în Europa, dar trebuie să fim pregătiți pentru ce este mai rău, iar ceremonia de astăzi ne arată ce putem face împreună. Ne antrenăm împreună, vom lupta împreună pentru a ne proteja libertatea, bunăstarea, familiile, țările. Independența nu este un bun dat, ci trebuie să fim pregătiți să ne protejăm, să luptăm pentru libertatea noastră, pentru cea a țărilor vecine, a țărilor aliate, a partenerilor. Vrem să arătăm oricui atentează la libertatea noastră și la binele nostru că suntem pregătiți să luptăm, să ne protejăm, nu doar ca o singură națiune, ci ca o întreagă alianță”, a spus Tadeusz Mikutel.

Ceremonia de la Craiova s-a încheiat cu defilarea militarilor și cu vizitarea unei expoziții de tehnică și armament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS