Craiova: Prietenie şi muzică din Luxemburg şi Olanda, la Filarmonica “Oltenia”

Stagiunea Prieteniei se apropie de final, după un regal oferit melomanilor olteni, cu lucrări simfonice pentru toate gusturile muzicale. Artiştii invitaţi pe scena Filarmonicii „Oltenia” sunt români stabiliţi în străinătate, de talie internaţională, mulţi dintre ei însoţiţi de prieteni pe linie muzicală, din ţările de adopţie. Invitaţii acestei săptămâni, penultima din Friendship Season, vin din Luxemburg – dirijorul Carlo Jans – şi din Olanda – violoncelistul de origine română Mirel Iancovici.

Carlo Jans este un „căpitan” de orchestră discret, care dă dovadă de precizie, frumuseţe şi fervoare muzicală. Dirijor, solist şi profesor de flaut a înregistrat nu mai puţin de 34 de compact discuri, CD-ul cu lucrări camerale de Manuel Rosenthal fiind distins cu ”Grand Prix du Disque”. De altfel, Jans consideră că “orchestrele de cameră sunt mai aproape de suflet decât o mare orchestră simfonică”.

Pasionat susținător al muzicii contemporane, Mirel Iancovici a interpretat diverse lucrări dedicate de faimoşi compozitori din întreaga lume. Într-un interviu acordat agenţiei de presă Amos News, artistul afirmă un lucru definitoriu pentru arta sa: „Nu trebuie să te opreşti niciodată să înveţi şi să te şlefuieşti… Concurenţa este foarte mare şi nu apelezi la originalitate excentrică, ci la sinceritate, pentru că muzica vorbeşte sufletului. Muzica poate fi uşor manipulată pentru că, în momentul în care, cu un sunet frumos te depărtezi de adevărul partiturii, care este de fapt esenţa muzicală şi o prezinţi cu candoare şi dăruire, poţi să ai succes la public. Cu alte cuvinte, e greu să afirmi cine spune adevărul şi cine spune minciuni. Publicul poate fi uşor cucerit.”


Repertoriul abordat vineri seara este unul romantic, Beethoven, fiind numit de către muzicologi „ultimul clasic şi primul romantic.” Simfonia a 2-a a fost compusă într-un moment de mare efervescenţă creatoare. “Trăiesc cufundat pe deplin în partiturile mele, şi, cu fiecare lucrare abia terminată, o alta este deja începută; în felul în care compun acum, adesea mă surprind lucrând la trei, patru lucruri deodată” , scria Beethoven unui prieten.

Concertul pentru violoncel de sir Edward Elgar – maestru în ţara sa, dar ignorat în străinătate – este o perlă a concertisticii şi o revărsare a muzicii, a temelor muzicale extrem de frumoase, cu o rafinată tehnică de trecere de la o temă la alta. Compozitorul Camille Saint-Saëns este prezent în programul din 9 iunie cu exotica ”Baccanale”, o melodie explozivă, pe parcursul căreia Dalila ticluiește un dans sălbatic, cu scopul de a-l provoca pe Samson. De-a lungul timpului, opera”Samson şi Dalila” a atins celebritatea datorită, în special, splendidelor arii ale Dalilei.
Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 29 iunie 2017

Actualitate

» Recomandări medicale pentru zilele caniculare
» Percheziții DIICOT la un suspect de terorism
» Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni
» Călătoria cu trenul în condiții de caniculă
» Mihai Fifor a fost validat de comisiile parlamentare
» Astăzi este ziua internaţională a Dunării
» Miniștrii propuși pentru cabinetul Tudose, audiaţi în comisiile parlamentare

Local

» Cod Portocaliu de caniculă în Oltenia
» Elevii generației de aur – „Sunt nume de care veți mai auzi“

Dolj

» Dolj: Un tânăr a predat polţiştilor o borsetă cu bani
» Restricţii de circulaţie în Oltenia cauzate de Codul Portocaliu
» Urmărit internaţional depistat de polițiștii craioveni
» Zeci de copii şi tineri doljeni, consumatori de droguri
» Sute de absenți și doi eliminați la bacalaureat
» Tariful de depozitare a gunoiului la Mofleni, majorat cu doi euro
» Birocrația și Water Park-ul, provocările Primăriei Craiova
» S-a trezit primăria: parcările de pe Calea Bucureşti, în reabilitare
» Capotescu rămâne încă 30 de zile în arestul IPJ Dolj
» Directoarea Dijmărescu, avertisment pentru conflict de interese
» Întreruperi energie electrică de mâine

Gorj

» Directorul DGASPC Gorj, tras pe linie moartă
» Romanescu, uns primar la Târgu Jiu
» Anchetă la Şcoala Ajutătoare pentru posibile abuzuri sexuale între minori
» Criză de apă la Târgu Jiu

Sport

» Pugiliștii craioveni, în pregătire la Brezoi pentru Campionatul European
» Hai cu transferurile!

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top