Duminica Ortodoxiei în Mitropolia Olteniei

Duminica Ortodoxiei în Mitropolia Olteniei
Duminica Ortodoxiei în Mitropolia Olteniei


Mii de credincioşi au trecut pragul sfintelor locaşuri de rugăciune din Mitropolia Olteniei în prima duminică din Postul Sfintelor Paşti, închinată de Biserica noastră Ortodoxiei, sau dreptei credinţe. Cu acest prilej, ierarhii din Oltenia au slujit în catedralele chiriarhale şi alte sfinte locaşuri de cult. Astfel, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova,Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit la Mănăstirea Stânişoara, judeţul Vâlcea, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a slujit la Catedrala episcopală din Drobeta Turnu Severin,   Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a slujit la Catedrala episcopală din Slatina, iar Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a slujit la Paraclisul arhiepiscopal “Buna Vestire” din Râmnicu Vâlcea.

Câteva sute de credincioşi au participat, în prima duminică a Postului Mare, la Sfânta Liturghie arhierească săvârşită in Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Preduş Mic Ioan a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Lipovu, Protoieria Băileşti, judeţul Dolj.


Harul purtat de icoane este al Duhului Sfânt

După citirea Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei de către exarhul Catedralei mitropolitane, părintele protosinghel Vladimir Dărângă, IPS Părinte Mitropolit a vorbit credincioşilor despre semnificaţia duhovnicească a primei duminici din Postul Sfintelor Pasti, subliniind rolul si importanţa icoanei in viaţa credincioşilor creştin-ortodocşi. „Sfintele icoane ne protejează şi ne călăuzesc paşii pe drumul mântuirii, pentru că ele sunt chipuri sfinte ale drepţilor lui Dumnezeu, ale puterilor cereşti, ale Mântuitorului Hristos şi a Maicii Sale. Le vedem zugrăvite în acest mod, deoarece ochii noştri au trebuinţă, au nevoie de icoane, ca privind cu ochii trupeşti să putem ajunge la întâlnirea cu cei din ceruri prin ochii sufleteşti. Astfel, pornind de la lucrurile pământeşti şi trecătoare asemenea nouă, ridicăm mintea şi sufletul la ceruri, la Cel care este cu adevărat realitatea cea veşnică. Este evident că în felul acesta se creează o legătură cu cerurile deoarece harul purtat de icoane este al Duhului Sfânt, iar când le sărutăm, ne închinăm le cei reprezentaţi şi care sunt în ceruri, nu la materialul din care este construită icoana. Duminica aceasta, închinată sfintelor icoane, este numită şi Duminica Ortodoxiei pentru că în această zi îi pomenim pe toţi părinţii Bisericii care au păzit dreapta credinţă, învăţătura cea adevărată, dogmele sfinte ale Bisericii, respingând atacurile celor care s-au abătut de la dreapta credinţă. Este o duminică ce încununează o săptămână de post şi rugăciune, de evlavie creştină, numită şi săptămâna duhovnicească, o zi ce reprezintă o nouă treaptă a urcuşului duhovnicesc pe care-l parcurgem spre a întâmpina cu sufletele şi trupurile curate, marea bucurie a Învierii Domnului”, a subliniat IPS Părinte Irineu.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 23 septembrie 2017

Actualitate

» Dolj: Accident cu patru victime în zona combinatului de la Işalniţa
» Un copil de doi ani, mort după ce a căzut dintr-o căruţă
» Opt cetăţeni din Irak, Iran şi Siria au încercat să treacă ilegal din România în Ungaria, mergând cu taxiul
» Arestați preventiv după ce și-au bătut fetița de un an și nouă luni
» Sibiu: Un copil de 13 ani a furat o mașină și a produs un accident de circulație
» Urmărit internaţional, predat de poliţiştii români autorităţilor italiene
» ANM: Ploi şi vânt, sâmbătă, în cea mai mare pare a ţării. La munte va ninge
» Renovarea apartamentelor vechi din România ar costa 15 miliarde de euro
» SUA: Trump intenționează să extindă lista țărilor vizate de decretul anti-imigrație
» Iranul a testat cu succes o rachetă balistică (presă)
» „Ziua fără autoturisme“ restricţionează traficul în Capitală
» 166 de persoane date în urmărire, depistate de polițiști în ultima săptămână
» Primele patru persoane „Most Wanted” pe site-ul Europol sunt români. Bivolaru, în fruntea listei
» Cel mai bătrân stejar din România, de peste 900 de ani, celebrat și în acest an
» Vremea răcoroasă se menţine şi în weekend
» Se dau subvenţiile pentru registrele genealogice și determinarea calităţii genetice a raselor de animale
» Trafic oprit pe DN1 Azuga – Predeal
» Accident rutier pe Autostrada Soarelui
» Ziua Internaţională Împotriva Exploatării Sexuale şi Traficului Femeilor şi Copiilor

Sport

» Volei (m): SCM-U Craiova, pe locul doi la Cupa “Radu Zamfirescu”
» Fotbal / Victoria nu vine doar cu Băluță
» Fotbal / Programe, clasamente, rezultate (22-25 septembrie)

Top