Craiova: Gabriel Andreescu, primul invitat la „Amicul libertății”

afis amicul libertatii-Gabriel Andreescu

Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova organizează vineri, 24 februarie, începând cu ora 18.00, în Salonul Medieval, la o primă întâlnire în cadrul unui nou proiect intitulat „Amicul libertății”. Invitat este Gabriel Andreescu, profesor universitar doctor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative București, care va susţine conferinţa cu titlul „Libertatea de exprimare, dreptul de aur al demnității umane”. Conferința va fi urmată de o dezbatere cu publicul pe tema libertății de exprimare. Moderator: Cornel Mihai Ungureanu. Intrarea este liberă.

Gabriel Andreescu (n. 8 aprilie 1952, Buzău) este profesor universitar doctor în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. A absolvit Facultatea de Fizică din cadrul Universității București, în 1976, iar din 2003 este doctor în Științe Politice, cu teza „Sistemul european al protecției minorităților naționale”, susținută la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. A publicat 28 de cărți, peste 100 de studii și circa 1.000 de articole, a participat la cercetări și programe internaționale, dar și la elaborarea și promovarea legislației și politicilor publice. A fost invitat în vizite de studiu și a luat parte la simpozioane și conferințe internaționale privind drepturile omului, democrația, etica memoriei, istoria comunismului, combaterea discriminării etc în numeroase țări ale lumii, dar și la proiecte de cercetare-dezvoltare. Este, între altele, director la „Noua Revistă de Drepturile Omului” (din 2005), președinte al Fundației Centrul pentru Conștiință Critică (din 2007), membru al Asociației Române de Relații Internaționale și Studii Europene, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Activitatea sa a fost răsplătită cu premii și distincții, între care: premiul revistelor „Contemporanul” (2015), „Observator cultural” (2016), „Mozaicul” (2012), Ziaristul European – desemnat de delegația Comisiei Uniunii Europene (1996), Ordinul Național „Steaua României”, cavaler – Președinția României (2000).


Noul proiect al Casei de Cultură „Traian Demetrescu” este prilejuit de împlinirea, în 2017, a 130 de ani de când Traian Demetrescu înființa (în 1887), la Craiova, ziarul „Amicul libertății”. Demersul își propune, prin organizarea unei serii de conferinţe lunare, să realizeze un arc peste timp și să conecteze acest deziderat al lui Traian Demetrescu, prietenia cu libertatea, la actualitate. Invitaţii, personalităţi naţionale ale vieţii culturale sau civice, vor oferi, în prelegerile lor şi în dialogul cu publicul, răspunsuri pertinente despre ce înseamnă astăzi libertatea de gândire şi de expresie, drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, despre etică şi morală în societate, în educaţie, în economie, în sănătate, în alte domenii ale vieţii sociale, despre egalitatea de gen și egalitatea de șanse etc. Fiecare conferință va fi urmată de o dezbatere asupra temei oferind perspective diverse, socio-umane, filosofice, religioase asupra libertății și contribuind la dezvoltarea culturii civice, a culturii dialogului în rândul publicului.
Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 26 iulie 2017

Actualitate

» Lucrări pe Autostrada A1 Deva – Nădlac
» Diplome fără studii pentru studenţii străini
» Italia: Grevă naţională în transportul aerian

Interviu

» Prof. univ. dr. Horia Sîrbu, şeful Clinicii de Chirurgie Toracică de la Spitalul Erlangen, Germania: „Spitalele din România ar trebui curățate“

Publireportaj

» INOVAREA ACTIVITĂŢII IND POWER SOLUTION SRL

Dolj

» Traficanți de migranți, reținuți de procurorii DIICOT
» Străzi ca după bombardament în Dăbuleni
» Cum poți găsi un instructor canin autorizat
» Povestea șoferului care conduce mai mult băut decât treaz
» Vin banii pentru drumurile de la Craiova, constructorii lipsesc
» Water Park-ul Craiovei se pregătește și la exterior
» O locomotivă a luat foc în Halta de la Cârcea

Gorj

» 120 de ani de la naşterea pictorului gorjean Iosif Keber
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Precipitaţiile şi o viitură au afectat şantierul podului de la Turcineşti

Mehedinţi

» Mehedinţi: Percheziţii la persoane bănuite de evaziune discală cu deşeuri feroase

Sport

» Box: Craioveanul Daniel Dumitru a cucerit titlul european
» Pandurii și-au aflat programul din Liga a II-a
» Alb-albaștrii vor să-și câștige respectul cu AC Milan
» Fotbal / Liga Campionilor – turul trei preliminar, prima manșă

Educatie

» 516 elevi doljeni vor primi tichete valorice pentru achiziţionarea de calculatoare
» Olimpicii cu premii naţionale şi internaţionale vor fi recompensaţi de CJ Gorj
» Un candidat la titularizare a luat după contestaţie 4,55, de la 7,40
» Înscrierile la facultăţile Universităţii din Craiova, pe ultima sută de metri

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Neînţelegeri tot mai dese între Mihai Tudose şi Liviu Dragnea pe măsurile economice şi numirile în instituţii-cheie

Top