Noaptea muzeelor la Craiova

afis noaptea muzeelor final


Muzeul Olteniei invită publicul craiovean să descopere Craiova muzeelor într-o atmosferă nocturnă, sâmbătă, 20 mai, alăturându-se astfel celor peste 3000 de instituţii muzeale europene, în desfăşurarea importantului eveniment cultural Noaptea Europeană a Muzeelor, prin pregătirea circuitelor de vizitare la cele 9 expoziţii temporare şi permanente.

Așadar, dacă sunteți din Craiova sau în trecere prin orașul nostru, îndreptați-vă pașii către Muzeul Olteniei care își va deschide porțile, în intervalul orar 18.00-02.00, la toate cele 4 secții pe carele are în componența sa administrativă și culturală: Secția Etnografie – Casa Baniei, str. Matei Basarab nr.16; Secția de Științele Naturii, str. Popa Șapcă nr. 8; Secția Istorie-Arheologie, str. Madona Dudu nr. 14.

Iubitorii de cultură muzeală sunt așteptați să descopere povestea frumoasa a istoriei și tradițiilor, în cadrul expozițiilor permanente de la Secţia de Etnografie (Casa Băniei), important monument de arhitectură medievală şi, deopotrivă, cea mai veche construcţie civilă din Craiova – ce va prezenta două expoziţii permanente: „Ritmurile vieţii”, o expunere ce vorbeşte, în primul rând, despre existenţa şi raporturile omului tradiţional cu spaţiul şi timpul. Ritualul nunţii este şi el prezent în expoziţie, însoţit de artefacte religioase dar şi de meşteșuguri tradiţionale specifice Olteniei: olăritul, cojocăritul, ţesutul, și „Facerea pâinii”, o reprezentare specifică a vechii culturi a grâului din Oltenia. Sunt prezentate, în felul acesta, câteva operaţii specifice ale cultivării grâului exemplificate cu piese de patrimoniu de valoare. Vatra, locul unde se prepară pâinea cea de toate zilele, este si ea prezentă în expoziție.

De asemenea, Muzeului Olteniei Craiova, organizatorii vor organiza, la Casa Băniei, pentru publicul larg și un atelier de bijuterii tradiționale hand-made coordonat de ing. Costinela Iacob. La Secția de Istorie – Arheologie, vizitatorii pot realiza o incursiune virtuală prin istoria regiunii noastre trecând cronologic prin toate perioadele istorice:  preistorie, începând din Epoca Paleolitică (cca. 35.000-15.000 a.C.), de-a lungul Epocii Neolitice (cca. 6600-3700 a.C.) şi până în Epoca Bronzului (cca. 3700-1200 a.C.), în cadrul expoziției „Oltenia Preistorică”,  antichitatea și evul mediu reprezentate fabulos în expoziția “Redescoperă Istoria” (realizată în sălile aflate la parterul secției), evul mediu târziu și secolul al XX-lea în cadrul expoziției permanente „Oltenia Rediviva” (sălile expoziționale aflate la etajul clădirii). Dacă ești pasionat de istorie vino la Secția de Istorie-Arheologie să cunoști: obiceiurile, credințele societății dacice, exemplificate prin reconstituiri de locuințe și cetăți tipice epocii dacilor, fabuloasa civilizație romană, galeria domnilor și domnițelor valahe, genealogia boierilor Craiovești și legăturile lor cu dinastia domnitoare a Basarabilor, Buzeștilor de care este legată epopeea lui Mihai Viteazul, podoabe și monede medievale ale celor șapte tezaure din patrimoniul Secției Istorie-Arheologie (Dudașul Schelei, Șușița, Verbița, Șotânga, Afumați, Desa, Craiova), craniul de Homo Sapiens, cu o vechime de aproximativ 30.000 de ani, reproducerea unei locuințe neolitice, descoperită la Cârcea (jud. Dolj), cele mai vechi vase ceramice, pictate şi modelate cu mâna (descoperite la Cârcea, jud. Dolj, Grădinile – Olt), topoarele de piatră neolitice de la Toceni (jud. Dolj), dar și butaforii spectaculoase ce redau reședința marelui Ban al Olteniei (Mihai Viteazul), scene ale Războiului de Independență, Primului Război Mondial, reconstituirea Uliței Mari a Craiovei din frumoasa perioada „La Belle Époque”: Strada Unirii, locul preferat de protipendada orașului, cu personaje consacrate vremii, doamne purtând rochii vaporoase și pălării cu boruri largi, domni în costume elegante, plimbându-se pe caldarâmul de piatră și vizitând vestitele clădiri negustorești ale Craiovei, perioadele colectivizării agriculturii, industrializării României, comunismului dar și “mărirea și decăderea Epocii de Aur”.

La ora 18.00, Secția de Istorie-Arheologie vernisează expoziția „Din istoria Craiovei: Parcul Bibescu” un colaj cu peste 40 fotografii vechi ce surprind transformarea Grădinii Bibescu într-un monument de arhitectură impresionantă. Astfel, sunt prezentate imagini și documente ce redau aspecte ale lucrărilor de amenajare a Parcului Bibescu, ce s-au desfășurat între anii 1901-1903, conform proiectului arhitectului peisagist francez É. Redont, proiect ce a câștigat medalia de aur la Expoziția Internațională de la Paris 1900, medalia fiind expusă pentru prima dată publicului craiovean.

Imaginat și construit ca un „tablou romantic” – un castel în ruină, poduri și podețe, cascade și imitații de stânci, parcul a fost conceput atât ca un spațiu public de promenadă, de loisir, cât și pentru sport. La Secția de Științele Naturii pot fi vizionate expoziţii ample, cu tematici științifice, variate și complexe, realizate cu mijloace muzeo-tehnice moderne (butaforii, sisteme electronice, module luminoase ș.a.). Pentru început, vizitatorul ia contact cu o expunere specifică Expoziției „Oltenia – Terra Fossilis” care cuprinde cele mai reprezentative fosile provenite exclusiv din teritoriul actual al Olteniei, cu valoare ştiinţifică deosebită şi relevante pentru paleodiversitatea regiunii. Reconstituirile scheletice ale unui urs de peșteră cu vârsta de circa 30.000 de ani sau ale unui mamut cu vârsta de circa 1,6 milioane de ani sunt doar două dintre punctele atractive ale acestei expoziții., Periplul muzeal continuă cu „Condiţiile fizico-geografice şi ecosistemele Olteniei, Colecţia de minerale şi roci”, sunt expunerile permanente aflate la etajul secției, ce oferă publicului vizitator posibilitatea consolidării şi/sau diversificării cunoştinţelor de bio-ecologie, geografie şi geologie.


„Universul şi Sistemul nostru Solar. Planetarium” este expunerea dedicată cunoașterii spațiului cosmic, în cadrul căreia este inclus şi Planetarium care funcţionează pe baza unei tehnologii moderne, reprezentând un punct de mare atractivitate şi spectaculozitate al muzeului.

Comunitatea mondială a muzeelor sărbătoreşte pe data de 18 mai, Ziua Internaţională a Muzeelor, instituită încă din anul 1977, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM), recunoscut de UNESCO drept partener privilegiat pentru cercetarea, protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural prin intermediul acestui tip de instituţii.

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, fiind coordonat de organisme europene precum Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM).

La Craiova, evenimentul este sprijinit, de către Consiliul Judeţean Dolj. Participarea la toate aceste evenimente este gratuită.Comenteaza acum

Alte stiri

23 octombrie 2017

“Ziua porţilor deschise” la Curtea de Apel Craiova

Consiliul Europei și Uniunea Europeană au stabilit desfășurarea în fiecare an, în ziua de 25 octombrie, a Zilei europene a justiției civile, cu scopul de a aduce în atenția cetățenilor europeni a modul de funcționare a justiției și de a

Sumarul ediției de luni, 23 octombrie 2017

Actualitate

» Insolvenţele firmelor şi PFA-urilor au urcat cu 7,58%, în primele nouă luni
» Senatul a prelungit termenul de dezbatere pentru legea privind alegerea primarilor în două tururi, la solicitarea PNL
» Jandarmeria Română scoate la concurs 700 de locuri
» Guvernul catalan ar putea fi demis până la sfârșitul săptămânii
» Senat: Proiectul de lege privind reglementarea activității de telemuncă, adoptat în plen
» Tăriceanu a sesizat Curtea Constituţională în cazul dosarului Belina
» Fostul premier Grindeanu, audiat în dosarul finanţării echipei de fotbal Politehnica Timişoara
» Cristian Borcea rămâne în închisoare
» Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni în Oltenia şi la munte
» Sorin Grindeanu, propus pentru a prelua funcția de președinte al ANCOM
» România, printre țările UE cu un deficit bugetar mai mare sau egal cu 3% din PIB, în 2016
» ANPC a amendat 15 bănci cu peste 500.000 de lei pentru practici comerciale incorecte în privinţa publicităţii
» Elena Udrea, la Înalta Curte în Dosarul Gala Bute, în care a fost condamnată în prima instanţă la 6 ani de închisoare
» Donald Trump: SUA sunt complet pregătite pentru a răspunde ameninţărilor venite dinspre Phenian
» Luni şi marţi, termene-limită de depunere a ofertelor la construcţia Drumului Expres Craiova-Piteşti
» Trei atentate sinucigașe coldate cu 13 morți şi 16 răniți, în Nigeria
» Cod galben şi cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului

Publireportaj

» Serviciile oferite pasagerilor pe Aeroportul Internaţional Craiova
» EURODINAMIC oferă promoții excepționale

Local

» Primăria anunţă depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Lucrări de reparaţii străzi în Municipiul Craiova”

Dolj

» Craiova: Se sistează temporar furnizarea gazelor naturale pe strada Ştefan Odobleja
» “Ziua porţilor deschise” la Curtea de Apel Craiova
» Importantă cantitate de material lemnos confiscată de poliţişti din cadrul Secției Regionale Poliţie Transporturi Craiova
» Craiova: Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” găzduieşte evenimentul „Cadet pentru o zi”
» Un craiovean a murit într-o parcare din Valea Roşie
» Stagii de voluntariat internaționale pentru tinerii studenți, prin AIESEC Craiova
» Dolj: 360 de sancţiuni rutiere şi 20 de permise reţinute, în acest sfârşit de săptămână
» „Povestea Florii Soarelui“, la Muzeul Olteniei

Gorj

» Gorj: Controale efectuate de inspectorii D.S.V.S.A. în perioada 16-22 octombrie
» Gorj: Transalpina a fost închisă
» Gorj: Femeie prinsă la furat în supermarket

Olt

» Olt: Accident pe DN 65. O maşină a intrat în parapetul de pe marginea drumului
» Protest al sindicaliștilor BNS în fața Prefecturii Olt
» Șef nou la IPJ Olt
» Anchetă la IPJ Olt după ce cascheta şefului de post din Sprîncenata apare într-o înregistrare video la nişte petrecăreţi
» Olt: Un artist plastic i-a ridicat Simonei Halep statuie
» Incendiu în două gospodării din Olt, din cauza focului lăsat nesupravegheat

Mehedinţi

» Mehedinţi: Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, activat la ISU pentru perioada codurilor galben şi portocaliu de ploi şi intensificări ale vântului
» Mehedinţi: Recomandări ale IPJ pentru şoferi în perioada codului portocaliu de ploi abundente
» Mehedinţean urmărit de autorităţile din Franţa, prins la Severin
» Mehedinţi: Accident cu o victimă încarcerată la Drobeta Turnu Severin
» Traficul feroviar este întrerupt pe Magistrala 900

Vâlcea

» Se colectează gratuit deşeurile voluminoase şi deşeurile de echipamente electrice şi electronice, în Râmnicu Vâlcea
» Se deschide primul nivel al parcării subterane din zona centrală a Râmnicului Vâlcea

Sport

» Tenis: Simona Halep a debutat cu o victorie la Turneul Campioanelor
» Olt: Două sportive din Slatina, locul IV la fit-kid
» Fotbal / Gino Iorgulescu, reales în funcția de președinte al LPF
» WTA: Simona Halep, lider mondial pentru a treia săptămână. Irina Begu, salt de 12 poziţii
» Simona Halep debutează azi la Turneul Campioanelor

Bani & Afaceri

» Indicele ROBOR la trei luni a explodat şi a ajuns la cea mai mare valoare din ultimii trei ani

Top