Duminica Ortodoxiei în Mitropolia Olteniei

Duminica Ortodoxiei în Mitropolia Olteniei


Mii de credincioşi au trecut pragul sfintelor locaşuri de rugăciune din Mitropolia Olteniei în prima duminică din Postul Sfintelor Paşti, închinată de Biserica noastră Ortodoxiei, sau dreptei credinţe. Cu acest prilej, ierarhii din Oltenia au slujit în catedralele chiriarhale şi alte sfinte locaşuri de cult. Astfel, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova,Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit la Mănăstirea Stânişoara, judeţul Vâlcea, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a slujit la Catedrala episcopală din Drobeta Turnu Severin,   Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a slujit la Catedrala episcopală din Slatina, iar Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a slujit la Paraclisul arhiepiscopal “Buna Vestire” din Râmnicu Vâlcea.

Câteva sute de credincioşi au participat, în prima duminică a Postului Mare, la Sfânta Liturghie arhierească săvârşită in Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Preduş Mic Ioan a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Lipovu, Protoieria Băileşti, judeţul Dolj.


Harul purtat de icoane este al Duhului Sfânt

După citirea Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei de către exarhul Catedralei mitropolitane, părintele protosinghel Vladimir Dărângă, IPS Părinte Mitropolit a vorbit credincioşilor despre semnificaţia duhovnicească a primei duminici din Postul Sfintelor Pasti, subliniind rolul si importanţa icoanei in viaţa credincioşilor creştin-ortodocşi. „Sfintele icoane ne protejează şi ne călăuzesc paşii pe drumul mântuirii, pentru că ele sunt chipuri sfinte ale drepţilor lui Dumnezeu, ale puterilor cereşti, ale Mântuitorului Hristos şi a Maicii Sale. Le vedem zugrăvite în acest mod, deoarece ochii noştri au trebuinţă, au nevoie de icoane, ca privind cu ochii trupeşti să putem ajunge la întâlnirea cu cei din ceruri prin ochii sufleteşti. Astfel, pornind de la lucrurile pământeşti şi trecătoare asemenea nouă, ridicăm mintea şi sufletul la ceruri, la Cel care este cu adevărat realitatea cea veşnică. Este evident că în felul acesta se creează o legătură cu cerurile deoarece harul purtat de icoane este al Duhului Sfânt, iar când le sărutăm, ne închinăm le cei reprezentaţi şi care sunt în ceruri, nu la materialul din care este construită icoana. Duminica aceasta, închinată sfintelor icoane, este numită şi Duminica Ortodoxiei pentru că în această zi îi pomenim pe toţi părinţii Bisericii care au păzit dreapta credinţă, învăţătura cea adevărată, dogmele sfinte ale Bisericii, respingând atacurile celor care s-au abătut de la dreapta credinţă. Este o duminică ce încununează o săptămână de post şi rugăciune, de evlavie creştină, numită şi săptămâna duhovnicească, o zi ce reprezintă o nouă treaptă a urcuşului duhovnicesc pe care-l parcurgem spre a întâmpina cu sufletele şi trupurile curate, marea bucurie a Învierii Domnului”, a subliniat IPS Părinte Irineu.Comenteaza acum

Alte stiri

24 noiembrie 2017

Slujiri ale ierarhilor din Mitropolia Olteniei

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, va săvârşi, mâine, Sfânta Liturghie şi slujba de resfinţire a Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Parohia Brădetu, Protoieria Târgu Jiu Sud, judeţul Gorj. În ...

Sumarul ediției de marţi, 12 decembrie 2017

Actualitate

» Petarde şi artificii, ridicate de poliţişti
» Fenomene meteorologice intense în Italia
» 300 locuri de muncă la recoltat de zmeură în Portugalia
» Cod Galben de ninsoare pe 12 decembrie în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
» Miting BNS în Piaţa Victoriei

Publireportaj

» ALDE Dolj: PNL ȘI USR – Renunțați la manipulare!
» Videoconferința „Opportunity Funds“, la Biblioteca Județeană
» Lansări de carte, la Aman
» „Cerul în mâinile tale“, la Muzeul Olteniei Craiova

Local

» Suspiciune de malpraxis la Spitalul Județean de Urgență Slatina
» Bărbatul care a salvat o tânără de la înec a fost premiat

Dolj

» Se opreşte gazul pe mai multe străzi din Craiova
» Separatoare de sens în „curbele morţii“ de pe DN 65
» Ai venituri în afară de salarii? Se schimbă calculul CASS
» Școli gimnaziale din Dolj au ajuns la coada clasamentului național
» Primăria a anulat sondajul privind nemulțumirile craiovenilor
» Face zece ani de pușcărie după ce a înjunghiat un craiovean
» O mamă ne cere ajutorul pentru a putea să-şi strângă micuţul în braţe
» Dosarul care poate dinamita Oficiul de Cadastru Dolj
» A făcut infarct în târgul de la Făcăi de frică să nu ia amendă
» S-a răsturnat cu mașina pe strada Henry Ford
» Întreruperi energie electrică de mâine

Gorj

» Bugetul pentru deszăpezirea municipiului Târgu Jiu este de 1,7 milioane de lei
» Drumarii din Oltenia au primit avertisment de la DRDP Craiova – pentru că se mişcă prea încet la deszăpezire

Sport

» Aur pe linie pentru luptătorii craioveni, la Putna
» „GP“ și Pro Junior s-au întrecut în victorii

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top