17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDolj: ISU a organizat un exerciţiu pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă determinate de incendiu la Ocolul Silvic Amaradia

Dolj: ISU a organizat un exerciţiu pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă determinate de incendiu la Ocolul Silvic Amaradia


Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” a organizat astăzi un exerciţiu cu forţe în teren pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă determinate de incendiu la Ocolul Silvic Amaradia
Astfel, conform scenariului, ISU este anunţat prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 despre producerea unui incendiu la fondul forestier din localitatea Tălpaş.
Din informaţiile primite în dispeceratul unităţii, a rezultat faptul că incendiul s-a produs pe raza Ocolul Silvic Amaradia, trupul de pădure „Balaci”, parcelele 90 şi 91, existând pericolul de propagare la întreaga suprafaţă împădurită.
La nivelul Direcţiei Silvice Dolj a fost activată celula de urgenţă care a hotărât punerea în aplicare a Planul de apărare împotriva incendiilor la fondul forestier al judeţului Dolj şi suplimentarea forţelor în zonă.
Conducerea Ocolului Silvic organizează şi coordonează acţiunile de intervenţie, în vederea limitării şi înlăturării efectelor situaţiei create, concomitent cu desfăşurarea acţiunilor de căutare a persoanelor ce se pot afla în pădure.

SITUAŢIA SPECIALĂ NR. 1
Echipele specializate din cadrul Secţiei de Pompieri Craiova sunt alertate şi se deplasează la locul evenimentului, parcurgând o distanţă de 47 km.
Ajungând la locul intervenţiei, şeful gărzii de intervenţie şi stingere din cadrul Secţiei de Pompieri Craiova, după executarea recunoaşterii a constatat:
Øpersonalul de intervenţie este expus la arsuri şi intoxicaţii cu fum;
Øincendiul se manifesta violent la fondul forestier pe o suprafaţă de 4 ha cu posibilităţi de propagare la întreaga pădure;
Øse desfăşura operaţiunea de localizare şi lichidare a incendiului, de către 2 echipe de intervenţie din cadrul Ocolului Silvic Amaradia cu un număr de 20 persoane care acţionau pentru stingerea incendiului cu mijloacele de primă intervenţie (mături, bătătoare, găleţi, cazmale, lopeţi şi sticle cu apă) având ca tehnică de primă intervenţie 1 tractor cu plug şi trei motoferestraie, precum şi personalul SVSU Tălpaş şi SVSU Fărcaş cu 2 tractoare cu plug şi 20 voluntari;
Ødatorită fumului dens şi înecăcios şi a condiţiilor meteo nefavorabile (vânt moderat), 2 persoane prezintă arsuri  la nivelul membrelor superioare şi 4 au fost intoxicate cu fum;
Øse impune balizarea zonei pentru evitarea pătrunderii persoanelor neautorizate.
Având în vedere amploarea evenimentului, prefectul judeţului Dolj, dl. Dan-Narcis Purcărescu este informat de către inspectorul şef al ISU Dolj, dl. Col. Florea Constantin despre situaţia creată, solicitând activarea Planului de apărare împotriva incediilor la fondul forestier al judeţului Dolj, precum şi deplasarea la faţa locului a: grupei operative, forţe din cadrul Detaşamentul 1 de Pompieri Craiova şi Detaşamentului 2 de Pompieri Craiova.

SITUAŢIA SPECIALĂ NR. 2
În timp ce forţele de intervenţie ale Ocolului Silvic acţionau pentru localizarea şi lichidarea incendiului prin defrişarea arborilor, comandantul acţiunii a fost informat că datorită neglijenţei, 2 lucrători au fost surprinşi şi imobilizaţi de căderea unui  trunchi de copac.
SITUAŢIA SPECIALĂ NR. 3
Comandantul intervenţiei este informat că, în timp ce se ara terenul din apropiere, plugul unui tractor a scos din pământ un proiectil calibrul 120 mm. Este solicitat să intervină echipajul pirotehnic din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Craiova.
SITUAŢIA SPECIALĂ NR. 4
În timp ce forţele de intervenţie acţionau pentru localizarea şi lichidarea incendiului, comandantul acţiunii este informat că Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare COD PORTOCALIU de vânt puternic, cu intensificări ce pot atinge la rafală  80km/h.
SITUAŢIA SPECIALĂ NR. 5
La ora 14.00, acţiunile de intervenţie sunt oprite, întrucât incendiul a fost lichidat, iar situaţiile tactice create au fost realizate în totalitate.
Specialişti din cadrul structurilor abilitate desfăşoară misiuni de cercetare a cauzei producerii incendiului, consecinţele acestuia precum şi continuarea operaţiunilor în vederea restabilirii stării de normalitate.

OBIECTIVE
Øverificarea viabilităţii Planului de apărare împotriva incendiilor la fondul forestier al judeţului Dolj;
Øverificarea interoperabilităţii forţelor angrenate pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de un incendiu la fondul forestier;
Øexersarea cooperării interinstituţionale, precum şi aplicarea procedurilor existente la nivelul  domeniilor de competenţă;
Ødezvoltarea deprinderilor de lucru în echipă a personalului din cadrul forţelor de intervenţie.
PROBLEME DE URMĂRIT
Øcapacitatea de reacţie a personalului de pe locul de muncă şi a personalului de intervenţie;
Øviabilitatea Planului de apărare împotriva incendiilor la fondul forestier al judeţului Dolj;
Øcunoaşterea/aplicarea procedurilor de intervenţie;
Ødesfăşurarea fluxului informaţional-decizional;
Øorganizarea şi desfăşurarea activităţilor de restabilire a normalităţii;
STRUCTURI PARTICIPANTE:
oInspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj (trei subunităţi de intervenţie);
oComitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dolj;
oDirecţia Silvică Dolj;
oComitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă Tălpaş şi Fărcaş, precum și alte structure care fac parte din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.
FORŢE ŞI MIJLOACE PARTICIPANTE:
ØInspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj;
-Grupa operativă constitită la nivelul inspectoratului;
-4 echipaje de lucru cu apă şi spumă;
-1 echipaj pirotehnic;
-1 microbuz;
-2 ATPVM;
-Punctul de Comandă Mobil;
-1 echipaj descarcerare;
-1 ATV,etc.
ØPersonalul Direcţiei Silvice Dolj – Ocolul Silvic Amaradia
– personal de la locul de muncă (20 persoane);
– 1 tractor cu plug;
– 3 motofierăstraie mecanice;
– mijloace de primă intervenţie.
ØCLSU Tălpaş: – SVSU Tălpaş (10 persoane);
– 1 tractor cu remorcă;
– mijloace de primă intervenţie.
ØCLSU Fărcaş: – SVSU Tălpaş (10 persoane);
– 1 tractor cu remorcă;
– mijloace de primă intervenţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS