8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFace 13 ani de închisoare pentru uciderea unui bărbat paralizat

Face 13 ani de închisoare pentru uciderea unui bărbat paralizat

Bărbatul de 46 de ani a fost arestat preventiv în martie 2016, iar de atunci nu a mai fost eliberat
Bărbatul de 46 de ani a fost arestat preventiv în martie 2016, iar de atunci nu a mai fost eliberat

Un bărbat, de 46 de ani, din localitatea Celaru, acuzat că a ucis un consătean care suferea de hemipareză, a fost condamnat definitiv la 13 ani de închisoare printr-o hotărâre a Curții de Apel Craiova

Cercetările în acest caz au fost începute de procurorii doljeni în februarie 2016, după ce un bărbat de 52 de ani, din comuna doljeană Celaru, a fost găsit aproape mort într-un canal din apropierea localității.
Anchetatorii au stabilit că, pe 5 februarie 2016, Marin Nicu, de 46 de ani, a mers acasă la Petrică Badea, de 52 de ani, iar după ce a băut câteva pahare a început să-și jignească gazda. Ulterior, „inculpatul Nicu Marin, folosindu-şi forţa fizică şi profitând de handicapul locomotor al victimei, a apucat-o pe aceasta de haine, a târât-o împotriva voinţei sale până la poartă, apoi a pus-o în căruţa sa şi a plecat“, au stabilit anchetatorii. Totul a fost văzut de un bărbat care venise la Badea să-i spargă lemnele, bărbat care a încercat să-l împiedice pe Marin Nicu să-l scoată din casă pe Badea.
În urma anchetei s-a mai stabilit că, în dimineața zilei de 6 februarie, doi bărbați „l-au observat pe inculpatul Nicu Marin venind cu căruţa din direcţia pădurii Zvorsca şi oprindu-se într-un punct pe marginea canalului de desecare, de unde a chemat un câine, pe care l-a luat cu el în căruţă. Când a ajuns în dreptul celor doi martori, inculpatul le-a spus că în canalul de desecare este Badea Petrică decedat“, mai spun procurorii. Petrică Badea a fost găsit în viață, însă a decedat la Spitalul de Urgență Craiova. Medicii legiști au stabilit că bărbatul a murit din cauza hipotermiei, iar leziunile pe care le prezenta la nivelul capului fuseseră provocate prin lovire cu un corp dur.
Inițial, polițiștii din comună au bănuit că moartea bărbatului fusese accidentală, că acesta ar fi căzut în canalul în care a fost găsit și a murit din cauza frigului. Problema a fost că Badea suferea de hemipareză și era puțin probabil să fi ajuns singur până în zona în care a fost găsit, la aproximativ trei kilometri în afara comunei Celaru.

Anchetă după plângerea fratelui victimei

Văzând că ancheta polițiștilor bate pasul pe loc și fiind convins că Petrică a fost ucis, pe data de 11 februarie, fratele victimei a hotărât să depună o plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, iar cercetările au fost preluate de un procuror craiovean. Ulterior, anchetatorii au reușit să adune probe prin care au demonstrat că Petrică Badea a fost ucis de Marin Nicu, care bănuia că Badea avea o relație cu concubina sa.
Marin Nicu a fost arestat preventiv pe 15 martie 2016, iar în iunie a și fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de omor și lipsire de libertate. Ulterior, pe 23 ianuarie, anul acesta, Tribunalul Dolj a hotărât să-l condamne pe inculpat la 13 ani de închisoare pentru infracțiunile comise. Hotărârea instanței a fost atacată cu apel de inculpat și procurori la Curtea de Apel Craiova, instanță care s-a pronunțat săptămâna aceasta. Magistrații craioveni au respins ca nefondate acțiunile formulate de procurori și inculpat, astfel că acesta din urmă trebuie să execute pedeapsa stabilită în ianuarie de judecătorii de la Tribunalul Dolj. Din pedeapsa de 13 ani de închisoare se scade perioada petrecută de inculpat în arest preventiv, din martie 2016 și până în iunie 2017. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS