Dolj: 38 de incendii de vegetaţie stinse de pompieri în ultimele 3 zile

Autori


Echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj au fost solicitate, în perioada 23.06- 25.06.2017, să intervină pentru stigerea a 38 incendii, două intervenții descarcerare și în 83 de cazuri pentru acordarea asistenței de urgență.

-31 de incendii au fost la vegetație uscată, pe raza județului Dolj dar și la limita de județ cu Olt, unde au intervenit Detaşamentul 1 Pompieri Craiova, Detaşamentul 2 Pompieri Craiova, Detaşamentul Pompieri Calafat, Secţia de Pompieri Craiova – Punct de Lucru Filiași, Secția de Pompieri Segarcea, Secția de Pompieri Băilești și Garda II de Intervenţie Bechet, în urma incendiilor au ars aproximativ 109 ha vegetație uscată, miriște și restuuri menajere. Cel mai probabil incendiul a izbucnit din cauza unui foc deschis în spații deschise și a unei țigări aprinse aruncate la întâmplare.

-4 incendii au fost la culturile de grâu unde a intervenit Secția de Pompieri Segarcea, în urma incendiilor au ars aproximativ 23ha cultură de grâu. Cel mai probabil incendiul a izbucnit din cauza unui foc deschis în spații deschise.

-și alte 3 incendii la acoperișul unei case, la un utilaj agricol și traverse de cale ferată după cum urmează:

În data de 24.06.2017, ora 09.32, Secţia de Pompieri Segarcea a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperişul unei case, în loc.Segarcea, str.Părului. La sosirea echipajelor de pompieri incendiul se manifesta la o anexă gospodărească, în urma acestuia au ars anexa gospodărească pe aprox. 20 m2 , aprox.1 tonă grâu, aprox.12 anvelope auto, aprox.1 tonă lemne de foc, acoperişul casei confecționat din lemn cu învelitoare din tablă pe o suprafață de aprox. 40 m2. Cel mai probabil incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit electric.

În data de 24.06.2017, ora 18.29, Secţia de Pompieri Craiova a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un utilaj agricol(tractor) în com. Negoieşti. La sosirea echipajelor de pompieri incendiul se manifesta la tractor care a ars în totalitate dar și două cauciucuri de la o cisternă de apă. Cel mai probabil incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit electric.

În data de 25.06.2017, ora 08.11, Secţia Pompieri Craiova a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţie uscată, care s-a propagat la traversele de cale ferată, în mun. Craiova, zona Triaj staţie C.F. Craiova. La sosirea echipajului de pompieri incendiul se manifesta la traversele de cale ferată, în urma incendiului au ars aprox. 50 traverse din lemn și 2ha vegetație uscată.

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare a fost solicitat să intervină pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, după cum urmează:

– asistenţă medicală de urgenţă aeriană -7

Detaşamentul 1 de Pompieri Craiova (T.I.M) – 10 intervenţii.

Detaşamentul 2 de Pompieri Craiova (E.P.A.) – 17 intervenţii.

Detaşamentul de Pompieri Calafat (E.P.A.) – 7 intervenţii.

Secţia de Pompieri Craiova (E.P.A.) – 9 intervenţii.

Secţia de Pompieri Băileşti (E.P.A.) – 10 intervenţii.

Secţia de Pompieri Segarcea (E.P.A.) – 18 intervenţii.

Garda de Intervenţie Pompieri Bechet (E.P.A.) – 12 intervenţii.

MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR:

1.În condiţiile emiterii atenţionărilor/avertizărilor meteorologice care vizează producerea unor fenomene meteorologice periculoase precum temperaturi maxime extreme (vreme caniculară) sau vânt puternic, arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă pe perioada de valabilitate a atenţionărilor / avertizărilor.

2.Respectarea prevederilor pct. 1 este verificată de primar, prin şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau o persoană desemnată în acest sens.

3.Primarii sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa populaţiei perioadele în care se interzice arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, precum şi prevederile legale generale şi specifice.

4.Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale poate fi interzisă pe o perioadă de timp sau între anumite intervale orare ale zilei, prin ordin al prefectului.

5.Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu este interzisă.

6.Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu foc deschis, în următoarele condiţii:


·emiterea permisului de lucru cu foc deschis se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens;

·permisul de lucru cu foc deschis se întocmeşte în două exemplare, din care primarul transmite un exemplar celui care solicită permiterea executării arderii, iar pe cel de-al doilea serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă;

·permisul de lucru cu foc deschis este valabil o singură zi;

·la terminarea arderii, permisul de lucru cu foc deschis se predă de către executant emitentului;

·la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, evidenţa permiselor de lucru cu foc deschis se ţine în registrul special constituit în acest sens;

·arderea se execută numai pe timp de zi;

·asigurarea personalului de supraveghere şi de stingere a eventualelor incendii se face până la finalizarea arderii.

7.Izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţii, de construcţii, culturi agricole învecinate, instalaţii, fond forestier etc. se asigură prin executarea unei fâşii arate cu lăţimea de cel puţin 2 metri.

8.Parcelarea miriştilor se va realiza în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate.

9.La arderea suprafeţelor mai mici de 5 ha se vor asigura substanţele şi mijloacele de stingere necesare.

10.Pentru suprafeţele de ardere mai mari de 5 ha se vor asigura obligatoriu un plug, o cisternă cu apă, mijloace de tractare şi personal de deservire.

11.Pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei.

12.Vegetaţia uscată şi a resturile vegetale se colectează în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată.

13.În jurul fiecărei grămezi se va curăţa terenul de vegetaţie pe o distanţă de 5 metri.

14.Arderea se execută în locuri care nu permit propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi unde nu există posibilitatea să fie afectate reţele electrice, de comunicaţii, conducte de transport gaze naturale, produse petroliere ori alte bunuri materiale combustibile.

15.Nu se aprinde focul la o distanţă mai mică de 50 de metri faţă de locuinţe şi anexele acestora, 100 de metri faţă de depozitele de furaje şi 200 de metri faţă de liziera pădurii.

16.Stingerea focului se va face în mod obligatoriu înainte de părăsirea locului arderii.

17.Este obligatorie instruirea personalului care execută, controlează şi supraveghează arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, cu privire la măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor, precum şi informarea serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă.

18.În conformitate cu prevederile art. 1 pct. 3 lit. r) şi s) din Hotărârea Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 395 din 12.06.2007, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă în cuantum de la 1.000 la 2.500 lei, următoarele fapte:

·arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

·amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi;

19.Constatarea contravenţiilor corespunzătoare faptelor prevăzute la pct. 18 lit. a) şi b), precum şi aplicarea sancţiunilor se fac de către personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj, desemnat conform legii.

20.Constatarea contravenţiilor corespunzătoare faptei prevăzute la pct. 18 lit. b), precum şi aplicarea sancţiunilor se poate face şi de către Primar.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 16 ianuarie 2018

Actualitate

» ONRC: 73.771 firme au fost radiate în primele 11 luni din 2017; Doljul este în top
» Viorica Dăncilă, apropiata lui Dragnea, propunerea oficială a PSD pentru postul de premier
» Mihai Fifor, desemnat premier interimar
» SURSE: Alina Bica ar fi plecat in Costa Rica. Ce spune avocatul fostului procuror sef DIICOT
» Mâine vor fi consultări la Cotroceni pentru desmnarea noului premier
» Declaraţie de presă Klaus Iohannis după demisia premierului Tudose
» Germania: Zeci de răniţi după ce un autobuz şcolar s-a izbit de un zid
» Surse: Klaus Iohannis a respins premierul interimar propus de PSD
» Ministrul justiţiei, întrevedere cu preşedintele CEDO privind condiţiile din penitenciare
» Un cuplu a fost arestat pentru sechestrarea propriilor copii. Cei 13 adolescenţi salvaţi erau malnutriţi
» Şase drumuri naţionale sunt închise circulaţiei
» Belgia: Trei persoane rănite după prăbuşirea unei clădiri rezidenţiale: Posibil atac terorist

Local

» Cod Galben de ninsoare, lapoviță și ploaie, polei și intensificări ale vântului
» Examenele pentru permisul de conducere, suspendate până pe 31 ianuarie
» Accident mortal pe Valea Oltului
» Situaţia depozitului de la Măldăreşti, în discuţie la Prefectura Vâlcea
» Absolvenţii care îşi continuă studiile nu primesc şomaj
» Bancnota de 500 de euro se mai poate folosi doar în 2018
» Cum poţi afla dacă ai calculatorul folosit de hackeri
» Holograma din Muzeul din Orşova, nefuncţională

Dolj

» RAT Craiova anunţă că cinci autobuze Solaris au fost puse în circulaţie
» Criza politică depreciază leul la cel mai redus nivel din istorie
» Concert de jazz în primă audiţie, la Filarmonica “Oltenia” Craiova
» Dolj: Prins băut şi fără permis la volan
» Prima şedinţă a Consiliului Consultativ pentru Antreprenoriat Regiunea Sud Vest Oltenia, la Universitatea din Craiova
» Craiovean, arestat pentru infracţiuni economice
» Craioveanul care face istorie în politica italiană
» Cine încheie contract de asigurare cu Casa de Pensii plătește mai mult în 2018
» Se scumpeşte rovinieta
» Ziua Culturii Naționale, serbată la Cercul Militar Craiova
» Bate vântul austerității prin unele primării doljene

Gorj

» Incendiu la o gospodărie de pe strada Ulmului din Târgu Jiu
» Femeie din Petroşani prinsă la volan fără permis auto
» Gorj: Dosar penal pentru distrugere din culpă după ce un autocar a luat foc
» Gorj: Minoră dispărută de acasă
» Gorj: Filtre ale poliţiei pentru verificarea rovinietei
» Gorj: Zăpadă pe două drumuri naţionale
» O parte din acoperişul nou al Stadionului Municipal s-a desprins şi riscă să cadă în stradă
» Explozie la o staţie de pompare a gazelor
» Fonduri pentru restaurarea Mausoleului Ecaterinei Teodoroiu

Olt

» Olt: 17 percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală. Prejudiciul este de 2.000.000 de lei

Mehedinţi

» Mehedinţi: Circulaţia pe DN6, blocată în ambele sensuri

Vâlcea

» Acţiuni la Brezoi şi Râmnicu Vâlcea pentru combaterea comerţului ilicit
» Dezbaterea publică a bugetului local al Râmnicului pe anul 2018

Sport

» Fotbal / Răzvan Burleanu şi-a anunţat oficial candidatura pentru şefia FRF
» Tenis / Ana Bogdan a învins-o pe Kristina Mladenovici la Australian Open
» Fotbal / Betis, la al doilea succes consecutiv. A marcat opt goluri în două etape și o așteaptă pe Barca
» Tenis – Australian Open: Simona Halep a învins-o pe Aiava
» Tenis – Australian Open: victorie mare pentru Sorana Cârstea
» Modificări importante la echipa secundă a Universității Craiova (galerie foto)

Top