Craiova: Ziua Protecţiei Civile, sărbătorită la ISU Dolj

Inspectoratul pentru Situaţiii de Urgenţă (ISU) al judeţului Dolj a marcat astăzi Ziua Protecţiei Civile în România printr-o serie de manifestări. La sediul ISU, după intonarea imnului naţional a fost prezentată semnificaţia Zilei Protecţiei Civile, au fost prezentate mesajele ministrului Afacerilor Interne, secretarului de Stat, șef al D.S.U., inspectorului general al I.G.S.U. şi inspectorului șef al I.S.U. Dolj. Invitaţii au rostit apoi discursuri, au avut loc şi înaintări în grad înaintea expirării stagiului minim. Manifestările prilejuite de Ziua Protecţiei Civile s-au încheiat cu vizitarea atelierelor de pictură şi de prezentare a tehnicii de intervenţie.

Numită și ARMA VIEȚII, având ca deviză motto-ul “CU VIAȚA MEA APĂR VIAȚA”, Protecția Civilă este o componentă necombatantă a apărării naționale, cuprinzând un complex de măsuri pentru ocrotirea populației, a bunurilor materiale în caz de război, calamități sau catastrofe, asigurând condițiile necesare supraviețuirii acestora.

Protecția civilă în România a fost organizată la 28 februarie 1933, sub denumirea de apărare pasivă contra atacurilor aeriene, având ca scop limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populației și resurselor teritoriului. Organizarea apărării ppasive se realizează pe un plan superior, în anul 1939, când este promulgată „Legea pentru apărarea anti-aeriană activă și pasivă a teritoriului”. Ulterior, aceasta este concretizată printr-o serie de decrete ale Guvernului.

Începând cu 17 ianuarie 1952 se înființează „Apărarea Locală Antiaeriană”, devenită în 1978 „Apărarea Civilă”. În această perioadă se emit: Decretul nr. 96/1975 privind asigurarea intervenției în caz de accidente nucleare și Decretul nr. 140/1978 privind organizarea activității de prevenire, limitarea și înlăturarea urmărilor calamităților naturale, incendiilor sau catastrofelor de mari proporții.


Legea nr. 2/1978 privind apărarea civilă în România arată că aceasta este parte componentă a sistemului național de apărare și trebuie să asigure pregătirea populației, teritoriului și economiei pentru desfășurarea normală a activităților economice și sociale, precum și pentru protecția cetățenilor și bunurilor materiale de orice natură, sau în alte situații speciale.

Revoluția din decembrie 1989 a creat condiții noi perfecționării activității de apărare civilă. România a ratificat prin Decretul 224/11.05.1990, Protocoale aiționale I și II la Convențiile de la Geneva din 12 august 1949 privind protecția victimelor conflictelor armate.

Din iunie 1995, Protecția civilă – termen nou, conform convențiilor internaționale – constituie o componentă importantă de forțe de protecție destinate desfășurării acțiunilor de apărare a țării.
Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

23 mai 2017

DISPOZIŢIA NR. 3637 – PRIMARUL MUNICIPIULUI CRAIOVA

În temeiul art.39 alin.4 şi art.68 alin.1 din Legea nr.215/2001, republicată, privind administraţia publică locală DISPUNE: Art.unic: Se convoacă de îndată Consiliul Local al Municipiului Craiova în şedinţă, în data de 23.05.2017, ora 10.00, în ...

Sumarul ediției de vineri, 26 mai 2017

Actualitate

» Lansare de carte la Bookfest Bucureşti: „Popa’S, printre mai marii lumii“ / Ion Jianu în dialog cu Ştefan Popa – Popa’S

Publireportaj

» Fără modernizarea periferiei, Craiova va rămâne un sat mai mare
» Mario Ovidiu Oprea: Justiţia socială începe prin „a deschide“ Primăria Craiovei
» Manifestări culturale, artistice și sportive de Zilele Craiovei
» Tratamente în premieră oferite de Ro Optic

Dolj

» Best of Craiova 2017 – Câştigătorii au fost premiaţi
» Opt candidaţi luptă pentru fotoliul de primar al Craiovei
» Bacalaureat cu taxă pentru restanțieri
» Ce faci când plătești un serviciu pe care nu îl poți folosi
» Telenovela proiectelor întârziate ale Primăriei Craiova
» Alergați pentru sănătate, alergați pentru Alin!
» Rujeola ucide tot mai mulți copii în Dolj – O fetiță de patru luni a murit joi la SJU Craiova
» Banii și posturile de la Biblioteca Județeană, contrele de la CJ Dolj
» Începe dezinsecția
» Port cerealier în Burila Mare

Gorj

» Comisie pentru deschiderea oficială a Transalpinei
» Secretari de stat din mai multe ministere dezbat situaţia CEO
» Condescu aşteaptă sentinţa în dosarul de spălare de bani
» Primăria aşteaptă de un an după avizul pentru ridicarea unei drone la Coloana Fără Sfârşit
» Fabrica de cablaje auto din Târgu Jiu, inaugurată la sfârşitul acestei luni
» Vicele CJ Gorj va fi ales săptămâna viitoare

Sport

» Fotbal / România U16, cu Albu căpitan, a remizat cu Polonia în meciul doi de pregătire
» Studente din cinci oraşe joacă futsal în Bănie
» Handbaliștii din Băilești au ajuns la turneul final fără înfrângere

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Primul ajutor în caz de insolaţie
» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Supă cremă de cartofi, praz şi usturoi verde

Top