14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: “Luna Pădurii”, sărbătorită la Muzeul Olteniei

Craiova: “Luna Pădurii”, sărbătorită la Muzeul Olteniei

Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei, cu sprijinul Institutului de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, organizează luni, 10 aprilie, ora 11.00, în sala de conferinţe din str. Popa Şapcă nr. 8, manifestarea „Entomofauna din pădurile seculare de pe teritoriul Republicii Moldova“.

Acţiunea dedicată „Lunii Pădurii“ va cuprinde o conferinţă cu o suită de videoproiecţii, susţinute de Dr., conf. Elena Baban, cercetător ştiinţific în cadrul Institutul de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, la care vor lua parte studenţi ai Facultăţilor de Geografie şi Horticultură, specializarea Ingineria Mediului.
Tema propusă vizează importanţa ecosistemelor forestiere din Republica Moldova, ţară cu un grad mic de împădurire în Europa, unde padurile seculare sunt importante resurse moştenite ce pot servi drept exemple de ecosisteme autoreglatoare, în care se conservează complexele de insecte saproxilice şi alte grupe de animale terestre Transformările antropice ale ecosistemelor forestiere din Republica Moldova au dus la reducerea arealului multor specii şi a suprafeţelor habitatelor lor, la restructurări profunde în complexele faunistice silvice. Aceste consecinţe au sporit vulnerabilitatea fiecărei specii în parte şi a biodiversităţii în general, schimbând componenţa specifică, strucutra şi efectivul faunei. Ca rezultat al deteriorării habitatelor naturale, suferă mari schimbări biodiversitatea în general, devin rare sau dispar multe specii de plante şi animale, dispar complexele saproxilice, care sunt considerate principalii iniţiatori în descompunerea resturilor organice şi asigurarea cu nutrienţi a arborilor şi a florei silvice în general. Astfel, evaluarea stării de conservare a speciilor rare şi ameninţate cu dispariţia rămâne în continuare a fi una din problemele prioritare în protecţia şi conservarea biodiversităţii la nivel naţional şi european, dar se vrea un semnal de alarmă adresat tinerei generaţii care trebuie să înţeleagă multiplele servicii pe care pădurea le oferă asupra climei, solului, reglării hidrologice, precum şi rolului peisagistic şi igienico-sanitar.

Manifestarea, înscrisă în activităţile cultural – educative ale Secţiei de Ştiinţele Naturii este coordonată de muzeograf Dr. Ionelia Claudia Goga.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS