Hramul Seminarului Teologic din Craiova

Foto Seminar


Seminarul Teologic din Craiova a îmbrăcat în această săptămână haine de sărbătoare, de praznicul Sfântului Grigorie Teologul, ocrotitorul acestei unităţi de învăţământ teologic gimnazial. Continuând tradiţia ultimilor ani, în mijlocul cadrelor didactice şi a elevilor seminarişti a fost prezent Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, alături de părinţii profesori.

Miercuri, 25 ianuarie, Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova şi-a sărbătorit ocrotitorul spiritual. Programul special dedicat evenimentului, pregătit de cadrele didactice şi elevii seminarişti în frunte cu părintele director Marius Lunganu, a avut în centru Sfânta Liturghie săvârşită de Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, împreună cu părinţii profesori, în Paraclisul Seminarului. De asemenea, tinerii seminarişti au putut asista cu acest prilej şi la un moment liturgic special, hirotonia întru preot a diaconului Vasile Popescu, pe seama Parohiei Runcu, Protoieria Târgu Jiu Nord, judeţul Gorj.

Sfântul Grigorie a dat har, strălucire şi putere multă cuvântului

În cuvântul rostit la finalul slujbei euharistice, IPS Irineu a creionat personalitatea Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, cel care a primit de la Dumnezeu harul cuvântului cu putere multă. „Sfântul Grigorie este cel împodobit cu multe daruri duhovniceşti, cel înfrumuseţat cu virtuţi, cel care a strălucit atât de mult prin faptă şi cuvânt, încât a reuşit să întoarcă la Biserica cea adevărată una, sfântă şi sobornicească, întreaga cetate a Constantinopolului, care număra peste 300 000 de suflete, în marea lor majoritate cucerite de erezia ariană. O asemenea performanţă nu putea fi atinsă decât de un om care are în el Duhul Sfânt, de un om precum Sfântul Ierarh Grigorie care a dat har, strălucire şi putere multă cuvântului scris şi rostit. De aceea a primit şi apelativul de „Teologul”, deoarece a reuşit să ajungă la înţelegerea deplină a învăţăturii de credinţă creştin ortodoxă, aşa cum ne-a fost ea transmisă de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, de Sfinţii Apostoli şi urmaşii acestora. Cu atât mai mult ne bucurăm în această zi de prăznuire, că cinstim sfântul ocrotitor al acestei cetăţi a învăţământului teologic de mare tradiţie, pusă sub purtarea de grijă a Sfântului Grigorie Teologul, far călăuzitor al ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor pe calea spre mântuire”, a spus IPS Irineu.


După Sfânta Liturghie a fost săvârşită slujba Parastasului pentru ctitorii, binefăcătorii, profesorii şi elevii acestui aşezământ de învăţământ teologic trecuți la cele veşnice.

Manifestările dedicate hramului Seminarului Teologic din Craiova  au continuat în sala de festivităţi cu tradiţionala serbare organizată de cadrele didactice şi elevii seminarişti. Momentul a fost deschis printr-o expunere despre viaţa şi opera Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, susţinută de preotul Daniel Micu. Elevii seminarişti au prezentat în continuare recitaluri de poezie şi o scenetă religioasă, iar Corul Seminarului, dirijat de prof. Victor Şapcă, a înfrumuseţat atmosfera de comuniune în bucuria sărbătorii printr-un buchet de cântece religioase, dar şi printr-o serie de prelucrări folclorice şi cântece patriotice. Un moment special în cadrul manifestărilor l-a reprezentat lansarea numărului 5 al  revistei „Vocatio”, revistă de cultură şi spiritualitate ortodoxă a profesorilor şi elevilor, editată cu binecuvântarea IPS Părinte Irineu. Coordonatorii revistei „Vocatio” sunt pr. prof. Cristin Alexandru Sperlea şi prof. Maria Truşcă, iar comitetul redacţional este format din elevi şi profesori.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 21 octombrie 2017

Top