CJ Dolj a semnat un contract de finanţare de 1,5 milioane de euro pentru dotarea unei săli de operații a Clinicii de cardiologie

semnare contract finantare (1)

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a semnat, joi, contractul de finanțare pentru un demers cu o valoare eligibilă totală de aproximativ 1,5 milioane de euro, prin care vor fi achiziționate echipamente moderne, în vederea dotării unei săli de operații a Clinicii de cardiologie intervențională și chirurgie cardiovasculară.

La evenimentul organizat în sala de ședințe a CJ Dolj au mai participat vicepreședintele Cosmin Vasile, directorul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră (BRCT) Călăraşi pentru graniţa România-Bulgaria, Nicoleta Mincu, și managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova, dr. Bogdan Fănuță.

Proiectul „Coordonarea și sprijinirea modernizării serviciilor publice de sănătate în regiunea Dolj-Vratsa” a fost depus pentru finanțare în cadrul Programului Interreg V-A România-Bulgaria, în parteneriat cu SCJU Craiova, Municipalitatea Kozlodui și Administrația Districtuală Vratsa.

„Este o zi cu totul specială pentru instituția noastră, dar și pentru județul Dolj, pentru că semnăm un important contract de finanțare din fonduri europene și marcăm, totodată, o premieră în ceea ce înseamnă relațiile de colaborare transfrontalieră ale Consiliului Județean, odată cu stabilirea acestui parteneriat cu o nouă autoritate din Bulgaria – municipalitatea din Kozlodui.

Am reușit astfel să câștigăm un proiect în valoare de aproape 1,5 milioane de euro, sumă din care Consiliului Județean Dolj și Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova le revin 770.000 de euro, bani pe care îi investim în domeniul sănătății. Mai precis, fondurile vor fi utilizate pentru dotarea unei săli de operații din Clinica de cardiologie intervențională și chirurgie cardiovasculară, structură medicală pe care anul acesta o vom finaliza.

Demersul pe care CJ Dolj îl realizează la spital este esențial pentru întreaga regiune, întrucât de la Timișoara până la București nu mai există o astfel de clinică, astfel că pacienții care suferă un infarct sau un preinfarct trebuie transportați către alte orașe. Desigur că dotarea unei săli de operații la standarde cu adevărat europene presupune un efort financiar considerabil și vreau să subliniez faptul că suma nerambursabilă pentru care astăzi semnăm contractul de finanțare nu este suficientă, astfel că vom aloca și noi, din surse proprii ale instituției, peste 350.000 de euro, drept contribuție la acest proiect. Ne implicăm în continuare cu investiții majore în sănătate și o parte semnificativă din bugetul total de care dispune Consiliul Județean Dolj pentru dezvoltare în 2017 este alocată acestui domeniu vital. Aici vorbim, alături de Clinica de cardiologie intervențională și chirurgie cardiovasculară, pe care am construit-o de la zero, și despre extinderea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe a SCJU Craiova sau despre reabilitarea interioară a celui mai mare spital din regiune”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

În cadrul conferinței de presă, directorul BRCT Călăraşi, Nicoleta Mincu, a evidențiat importanța relațiilor de colaborare pe care CJ Dolj le-a stabilit cu autorități din Bulgaria.

„Ne bucurăm să ne aflăm astăzi la Craiova, pentru semnarea acestui contract. Nu este pentru prima dată când echipa de la Consiliul Județean Dolj reușește să obțină finanțare nerambursabilă în acest domeniu, al cooperării transfrontaliere, care nu este unul deloc ușor. Specificul său presupune dezvoltarea unor relații de colaborare viabile și face să câștige proiectele care sunt bazate pe parteneriate de tradiție, sens în care trebuie menționat cel existent între CJ Dolj și Administrația Districtuală Vratsa. Orice investiție în sănătate este foarte importantă pentru noi, toți, și vreau să mulțumesc și, totodată, să adresez felicitări echipei de la Consiliul Județean, pentru dedicarea cu care se implică”, a afirmat Nicoleta Mincu, directorul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călăraşi pentru graniţa România-Bulgaria.

La rândul său, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, dr. Bogdan Fănuță, a precizat:

„Proiectul Consiliului Județean Dolj privind Clinica de cardiologie intervențională și chirurgie cardiovasculară include și amenajarea a două săli de operații, care, bineînțeles, trebuie să fie dotate cu echipamentele necesare, în două etape, așa cum am convenit.


Un prim pas îl facem prin intermediul acestui demers cu finanțare din fonduri europene, care va asigura dotările pentru una dintre sălile de chirurgie cardiovasculară, în timp ce pentru cea de-a doua au fost deja alocați bani, prin bugetul CJ Dolj pentru 2017, în vederea inițierii procedurilor. Ca urmare a achizițiilor care vor fi făcute prin acest proiect, vom avea, la finalul său, o sală de operații perfect funcțională.

Doresc să mulțumesc întregului colectiv de la CJ Dolj, pentru susținere și implicare în derularea acestui proiect, dar și pentru faptul că se investește la SCJU Craiova, iar în ultimii trei ani s-au materializat investiții de milioane de euro, cum nu au mai fost făcute cel puțin din 1991 până în prezent.

Din punctul meu de vedere, după construirea Spitalului Județean, inițiată în 1965, Clinica de cardiologie intervențională și chirurgie cardiovasculară este cea mai mare realizare, din punct de vedere medical, în Craiova. Mă refer la faptul că o astfel de structură nu exista în zona noastră, fiind singurul centru universitar din țară care nu beneficiază de cardiologie intervențională. Din acest motiv, era nevoie ca pacienții să fie transportați cu elicopterul, iar astfel se pierde timp, se pierd și bani. Prin această investiție, se va reduce timpul de intervenție asupra bolnavului cu aproximativ 4 ore, ceea ce, atunci când vorbim despre un infarct miocardic, reprezintă diferența dintre viață și moarte.

Ne dorim ca această clinică să fie deschisă în octombrie, pentru că aceasta este luna în care vor ajunge de la București medicii cu care am discutat pentru a începe activitatea aici. În momentul de față, avem angajamente cu patru medici care vor lucra pe partea de cardiologie intervențională și cu o altă echipă, pe care o vom aduce de la Târgu Mureș, pentru chirurgie cardiovasculară.”

Proiectul „Coordonarea și sprijinirea modernizării serviciilor publice de sănătate în regiunea Dolj-Vratsa” are o valoare totală eligibilă de 1.483.009,98 euro, valoarea activităților implementate de Consiliul Județean Dolj și Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova fiind de 769.452,95 euro.

Pe lista echipamentelor care vor fi achiziționate, în cadrul acestui demers, pentru Clinica de cardiologie intervențională și chirurgie cardiovasculară se regăsesc: sistemul de masă de operație cu accesorii de chirurgie vasculară, lampă de operație cu satelit și cameră video integrată, aparat de anestezie de înaltă performanță, cu monitor pentru funcțiile vitale, pompă de circulație sangvină extracorporală și aparat de monitorizare pentru perfuzie cerebrală.

Clinica de cardiologie intervențională și chirurgie cardiovasculară reprezintă o inițiativă finanțată cu fonduri din bugetul propriu al CJ Dolj, cu o valoare de peste 6 milioane de euro, care include construirea clădirii prevăzute cu propriul bloc operator și saloane pentru pacienți, amenajarea depozitului de gaze medicale, asigurarea alimentării cu energie electrică a noii structuri, achiziționarea unui grup electrogen pentru consumatorii vitali, dar și procurarea dotărilor necesare funcționării noii structuri medicale.

Suma alocată Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, din bugetul propriu al Consiliului Județean Dolj pentru anul 2017, în vederea achiziționării dotărilor pentru clinică depășește 9 milioane de lei.
Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 26 aprilie 2017

Actualitate

» DNA Ploiești cere încă două mandate de arestare pe numele lui Sebastian Ghiță
» Fostul ministru Darius Vâlcov scapă de controlul judiciar în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie
» Atenţionare de călătorie în Turcia din cauza posibilelor manifestații de 1 Mai
» Parlamentul European a început procedura de ridicare a imunității eurodeputatei Marine Le Pen
» Parlament: Georgică Severin, președinte-director general interimar al Societății Române de Radiodifuziune
» Ministerul justiţiei din Serbia confirmă că a primit o solicitare de amânare cu 40 de zile a termenului de depunere a cererii de extrădare în cazul lui Ghiţă
» UE a acordat azil în 2016 unui număr de persoane de două ori mai mare decât în 2015
» Undă verde pentru Ucraina de a călători fără vize în UE
» Franţa trimite în România o ambasadoare expertă în combaterea corupţiei şi spălării banilor
» Comisia juridică a Camerei Deputaţilor: Deţinuţii pot „cumpăra” zile libere contra remuneraţiei
» Programele Rabla şi Rabla Plus au fost aprobate
» Sportivii români medaliaţi la CE de Gimnastică, decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis
» Parlament: Georgică Severin, președinte-director general interimar al SRR
» Parlamentul a respins raportul de activitate al Societăţii de Radiodifuziune. Directorul Ovidiu Miculescu a fost demis
» Parlament: Raportul privind constituirea Comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009, retrimis la Comisiile juridice
» Vaccinul hexavalent, disponibil pentru copiii din Dolj
» INS: Anul trecut, 349.000 de persoane apte de muncă erau inactive şi nu îşi căutau de lucru
» Canada anunţă un potenţial război comercial cu SUA;Trump spune că nu se teme de această posibilitate
» Atenţionare de călătorie în Bulgaria din cauza unor restricții pe autostrada HEMUS
» România are una dintre cele mai mari diferenţe între ratele de angajare la femei şi bărbaţi din UE

Publireportaj

» JYSK România deschide cel de-al 43-lea magazin din țară în Balș
» MITLIV aduce acoperișul canadian pe casele românilor

Dolj

» Made for Europe
» Colectionarul
» Frigul a distrus legumele din solarii
» Craiova: Furnizarea gazului se sistează temporar pe şapte străzi, în data de 27 aprilie
» Reabilitarea a 48 de km din DN6 între Alexandria şi Craiova, scoasă la licitaţie
» Dolj: Concurs de pictură și colaj pentru preșcolari și școlari
» Craiova: Expoziția temporară „Despre Păsări”, organizată la Muzeul Olteniei
» Dolj: Şi-a anunţat maşina furată, după ce a fugit de poliţie şi a făcut accident

Gorj

» Gorj: Fermierii, aşteptaţi la APIA să depună cererile de plată unice, fără să fie penalizaţi
» Cupa Narciselor la buggy şi Sărbătoarea Narciselor, la Târgu Jiu
» Anchetă la Poliţia Locală din Târgu Jiu
» Se închide şi ultimul depozit de deşeuri din Gorj
» Cinci directori din Consiliul Judeţean Gorj îşi păstrează funcţiile
» Gorj: Cai liberi pe străzile din Târgu Jiu
» Gorj: Protest spontan la Garda de Mediu
» Gorj: Bătrână imobilizată la pat, violată de un consătean
» Gorj: Transportator de lemne, amendat cu 5.000 de lei de poliţie

Olt

» TIR-ul care a omorât 5 oameni în accidentul din Pădurea Sarului circula cu cauciuri reşapate. Şoferul avea 11 abateri în ultimele 28 de zile
» Şoferul TIR-ului care a provocat accidentul din Pădurea Sarului circula cu o dovadă, fiindu-i suspendat permisul cu puţin timp înainte de impact
» Olt: Amenzi de 3000 de lei aplicate prostituatelor din Slatina şi Balş
» Parchetul de pe lângă Judecătoria Balş face cercetări pentru ucidere din culpă în urma accidentului de la Pădurea Sarului

Vâlcea

» În Vâlcea se opreşte căldura de la 1 mai
» Vâlcea: Un tir încărcat cu fructe s-a răsturnat la Milcoiu

Sport

» Volei (m): SCM-U Craiova a învins CSM Bucureşti. Oltenii şi-au asigurat medalia de argint, dar speră la aur
» Fotbal / Mateiu, sancționat drastic de Comisia de Disciplină
» Haltere: Gabriel Sîncrăian, suspendat opt ani pentru dopaj cu testosteron
» Simona Halep joacă astăzi în turul doi, la Stuttgart

Bani & Afaceri

» Studiu: Doar 3% din totalul companiilor româneşti reprezintă motorul economiei autohtone. Jumătate din ele se află în dificultate

Top