8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Fântânile Olteniei la Muzeul Olteniei

Craiova: Fântânile Olteniei la Muzeul Olteniei

Asociația Fotoclub „Mircea Faria” din Craiova, în parteneriat cu Muzeul Olteniei, îi invită pe craioveni vineri, 10 martie, la ora 17.00, la sala Ştefan Ciuceanu, de la Muzeul Olteniei, la vernisajul expoziției Fântânile Olteniei. Expoziția găzduiește lucrările fotografilor Dorian Delureanu și Cristian Bassa și este rezultatul unui proiect de cartografiere a fântânilor de uz comunitar din regiunea Olteniei. Proiectul Fântânile Olteniei este realizat cu suportul Muzeului Național al Țăranului Român, prima expoziție a inițiativei fiind desfășurată la București.

Prin călătoriile lor, desfășurate anul 2016 în peste 40 de locuri din județele Dolj și Mehedinți, cei doi fotografi, Dorian Delureanu și Cristian Bassa, au avut ca obiectiv o primă documentare a unor fântâni vechi din Oltenia și a spațiilor în care acestea se regăsesc. În proiect sunt incluse fântânile de sat și de hotar/răscruce, multe aflate într-un stadiu avansat de degradare. Odată cu dispariția lor, o hartă a peisajelor și traiectoriilor vieții rurale cotidiene din Oltenia s-ar risipi. Punctul de plecare al proiectului și al expoziției îl reprezintă explorările din Dolj și Mehedinți, ele urmând să se extindă și în celelalte județele din Oltenia. O țintă a acestui proiect ambițios este realizarea unei hărți a acestor monumente cu elemente specifice de identificare. Traseul realizat a fost deja indexat în varianta unei hărți electronice.

Fotografiile sunt realizate atât pe film cât şi în format digital, alb-negru, dar şi color tocmai în ideea de a percepe imaginea acestor fântâni şi ca urmă, document de arhivă, dar, totodată, şi ca pe un loc viu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS