Craiova: Ziua Protecţiei Civile, sărbătorită la ISU Dolj

Autori


Inspectoratul pentru Situaţiii de Urgenţă (ISU) al judeţului Dolj a marcat astăzi Ziua Protecţiei Civile în România printr-o serie de manifestări. La sediul ISU, după intonarea imnului naţional a fost prezentată semnificaţia Zilei Protecţiei Civile, au fost prezentate mesajele ministrului Afacerilor Interne, secretarului de Stat, șef al D.S.U., inspectorului general al I.G.S.U. şi inspectorului șef al I.S.U. Dolj. Invitaţii au rostit apoi discursuri, au avut loc şi înaintări în grad înaintea expirării stagiului minim. Manifestările prilejuite de Ziua Protecţiei Civile s-au încheiat cu vizitarea atelierelor de pictură şi de prezentare a tehnicii de intervenţie.

Numită și ARMA VIEȚII, având ca deviză motto-ul “CU VIAȚA MEA APĂR VIAȚA”, Protecția Civilă este o componentă necombatantă a apărării naționale, cuprinzând un complex de măsuri pentru ocrotirea populației, a bunurilor materiale în caz de război, calamități sau catastrofe, asigurând condițiile necesare supraviețuirii acestora.

Protecția civilă în România a fost organizată la 28 februarie 1933, sub denumirea de apărare pasivă contra atacurilor aeriene, având ca scop limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populației și resurselor teritoriului. Organizarea apărării ppasive se realizează pe un plan superior, în anul 1939, când este promulgată „Legea pentru apărarea anti-aeriană activă și pasivă a teritoriului”. Ulterior, aceasta este concretizată printr-o serie de decrete ale Guvernului.

Începând cu 17 ianuarie 1952 se înființează „Apărarea Locală Antiaeriană”, devenită în 1978 „Apărarea Civilă”. În această perioadă se emit: Decretul nr. 96/1975 privind asigurarea intervenției în caz de accidente nucleare și Decretul nr. 140/1978 privind organizarea activității de prevenire, limitarea și înlăturarea urmărilor calamităților naturale, incendiilor sau catastrofelor de mari proporții.


Legea nr. 2/1978 privind apărarea civilă în România arată că aceasta este parte componentă a sistemului național de apărare și trebuie să asigure pregătirea populației, teritoriului și economiei pentru desfășurarea normală a activităților economice și sociale, precum și pentru protecția cetățenilor și bunurilor materiale de orice natură, sau în alte situații speciale.

Revoluția din decembrie 1989 a creat condiții noi perfecționării activității de apărare civilă. România a ratificat prin Decretul 224/11.05.1990, Protocoale aiționale I și II la Convențiile de la Geneva din 12 august 1949 privind protecția victimelor conflictelor armate.

Din iunie 1995, Protecția civilă – termen nou, conform convențiilor internaționale – constituie o componentă importantă de forțe de protecție destinate desfășurării acțiunilor de apărare a țării.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 23 ianuarie 2018

Actualitate

» Mulţi români cotizează la pensiile facultative
» Număr mare de farmacişti şi psihiatri pe cap de român
» Bani mai mulţi pentru cadastrarea proprietăţilor
» Programatorii cu studii medii, scutiţi de impozit de la 1 februarie

Publireportaj

» Finanţare nerambursabilă pentru implementarea proiectului “Construire două terenuri de sport acoperite cu poliplan – balon şi anexă parter construcţii provizorii cu durata de 10 ani”
» Aveţi CATARACTĂ? Sau alte probleme cu VEDEREA?
» Aeroportul Internațional Craiova, una dintre cele mai notabile investiţii ale CJ Dolj
» Derulare proiect „Dezvoltarea durabilă a firmei SC Giltrans Modern SRL”

Local

» Ultramaratonistul Vlad Tănase, personalitatea anului la Slatina
» Selecţie pentru studenții care doresc să lucreze în Germania
» Deţinătorii de arme şi muniţii din Vâlcea, controlaţi
» Agenţi de pază care dormeau, depistaţi de poliţiştii vâlceni
» Eroii din Afganistan, cetățeni de onoare
» A lovit un copil cu autobuzul şi a fugit de la locul accidentului

Dolj

» Dosarul de evaziune al Dianei Boerică ajunge la Alba Iulia
» Ce idei le-a dat unor elevi din Craiova ninsoarea de duminică seară: „Închideți liceele să ne dăm cu sania!“
» Doljul, mereu cu mâna întinsă la stat
» Bugetarii, invidioşi unii pe alţii din cauza salariilor
» 41.000 de euro pentru semifinala Eurovision de la Craiova
» Viceprimar condamnat pentru un film de pe facebook
» Primăria vrea pază nonstop cu intervenție rapidă la stadion

Gorj

» Continuă războiul Condescu – Pandurii
» Fostul viceprimar din Târgu Jiu va fi înlocuit din Consiliul Local
» Sporul de calculator a rămas tot „în aer“ după vizita ministrului Pop

Sport

» Mateiu și ai lui au scăpat ieftin
» Craioveanca Ioana Ninulescu şi calul Quasar, o echipă de succes

Magazin

» Horoscop
» Şi-au unit destinele la cea mai mare groapă de gunoi
» Bancul zilei

Top