Dolj: 38 de incendii de vegetaţie stinse de pompieri în ultimele 3 zile

Autori


Echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj au fost solicitate, în perioada 23.06- 25.06.2017, să intervină pentru stigerea a 38 incendii, două intervenții descarcerare și în 83 de cazuri pentru acordarea asistenței de urgență.

-31 de incendii au fost la vegetație uscată, pe raza județului Dolj dar și la limita de județ cu Olt, unde au intervenit Detaşamentul 1 Pompieri Craiova, Detaşamentul 2 Pompieri Craiova, Detaşamentul Pompieri Calafat, Secţia de Pompieri Craiova – Punct de Lucru Filiași, Secția de Pompieri Segarcea, Secția de Pompieri Băilești și Garda II de Intervenţie Bechet, în urma incendiilor au ars aproximativ 109 ha vegetație uscată, miriște și restuuri menajere. Cel mai probabil incendiul a izbucnit din cauza unui foc deschis în spații deschise și a unei țigări aprinse aruncate la întâmplare.

-4 incendii au fost la culturile de grâu unde a intervenit Secția de Pompieri Segarcea, în urma incendiilor au ars aproximativ 23ha cultură de grâu. Cel mai probabil incendiul a izbucnit din cauza unui foc deschis în spații deschise.

-și alte 3 incendii la acoperișul unei case, la un utilaj agricol și traverse de cale ferată după cum urmează:

În data de 24.06.2017, ora 09.32, Secţia de Pompieri Segarcea a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperişul unei case, în loc.Segarcea, str.Părului. La sosirea echipajelor de pompieri incendiul se manifesta la o anexă gospodărească, în urma acestuia au ars anexa gospodărească pe aprox. 20 m2 , aprox.1 tonă grâu, aprox.12 anvelope auto, aprox.1 tonă lemne de foc, acoperişul casei confecționat din lemn cu învelitoare din tablă pe o suprafață de aprox. 40 m2. Cel mai probabil incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit electric.

În data de 24.06.2017, ora 18.29, Secţia de Pompieri Craiova a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un utilaj agricol(tractor) în com. Negoieşti. La sosirea echipajelor de pompieri incendiul se manifesta la tractor care a ars în totalitate dar și două cauciucuri de la o cisternă de apă. Cel mai probabil incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit electric.

În data de 25.06.2017, ora 08.11, Secţia Pompieri Craiova a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţie uscată, care s-a propagat la traversele de cale ferată, în mun. Craiova, zona Triaj staţie C.F. Craiova. La sosirea echipajului de pompieri incendiul se manifesta la traversele de cale ferată, în urma incendiului au ars aprox. 50 traverse din lemn și 2ha vegetație uscată.

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare a fost solicitat să intervină pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, după cum urmează:

– asistenţă medicală de urgenţă aeriană -7

Detaşamentul 1 de Pompieri Craiova (T.I.M) – 10 intervenţii.

Detaşamentul 2 de Pompieri Craiova (E.P.A.) – 17 intervenţii.

Detaşamentul de Pompieri Calafat (E.P.A.) – 7 intervenţii.

Secţia de Pompieri Craiova (E.P.A.) – 9 intervenţii.

Secţia de Pompieri Băileşti (E.P.A.) – 10 intervenţii.

Secţia de Pompieri Segarcea (E.P.A.) – 18 intervenţii.

Garda de Intervenţie Pompieri Bechet (E.P.A.) – 12 intervenţii.

MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR:

1.În condiţiile emiterii atenţionărilor/avertizărilor meteorologice care vizează producerea unor fenomene meteorologice periculoase precum temperaturi maxime extreme (vreme caniculară) sau vânt puternic, arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă pe perioada de valabilitate a atenţionărilor / avertizărilor.

2.Respectarea prevederilor pct. 1 este verificată de primar, prin şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau o persoană desemnată în acest sens.

3.Primarii sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa populaţiei perioadele în care se interzice arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, precum şi prevederile legale generale şi specifice.

4.Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale poate fi interzisă pe o perioadă de timp sau între anumite intervale orare ale zilei, prin ordin al prefectului.

5.Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu este interzisă.

6.Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu foc deschis, în următoarele condiţii:


·emiterea permisului de lucru cu foc deschis se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens;

·permisul de lucru cu foc deschis se întocmeşte în două exemplare, din care primarul transmite un exemplar celui care solicită permiterea executării arderii, iar pe cel de-al doilea serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă;

·permisul de lucru cu foc deschis este valabil o singură zi;

·la terminarea arderii, permisul de lucru cu foc deschis se predă de către executant emitentului;

·la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, evidenţa permiselor de lucru cu foc deschis se ţine în registrul special constituit în acest sens;

·arderea se execută numai pe timp de zi;

·asigurarea personalului de supraveghere şi de stingere a eventualelor incendii se face până la finalizarea arderii.

7.Izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţii, de construcţii, culturi agricole învecinate, instalaţii, fond forestier etc. se asigură prin executarea unei fâşii arate cu lăţimea de cel puţin 2 metri.

8.Parcelarea miriştilor se va realiza în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate.

9.La arderea suprafeţelor mai mici de 5 ha se vor asigura substanţele şi mijloacele de stingere necesare.

10.Pentru suprafeţele de ardere mai mari de 5 ha se vor asigura obligatoriu un plug, o cisternă cu apă, mijloace de tractare şi personal de deservire.

11.Pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei.

12.Vegetaţia uscată şi a resturile vegetale se colectează în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată.

13.În jurul fiecărei grămezi se va curăţa terenul de vegetaţie pe o distanţă de 5 metri.

14.Arderea se execută în locuri care nu permit propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi unde nu există posibilitatea să fie afectate reţele electrice, de comunicaţii, conducte de transport gaze naturale, produse petroliere ori alte bunuri materiale combustibile.

15.Nu se aprinde focul la o distanţă mai mică de 50 de metri faţă de locuinţe şi anexele acestora, 100 de metri faţă de depozitele de furaje şi 200 de metri faţă de liziera pădurii.

16.Stingerea focului se va face în mod obligatoriu înainte de părăsirea locului arderii.

17.Este obligatorie instruirea personalului care execută, controlează şi supraveghează arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, cu privire la măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor, precum şi informarea serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă.

18.În conformitate cu prevederile art. 1 pct. 3 lit. r) şi s) din Hotărârea Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 395 din 12.06.2007, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă în cuantum de la 1.000 la 2.500 lei, următoarele fapte:

·arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

·amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi;

19.Constatarea contravenţiilor corespunzătoare faptelor prevăzute la pct. 18 lit. a) şi b), precum şi aplicarea sancţiunilor se fac de către personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj, desemnat conform legii.

20.Constatarea contravenţiilor corespunzătoare faptei prevăzute la pct. 18 lit. b), precum şi aplicarea sancţiunilor se poate face şi de către Primar.Comenteaza acum

Alte stiri

26 aprilie 2018

Handbal (f): SCM Craiova, învinsă la Roman

Echipa feminină de handbal SCM Craiova a suferit aseară a patra înfrângere din acest sezon al Ligii Florilor. Oltencele au fost depăşite, în deplasare, de CSM Roman, cu scorul de 19-18 (10-10), într-un joc restant din etapa a 22-a. Este

Sumarul ediției de joi, 26 aprilie 2018

Actualitate

» APIA: termenul de depunere a cererilor de subvenţii pentru creşterea animalelor este 2 mai
» Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca, condamnaţi la 10 ani de închisoare în dosarul delapidării patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor Petrom
» După 35 de ani de căsătorie şi 9 copii, un bărbat a descoperit că este steril
» Ford anunţă reduceri suplimentare de costuri şi renunţarea la majoritatea sedanurilor din America de Nord
» Proiect: Soldații pot refuza misiuni externe, iar concediul de maternitate va fi luat în calcul la stabilirea gradului militar
» Doi din cinci români alocă între 10 şi 20 de lei pentru cumpărarea unui bec
» SUA au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală
» Vreme deosebit de frumoasă în mini-vacanţa de 1 Mai
» Lucrări pe Autostrada A1 şi A2
» Concert Beethoven/Mozart la Filarmonica Oltenia Craiova
» India: Autobuz şcolar lovit de tren. 13 copii au murit
» Protest al angajaților din Sănătate în fața sediului guvernului

Local

» A.B.A Jiu a participat la exercitiu de gestionare a unor situaţii de urgenţă în bazinul hidrografic Jiu- râul Motru
» Balcon, la un pas să cadă pe trecători
» Percheziţii la traficanţi de persoane

Dolj

» Dolj: Acţiune a poliţiştilor pentru prevenirea şi combaterea comerţului ilicit de material lemnos
» Conferința Anuală a Bibliotecarilor are loc la Craiova
» Craiova: Conferinţa „The Thirty Years War (1618-1648): 400 years of causes and consequences”, la Biblioteca “Aman”
» Craiova: Book Reading la Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman”
» Directoarea CJCPT Dolj va depune o plângere penală împotriva membrilor Comisiei de evaluare a activităţii pe anul 2017
» Dolj: Şapte persoane, rănite într-un accident la Radovan
» Se opresc gazele pe mai multe străzi din Craiova
» UPDATE: Protest spontan la Electroputere
» Tânăr tăiat, dosar „mutat“

Gorj

» Fostul preşedinte de la Pandurii Târgu-Jiu, Marin Condescu, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare
» Gorj: Program special pentru încasarea facturilor la apă
» ISU Gorj face angajări
» Gorj: Poliţiştii nu au reuşit să îl identifice pe bărbatul găsit mort într-o fostă centrală termică
» Gorj: Trei bărbaţi, reţinuţi pentru o încăierare stradală
» Gorj: Drumarii au ajuns la zăpadă de 3 metri, la kilometrul 39 de pe Transalpina
» Horia Brenciu, în dialog cu studenții din șase centre universitare din țară. Unul dintre ele este cel din Târgu Jiu
» Gorj: Sărbătoarea salcâmului la Văgiuleşti
» Peste 1.700 de cetăţeni aşteaptă repartizarea unei locuinţe

Olt

» Olt: Recomandări pentru un 1 Mai fără incendii
» Mihai Fifor: Baza de la Deveselu este “perfect operaţională”

Mehedinţi

» Mehedinţi: O persoană a fost rănită grav într-un accident pe centura Severinului
» Razie pe şoselele din Drobeta Turnu Severin
» Mehedinţi: Prins băut la volan

Vâlcea

» Vâlcea: Trei bărbaţi prinşi la pescuit în perioada de prohibiţie
» Premiera spectacolului pentru copii „Un prieten neobișnuit” la Teatrul Municipal Ariel Râmnicu Vâlcea

Sport

» Baschet (m): Victorie categorică pentru SCM-U Craiova la Timişoara
» Handbal (f): SCM Craiova, învinsă la Roman
» Fotbal / Real Madrid a depășit-o pe Bayern chiar la Munchen
» Fotbal / Pandurii au luat doar un punct cu Sportul Snagov
» Doar CSO Filiași s-a ales cu ceva în etapa a 24-a
» Fotbal / „Leii“ au dovedit Ardealul, „școlarii“ au cedat

Bani & Afaceri

» „Investitori în viitorul economiei locale“, la Craiova

Sanatate

» Pacienți învingători într-un sistem bolnav

Magazin

» 26 aprilie, ziua mondială a proprietăţii intelectuale
» Craiova: Lista spectacolelor programate joi la Festivalul Shakespeare

Top