Craiova: Dezbatere cu tema „Protecţia copiilor ai căror părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate”Organizaţia Salvaţi Copiii a organizat astăzi o dezbatere cu tema „Protecţia copiilor ai căror părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate-aspecte legale şi bune practici de intervenţie”.

Peste 6.000 de copii din Regiunea Sud-Vest Oltenia au unul sau ambii părinţii plecaţi la muncă în străinătate, potrivit datelor preluate de organzaţia Salvaţi Copiii de la Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Mai precis, dintre cei 6.037 de copii lăsaţi singuri acasă, în urma migraţiei economice a părinţilor, 1.800 sunt din judeţul Dolj ,1.067 sunt din judeţul Gorj, 205 sunt din judeţul Mehedinţi, 343 sunt din judeţul Olt şi 2.622 sunt din judeţul Vâlcea.

„Copiii nevoiţi să crească fără unul sau ambii părinţi alături sunt mult mai vulnerabili emoţional , oricâtă atenţie le-ar acorda cei în grija cărora rămân. Mai mult, lipsa părinţilor sau a unui reprezentant legal poate duce la consecinţe dramatice, printre care limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate, la educaţie şi beneficii sociale.Este esenţial să laşi totul în odine acasă, să numeşti un reprezentant legal pentru copii, înainte ca lucruri grave şi iremediabile să se petreacă. Acesta este mesajul organizaţiei Salvaţi Copiii. Este mai important ce lasă un părinte în urmă decât ceea ce trimite mai apoi în ţară în pachete”, a declarat Gabriela Alexandrescu , preşedinte Executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Această organizaţie reuneşte peste 60 de participanţi, specialişti de formaţie interdisciplinară, atât din instituţii de la nivel judeţean , cât şi local, inclusiv din mediul rural, din judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea. Printre invitaţii la eveniment se numără reprezentanţi ai Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Inspectoratele Şcolare , Centrelor Judeţene de Resurse şi Asistenţă Educaţională .


„Fenomenul social al migraţiei unui număr tot mai mare de părinţi către ţările cu o economie mai dezvoltată, părinţi care îşi lasă copiii acasă în îngrijea altor persoane , pe perioade nedeterminate, este unul extrem de îngrijorător , cu influenţe negative în procesul de creştere şi dezvoltare a copiilor . De aceea este necesar ca acţiunile prin care urmăreşte reducerea impactului acestui fenomen asupra copiilor să se desfăşoare într-o manieră cooperantă şi integrată. Felicităm organizaţia Salvaţi Copiii pentru invitaţia derulării unui astfel de proiect, cu atât mai mult cu cât suntem o instituţie care veghează la respectarea drepturilor copilului. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj îşi manifestă o dată în plus continuarea colaborării cu organizaţia Salvaţi Copiii, care este un partener de tradiţie al instituţiei şi cu siguranţă vor exista şi proiecte viitoare pe care le vom implementa în folosul copiilor şi din dorinţa respectării drepturilor acestora .” a declarat Florin Stancu , Director DGASPC Dolj.

În cadrul proiectului , copiii afectaţi de migraţia economică a părinţilor, părinţii acestora şi persoanele în grija cărora au rămas copiii beneficiează de servicii de suport educaţional , psihologic şi social , prin programele locale din oraşele Bucureşti, Piteşti, Braşov, Craiova , Mangalia, Târgovişte, Suceava, Negreşti, Sighişoara, Lupeni, Reşiţa, Iaşi, Piatra Neamţ, Timişoara şi Târgu Mureş.

Adriana Mihaela Chiriac ( studentă la Jurnalism anul I )


Galerie foto


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 23 septembrie 2017

Actualitate

» Dolj: Accident cu patru victime în zona combinatului de la Işalniţa
» Un copil de doi ani, mort după ce a căzut dintr-o căruţă
» Opt cetăţeni din Irak, Iran şi Siria au încercat să treacă ilegal din România în Ungaria, mergând cu taxiul
» Arestați preventiv după ce și-au bătut fetița de un an și nouă luni
» Sibiu: Un copil de 13 ani a furat o mașină și a produs un accident de circulație
» Urmărit internaţional, predat de poliţiştii români autorităţilor italiene
» ANM: Ploi şi vânt, sâmbătă, în cea mai mare pare a ţării. La munte va ninge
» Renovarea apartamentelor vechi din România ar costa 15 miliarde de euro
» SUA: Trump intenționează să extindă lista țărilor vizate de decretul anti-imigrație
» Iranul a testat cu succes o rachetă balistică (presă)
» „Ziua fără autoturisme“ restricţionează traficul în Capitală
» 166 de persoane date în urmărire, depistate de polițiști în ultima săptămână
» Primele patru persoane „Most Wanted” pe site-ul Europol sunt români. Bivolaru, în fruntea listei
» Cel mai bătrân stejar din România, de peste 900 de ani, celebrat și în acest an
» Vremea răcoroasă se menţine şi în weekend
» Se dau subvenţiile pentru registrele genealogice și determinarea calităţii genetice a raselor de animale
» Trafic oprit pe DN1 Azuga – Predeal
» Accident rutier pe Autostrada Soarelui
» Ziua Internaţională Împotriva Exploatării Sexuale şi Traficului Femeilor şi Copiilor

Sport

» Volei (m): SCM-U Craiova, pe locul doi la Cupa “Radu Zamfirescu”
» Fotbal / Victoria nu vine doar cu Băluță
» Fotbal / Programe, clasamente, rezultate (22-25 septembrie)

Top