17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: "Covorul Oltenesc", la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”

Craiova: „Covorul Oltenesc”, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”

Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova îi invită pe craioveni marți, începând cu ora 18.00, în Salonul Medieval, la o primă întâlnire în cadrul unui nou proiect intitulat „Covorul oltenesc”.
Invitat este plutonier adjutant șef Ilie Țenea, subofițer operativ principal în cadrul Serviciului pentru Intervenție și Reziliența Comunităților din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia” al județului Dolj. Întâlnirea, ocazionată de faptul că, pe 28 februarie este Ziua Protecției Civile, va constitui un prilej de cunoaștere a Protecției Civile în țara noastră, de la momentul 28 februarie 1933, când Regele Carol al II-lea a aprobat, prin Înalt Decret Regal, Regulamentul Apărării Contra Atacurilor Aeriene și până în zilele noastre, când România este membră a Uniunii Europene și a NATO. Cum au luat naștere și cum au evoluat structurile pe care astăzi le numim de Protecție Civilă și care, de-a lungul vremii s-au numit Apărarea pasivă, Apărarea Locală Antiaeriană, Apărarea civilă, ce rol au acestea în timp de pace și în timp de război și ce activități desfășoară astăzi constituie doar o parte dintre temele ce vor fi abordate în cadrul întâlnirii, la finalul căreia invitatul va răspunde întrebărilor celor interesați. Moderator: Cornel Mihai Ungureanu. Intrarea publicului este liberă.

Noul proiect, „Covorul oltenesc”, organizat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, constă într-o serie de întâlniri cu invitați din structurile unor instituții reprezentative pentru viața socială locală, instituții care apără și perpetuează valori, credințe, practici, în funcție de specificul activității, dar care lasă și urme ce țin de spiritualitate. Iar cultura nu este doar „înaltă” și nu e realizată numai de elite pentru alte elite, nu constituie privilegiul creatorilor sau al organizațiilor specializate. Cultură înseamnă și să cunoști activitatea unor instituții care se ocupă de bunăstarea și siguranța comunității, care îi oferă diverse servicii, de la educație și sănătate, la transport public, salubritate, aplicarea legii, asigurarea ordinii etc. A ști istoricul și momentele importante din viața acestor instituții, ce activități desfășoară, în ce fel sunt în slujba oamenilor, cum contribuie la creșterea gradului de civilizație în orașul nostru contribuie la dezvoltarea personală, dar și la cea a comunității.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS