ABA Jiu a sărbătorit Ziua Mondială a Apei

17430808_1493306857368494_1872285590_o

Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Jiu a găzduit astăzi, 21 martie 2017, şedinţa Comitetului de Bazin Jiu-Dunăre organizată cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Apei.

Tema aleasă în acest an de către Organizatia Naţiunilor Unite a fost Apa şi Apa Uzată, motiv pentru care temele aflate pe ordinea de zi au vizat, în mare parte, munca pe care o depun angajaţii Apelor Române pentru conservarea resurselor de apă, dar şi  îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea acestora.

Printre subiectele dezbătute în cadrul şedinţei Comitetului de Bazin Jiu-Dunăre, s-au regăsit “Infrastructura de apă, apa uzată din arealul administrat de A.B.A Jiu” şi “Importanţa programelor de măsuri aplicate/în curs de aplicare cu impact major în reducerea poluării resursei de apă de suprafaţă şi subteran”.

Primul subiect analizat a inclus situaţia la zi a măsurilor de bază (minime) la aglomerările umane, industrie şi activităţi agricole (ferme agrozootehnice) la nivelul arealului administrat de ABA Jiu (Dolj, Gorj, Mehedinţi, o parte din Hunedoara).

Dezbaterea a încercat să scoată în evidenţă ideea că apele uzate nu trebuiesc irosite, ci redus volumul acestora, pentru a putea fi reutilizate.

De altfel, aceştia sunt şi cei doi piloni principali ai temei din acest an, reducerea cantităţii de ape uzate şi reutilizarea acestora. Obiectivul de Dezvoltare Durabilă ținta 6.3.ne solicită tuturor ca până în 2030 ”să îmbunătățim calitatea apelor reducând gradul de poluare, încetând să mai aruncăm gunoaiele la întâmplare și reducând emisiile de substanțe și materii chimice periculoase, înjumătățind, astfel, volumul de ape uzate, intensificând procesul de reciclare și reutilizare sigură a apelor la nivel mondial”.

În ceea ce priveşte cea de-a doua prezentare, specialiştii A.B.A Jiu au evidenţiat Implementarea Programelor de măsuri (parte componenta a Planului de Management actualizat 2016-2021 pentru bazinul hidrografic Jiu), ce constituie o necesitate, rezultatul acestora contribuind esenţial la gospodărirea durabilă a resurselor de apă de suprafaţă şi subteran din punct de vedere calitativ şi cantitativ. Au fost detaliate aspecte privind.


– Stadiul realizării Planului de Management al Bazinului Hidrografic Jiu, precum şi informaţii privind dezvoltarea programului de măsuri pentru aglomerările umane, industrie, agricultură şi alterari hidromorfologice;

– Principalele probleme de gospodărire  a apelor din Bazinul Hidrografic Jiu, cu referire la  sursele punctiforme şi difuze de poluare şi impactul pe care îl au asupra calităţii apelor de suprafaţă şi subterane;

– Măsurile care s-au luat şi cele ce trebuie luate pentru reducerea poluării cauzate de aglomerările umane, industrie si agricultura.

În data de 22 martie, Administraţia Naţională „Apele Române” celebrează Ziua Mondială a Apei, pentru a aduce aminte tuturor cetăţenilor importanţa deosebită pe care o are apa în existenţa, conservarea şi dezvoltarea tuturor organismelor vii.

Administrația Bazinală de Apă Jiu a demarat, la nivelul celor patru judeţe aflate în administrare,  încă din data de  16 martie 2017, acțiunile dedicate Zilei Mondiale a Apei – 22 martie:  acţiuni de igienizare, prezentări în cadrul unităţilor de învăţământ, vizite ale elevilor la Laboratoarele instituţiei. Aceste evenimente se vor desfășura până la sfârşitul acestei luni.
Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

7 iulie 2017

Termo, pe fărașul falimentului?

În ultimele zile, furnizorul de căldură și apă caldă al orașului, SC Termo Craiova SRL, țipă ca din gură de șarpe că nu mai poate să-și plătească facturile curente către creditorul principal, Complexul Energetic Oltenia (CEO). Drept urmare, ...

Sumarul ediției de marţi, 25 iulie 2017

Actualitate

» Vlad Voiculescu: E în Ministerul Sănătăţii un înalt funcţionar care ducea acte la PSD. Are 20.000 de lei salariu
» Astăzi se afişează rezultatele finale la concursul de titularizare
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri din ţară
» Firmele cu venituri sub jumătate de milion de euro vor avea un regim fiscal unitar, din august
» Cine şi cum ar trebui să ne protejeze identitatea în economia digitală

Publireportaj

» Cargosud SRL recrutează şoferi de tir

Dolj

» Dolj: Prinşi conducând fără permis
» “Prietenii Istoriei” premiaţi la Muzeul Olteniei
» Directoarea Liceului din Malu Mare: „Elevii sunt și întreținători de familie“
» Șefi de1.500 de euro pe lună în Primăria Craiova
» S-au scumpit și maidanezii! Dragnea „mușcă“ din buzunarul craiovenilor
» Taxa all-inclusive de la RAT: 300 de lei parcarea nelegală
» Uciși cu o lovitură de cuțit
» Calea Bucureşti, cea mai periculoasă stradă din Craiova
» Nepăsare! Puiul de lup de la Zoo Craiova a murit de o pneumonie netratată
» Și-a dus câinele la dresaj și l-a luat mort
» Malu Mare: Semne bune anul are
» Întreruperi energie electrică de mâine

Gorj

» Gorj: Viitură în zona podului de la Turcineşti
» Gorj: Doi tineri, reţinuţi după ce au spart o rulotă

Vâlcea

» Vâlcea: Accident rutier pe DN 64. Trei persoane rănite
» Lucrări pe DN7, Piteşti – Râmnicu Vâlcea

Sport

» CSO Filiași a stabilit o serie de amicale
» Nicola are sfaturi pentru Mangia
» Fotbal / Liga Campionilor – turul trei preliminar, prima manșă
» Fotbal / Liga I, ediția 2017/2018 – etapa a 2-a

Educatie

» Astăzi este este ultima zi în care absolvenții de liceu se pot înregistra la şomaj
» Situația înscrierilor în învățământul profesional și dual după prima etapă
» La școală, de plăcere, chiar și în vacanță
» Concurenţă mare la UMF Craiova

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Cartelul anti-DNA. Schimbare majoră de tactică în lupta cu Koveşi

Top