Economista Carmen Popescu rămâne, deocamdată, în Penitenciarul Craiova

Autori


Condamnată în două dosare penale alături de omul de afaceri Dinel Staicu, Ioana Carmen Popescu, fost director economic al BDJ SA Craiova, rămâne în continuare în Penitenciarul Craiova. Asta au hotărât, ieri, judecătorii de la Tribunalul Dolj, care au repins o contestație formulată de condamnată.

Economista Ioana Carmen Popescu a fost trimisă în judecată alături de Dinel Staicu și alți șapte inculpați în dosarul „Transgaz“, în noiembrie 2007. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada august 2000 – iulie 2001, directorul Transgaz SA, Aurel Coconea, a încheiat, cu încălcarea normelor legale, 14 convenţii de plăţi cu cinci societăţi cu capital integral de stat. Ulterior, pe circuitul financiar dintre societăţile de stat transportoare, distribuitoare şi respectiv beneficiare de gaze naturale, s-au interpus patru societăţi private – BDJ SA Craiova, Padogaz SA Bucureşti, Sironex SA Craiova şi Duminpex SM SRL Bucureşti – toate controlate de Dinel Staicu. Anchetatorii au reținut că, tot prin încălcarea legii, Transgaz a virat numerar în conturile celor patru societăţi, banii ajungând ulterior în buzunarele lui Staicu şi ale apropiaţilor săi. În plus, procurorii anticorupție au constatat că „cele patru societăţi comerciale controlate de învinuitul Staicu Dinel, reprezentate de inculpaţii Volintiru Cornel şi Rebega Vlad, Popescu Carmen Ioana, Siclitaru Tudorică și Siclitaru Iulian, nu au avut activitate comercială, nu prezentau credibilitate din punct de vedere financiar şi nu au avut relaţii comerciale cu societăţile implicate în încheierea actelor de compensare“. Anchetatorii au stabilit că, în acest fel, patrimoniul Transgaz SA Mediaş a fost fraudat cu suma de aproximativ 11 milioane de euro.

În iunie 2015, Staicu a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru infracțiunile comise, iar Coconea a primit o pedeapsă de șapte ani de închisoare. În schimb, Volintiru, Bogza și Ioana Popescu au fost condamnați la câte cinci ani, iar Rebega, Banciu și Iulian și Tudorică Siclitaru au fost condamnați la câte patru ani de închisoare.

Condamnată definitiv și la Curtea Supremă

În august 2013, Dinel Staicu și Ioana Carmen Popescu erau arestați preventiv într-un alt dosar, cel în care Staicu a fost acuzat că a mituit un complet de judecată de la Curtea de Apel București cu peste 600.000 de euro pentru a-l scăpa de o pedeapsă de șapte ani de pușcărie.


În septembrie 2014, printr-o hotărâre a Curții Supreme. Dinel Staicu a primit cinci ani de închisoare pentru mituirea magistratelor, iar Ioana Carmen Popescu, care a fost acuzată că a intermediat „afacerea“, a fost condamnată la doi ani și jumătate de închisoare.

Mai trebuie spus că Dinel Staicu nu a mai ieșit din pușcărie din august 2013, însă Ioana Carmen Popescu a fost eliberată condiționat pe 17 martie 2015, printr-o hotărâre a Tribunalului Prahova.

Nu a stat prea mult în libertate, pentru că în iunie 2015, după ce a fost condamnată definitiv și în dosarul „Transgaz“, a fost încarcerată din nou. Ulterior, în octombrie 2015, condamnata a obținut la Judecătoria Craiova contopirea celor două pedepse în una singură de cinci ani și șase luni de închisoare.

Mai departe, condamnata a solicitat în instanță eliberarea condiționată, iar în aprilie, Judecătoria Craiova i-a respins acțiunea, magistrații precizând că poate face o nouă astfel de cerere după data de 20 iunie. Hotărârea Judecătoriei a fost contestată la Tribunalul Dolj, instanță care s-a pronunțat ieri. Judecătorii doljeni au respins acțiunea condamnatei, astfel că acesta rămâne, deocamdată, încarcerată în Penitenciarul Craiova.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 20 iunie 2018

Top