Noaptea muzeelor la Craiova

afis noaptea muzeelor final

Muzeul Olteniei invită publicul craiovean să descopere Craiova muzeelor într-o atmosferă nocturnă, sâmbătă, 20 mai, alăturându-se astfel celor peste 3000 de instituţii muzeale europene, în desfăşurarea importantului eveniment cultural Noaptea Europeană a Muzeelor, prin pregătirea circuitelor de vizitare la cele 9 expoziţii temporare şi permanente.

Așadar, dacă sunteți din Craiova sau în trecere prin orașul nostru, îndreptați-vă pașii către Muzeul Olteniei care își va deschide porțile, în intervalul orar 18.00-02.00, la toate cele 4 secții pe carele are în componența sa administrativă și culturală: Secția Etnografie – Casa Baniei, str. Matei Basarab nr.16; Secția de Științele Naturii, str. Popa Șapcă nr. 8; Secția Istorie-Arheologie, str. Madona Dudu nr. 14.

Iubitorii de cultură muzeală sunt așteptați să descopere povestea frumoasa a istoriei și tradițiilor, în cadrul expozițiilor permanente de la Secţia de Etnografie (Casa Băniei), important monument de arhitectură medievală şi, deopotrivă, cea mai veche construcţie civilă din Craiova – ce va prezenta două expoziţii permanente: „Ritmurile vieţii”, o expunere ce vorbeşte, în primul rând, despre existenţa şi raporturile omului tradiţional cu spaţiul şi timpul. Ritualul nunţii este şi el prezent în expoziţie, însoţit de artefacte religioase dar şi de meşteșuguri tradiţionale specifice Olteniei: olăritul, cojocăritul, ţesutul, și „Facerea pâinii”, o reprezentare specifică a vechii culturi a grâului din Oltenia. Sunt prezentate, în felul acesta, câteva operaţii specifice ale cultivării grâului exemplificate cu piese de patrimoniu de valoare. Vatra, locul unde se prepară pâinea cea de toate zilele, este si ea prezentă în expoziție.

De asemenea, Muzeului Olteniei Craiova, organizatorii vor organiza, la Casa Băniei, pentru publicul larg și un atelier de bijuterii tradiționale hand-made coordonat de ing. Costinela Iacob. La Secția de Istorie – Arheologie, vizitatorii pot realiza o incursiune virtuală prin istoria regiunii noastre trecând cronologic prin toate perioadele istorice:  preistorie, începând din Epoca Paleolitică (cca. 35.000-15.000 a.C.), de-a lungul Epocii Neolitice (cca. 6600-3700 a.C.) şi până în Epoca Bronzului (cca. 3700-1200 a.C.), în cadrul expoziției „Oltenia Preistorică”,  antichitatea și evul mediu reprezentate fabulos în expoziția “Redescoperă Istoria” (realizată în sălile aflate la parterul secției), evul mediu târziu și secolul al XX-lea în cadrul expoziției permanente „Oltenia Rediviva” (sălile expoziționale aflate la etajul clădirii). Dacă ești pasionat de istorie vino la Secția de Istorie-Arheologie să cunoști: obiceiurile, credințele societății dacice, exemplificate prin reconstituiri de locuințe și cetăți tipice epocii dacilor, fabuloasa civilizație romană, galeria domnilor și domnițelor valahe, genealogia boierilor Craiovești și legăturile lor cu dinastia domnitoare a Basarabilor, Buzeștilor de care este legată epopeea lui Mihai Viteazul, podoabe și monede medievale ale celor șapte tezaure din patrimoniul Secției Istorie-Arheologie (Dudașul Schelei, Șușița, Verbița, Șotânga, Afumați, Desa, Craiova), craniul de Homo Sapiens, cu o vechime de aproximativ 30.000 de ani, reproducerea unei locuințe neolitice, descoperită la Cârcea (jud. Dolj), cele mai vechi vase ceramice, pictate şi modelate cu mâna (descoperite la Cârcea, jud. Dolj, Grădinile – Olt), topoarele de piatră neolitice de la Toceni (jud. Dolj), dar și butaforii spectaculoase ce redau reședința marelui Ban al Olteniei (Mihai Viteazul), scene ale Războiului de Independență, Primului Război Mondial, reconstituirea Uliței Mari a Craiovei din frumoasa perioada „La Belle Époque”: Strada Unirii, locul preferat de protipendada orașului, cu personaje consacrate vremii, doamne purtând rochii vaporoase și pălării cu boruri largi, domni în costume elegante, plimbându-se pe caldarâmul de piatră și vizitând vestitele clădiri negustorești ale Craiovei, perioadele colectivizării agriculturii, industrializării României, comunismului dar și “mărirea și decăderea Epocii de Aur”.

La ora 18.00, Secția de Istorie-Arheologie vernisează expoziția „Din istoria Craiovei: Parcul Bibescu” un colaj cu peste 40 fotografii vechi ce surprind transformarea Grădinii Bibescu într-un monument de arhitectură impresionantă. Astfel, sunt prezentate imagini și documente ce redau aspecte ale lucrărilor de amenajare a Parcului Bibescu, ce s-au desfășurat între anii 1901-1903, conform proiectului arhitectului peisagist francez É. Redont, proiect ce a câștigat medalia de aur la Expoziția Internațională de la Paris 1900, medalia fiind expusă pentru prima dată publicului craiovean.

Imaginat și construit ca un „tablou romantic” – un castel în ruină, poduri și podețe, cascade și imitații de stânci, parcul a fost conceput atât ca un spațiu public de promenadă, de loisir, cât și pentru sport. La Secția de Științele Naturii pot fi vizionate expoziţii ample, cu tematici științifice, variate și complexe, realizate cu mijloace muzeo-tehnice moderne (butaforii, sisteme electronice, module luminoase ș.a.). Pentru început, vizitatorul ia contact cu o expunere specifică Expoziției „Oltenia – Terra Fossilis” care cuprinde cele mai reprezentative fosile provenite exclusiv din teritoriul actual al Olteniei, cu valoare ştiinţifică deosebită şi relevante pentru paleodiversitatea regiunii. Reconstituirile scheletice ale unui urs de peșteră cu vârsta de circa 30.000 de ani sau ale unui mamut cu vârsta de circa 1,6 milioane de ani sunt doar două dintre punctele atractive ale acestei expoziții., Periplul muzeal continuă cu „Condiţiile fizico-geografice şi ecosistemele Olteniei, Colecţia de minerale şi roci”, sunt expunerile permanente aflate la etajul secției, ce oferă publicului vizitator posibilitatea consolidării şi/sau diversificării cunoştinţelor de bio-ecologie, geografie şi geologie.


„Universul şi Sistemul nostru Solar. Planetarium” este expunerea dedicată cunoașterii spațiului cosmic, în cadrul căreia este inclus şi Planetarium care funcţionează pe baza unei tehnologii moderne, reprezentând un punct de mare atractivitate şi spectaculozitate al muzeului.

Comunitatea mondială a muzeelor sărbătoreşte pe data de 18 mai, Ziua Internaţională a Muzeelor, instituită încă din anul 1977, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM), recunoscut de UNESCO drept partener privilegiat pentru cercetarea, protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural prin intermediul acestui tip de instituţii.

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, fiind coordonat de organisme europene precum Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM).

La Craiova, evenimentul este sprijinit, de către Consiliul Judeţean Dolj. Participarea la toate aceste evenimente este gratuită.
Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 26 iulie 2017

Actualitate

» Gorj: Agricultorii au treierat 70% din suprafeţele de teren plantate cu grâu
» Ministrul Apărării i-a prezentat lui Iohannis Planul de înzestrare a Armatei pentru perioada 2017 – 2026, care urmează să fie analizat în CSAT
» Mai multe persoane din Ministerul Sănătății vor fi demise după întâlnirea lui Tudose cu Bodog pe tema vaccinurilor (surse)
» Un militar a decedat în timpul unui exerciţiu de paraşutare la Zărneşti
» Directorul general al Loteriei Române a fost demis
» DNA cere sesizarea președintelui pentru urmărirea penală a fostului ministru Valerian Vreme
» Trei românce au părăsit Fâşia Gaza cu sprijinul MAE
» România cumpără rachete Patriot. Prima rată va fi plătită în noiembrie, după ce trece prin Parlament o lege specială
» Cinci români, reținuți în Croația pentru că au jefuit bancomate
» Cod Galben de instabilitate accentuată
» Trei românce au părăsit Fâşia Gaza cu sprijinul MAE
» Dezbatere publică pe tema cărţii electronice de identitate
» Diversificarea activităţii SC GUSTIDENT SRL, prin investiţii performante în domeniul tehnicii dentare
» Ministrul Sănătăţii prezintă astăzi raportul cu vaccinurile
» Franţa este afectată de incendii violente
» Lucrări pe Autostrada A1 Deva – Nădlac
» Diplome fără studii pentru studenţii străini
» Italia: Grevă naţională în transportul aerian

Interviu

» Prof. univ. dr. Horia Sîrbu, şeful Clinicii de Chirurgie Toracică de la Spitalul Erlangen, Germania: „Spitalele din România ar trebui curățate“

Publireportaj

» Lansarea proiectului „Înfiinţare parc şi grădină în oraşul Tismana, inclusiv modernizare drum de acces”
» “INVESTIM PENTRU DURABILITATE”

Dolj

» Medic român în Germania
» Admitere la UMF
» Dolj: Trafic întrerupt temporar pe podul Calafat-Vidin
» Dolj: S-a contistuit o comisie de identificare și evaluare a zonelor cu vulnerabilitate privind riscul de vaccinare antirujeolică
» Craiova: “The new catcher”- o publicaţie emblematică pentru Colegiul Naţional “Carol I” şi pentru învăţământul românesc
» UPDATE – Doljeanul lovit de o maşină la Brădeşti a decedat
» Craiova: Se vor distribui pachetele cu alimente pentru categoriile de persoane aflate în situaţii de risc social
» Craiova: ESTIVALUL PUPPETS OCCUPY STREET Ediţia a IV – a, Air Edition, 25 august – 1 septembrie 2017
» Traficanți de migranți, reținuți de procurorii DIICOT
» Străzi ca după bombardament în Dăbuleni

Gorj

» Gorj: Reprezentanți ai mass-media din mai multe țări, la Târgu Jiu
» Avarie la o conductă de apă din Târgu Jiu
» 120 de ani de la naşterea pictorului gorjean Iosif Keber
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Precipitaţiile şi o viitură au afectat şantierul podului de la Turcineşti

Olt

» OCPI Olt a încheiat contracte de finanțare cu 100 de primării din județ

Mehedinţi

» Mehedinţi: Percheziţii la persoane bănuite de evaziune fiscală cu deşeuri feroase

Vâlcea

» Vâlcea: 5000 de kilograme de pepeni, confiscaţi de poliţişti de la un bărbat din Dăbuleni
» Vâlcea: Dosar penal pentru un craiovean care conducea sub influenţa unor substanţe psihoactive
» Râmnicu Vâlcea: Pasajul pietonal pe sub Calea lui Traian a fost deschis
» Vâlcea: Accident rutier cu două victime la Blidari

Sport

» Box: Craioveanul Daniel Dumitru a cucerit titlul european

Educatie

» 516 elevi doljeni vor primi tichete valorice pentru achiziţionarea de calculatoare
» Olimpicii cu premii naţionale şi internaţionale vor fi recompensaţi de CJ Gorj
» Un candidat la titularizare a luat după contestaţie 4,55, de la 7,40
» Înscrierile la facultăţile Universităţii din Craiova, pe ultima sută de metri

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Neînţelegeri tot mai dese între Mihai Tudose şi Liviu Dragnea pe măsurile economice şi numirile în instituţii-cheie

Top