8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConcert Comemorare Holocaust la Filarmonica "Oltenia"

Concert Comemorare Holocaust la Filarmonica „Oltenia”

Filarmonica „Oltenia” va prezenta vineri, 27 ianuarie, de la ora 19.00, un concert dedicat Zilei Internaţionale a Comemorării Victimelor Holocaustului, sub bagheta dirijorului Gian Luigi Zampieri, Italia, invitat special fiind Dova Cahan, scriitoare și regizoare din Israel.
În program: Naftali Herz Imber/Samuel Cohen: ”Hatikva”, imnul național al statului Israel (orchestrație: Gian Luigi Zampieri); Guido Alberto Fano: Introduzione, Lento fugato e Allegro appassionato (Uvertură în Fa minor)  – primă audiție mondială – Bedřich Smetana: „Má vlast” („Patria mea”): poemul simfonic „Vltava”; Șerban Nichifor: „Cries” din ciclul „Shoah” dedicat comemorării victimelor Holocaustului (2007) – primă audiție; Leonard Bernstein: „Chichester Psalms” pentru voce, cor și orchestră – primă audiție,
Printre invitaţie se numără solista: Mihaela Popa (mezzosoprană),  iar acompanientul va fi asigurat de Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii „Oltenia”,  maestru de cor: Pavel Şopov.

afis_AmiTea_26_ian_2017
Joi, de la ora 18.00, are loc Întâlnirea AmiTEA nr. 10, în Sala ”Filip Lazăr” a Filarmonicii Oltenia. Printre invitaţi se numără: dirijorul Gian Luigi Zampieri, Italia, Dova Cahan, scriitoare și regizoare din Israel, maestru de cor: Pavel Şopov. Noderatori sunt: Constantin Secară (Muzicolog), Ramona Bădescu (PR @ Filarmonica Oltenia).

Gian Luigi Zampieri dirijor
Gian Luigi Zampieri, născut în 1965 la Roma, este reprezentant al şcolii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara. A urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia şi apoi la Accademia Chigiana, obţinând în 1988 Diploma de onoare. În calitate de organist şi dirijor, s-a perfecţionat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco De Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski şi Leonard Bernstein. De mai mulţi de ani, se ocupă de repunerea în valoare a repertoriului simfonic italian al secolului XX (Fano, Respighi, Pizzetti, Malipiero, Rota, Ghedini, Ferrara). De la mijlocul anilor 80, s-a dedicat prezentării operei lui Astor Piazzolla şi este considerat de critică drept unul dintre experţii de seamă pe scenele internaționale. A organizat și a condus transmisiuni pentru Radio Vatican. Concertele sale sunt înregistrate și transmise de Radio România, RAI, Radio Vatican, Tv Spaniola, Radio Rusia, Uniunea Radiourilor Europene de la Geneva. Intrat de foarte tânăr în lumea cinematografului, a îngrijit ediția italiană a filmului „Amadeus” de Miloš Forman (1985). Din 1986, este profesor titular de studii orchestrale la conservatoarele italiene de stat. Dirijorul Gian Luigi Zampieri deține titlul de merit de Cavaler al „Sacro Militare Ordine Constantiniano di San Giorgio”. În prezent, este dirijor invitat al Filarmonicii din Săo Carlos (Brazilia) și dirijor al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova.
Dova Cahan

Dova Cahan este autoarea cărții „Un Askenazita dalla Romania all’Eritrea” (GDS Edizioni) / ”Un askenaz între România şi Eritreea”. Totodată, a semnat scenariul și este producătorul filmului documentar „A Zionist Journey from Romania to Eritrea” / ”Călătoria unui sionist din România spre Eritreea” (2010).
” Faptul că stăpânesc limbi străine – italiana, engleza, româna, franceza și ebraica – și că am absolvit Universitatea din Tel Aviv a determinat ca eu să devin o personalitate cosmopolită, internațională. Aceasta s-a întâmplat când am scris prima mea carte în limba italiană, tradusă ulterior în limba română și întregită de filmul meu documentar…În toate scrierile mele subiectul se bazează pe viața tatălui meu, Herşcu Şaim Cahan,  care a scăpat de Holocaust și de comunism, dar care nu a reușit vreodată să-și realizeze adevărata sa năzuință de-o viață: să trăiască în Israel, chiar dacă a fost mereu un om de afaceri plin de succes și un mare filantrop…”

Pavel Şopov a absolvit succesiv Liceul de Muzică „George Enescu“ din Bucureşti (1973) şi Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din capitală (1978), secţia pedagogie muzicală (specializarea muzică vocală şi instrumentală). A urmat cursul de dirijat coral la clasele profesorilor Silvia Secrieriu şi Iovan Miclea. În anul 1987 a preluat conducerea corului Liceului de Artă din Craiova efectuând turnee atât în ţară, cât şi în străinătate, participând la numeroase manifestări culturale. A fost dirijor al corului Filarmonicii “Oltenia” şi maestru de cor la Teatrul Liric “Elena Teodorini”. De-a lungul anilor, a desfăşurat şi o intensă activitate didactică, fiind profesor titular (o perioadă şi director) al Liceului de Artă “Marin Sorescu”, iar, în ultimii ani, lector universitar doctor la Departamentul de Arte al Facultăţii de Litere – Universitatea din Craiova; actualmente, îndeplinește calitatea de maestru de cor al Filarmonicii oltene.

Născută la Iaşi, în anul 1967, Mihaela Popa a absolvit mai întâi cursurile Liceului de Artă “Marin Sorescu” din Craiova, secţia canto clasic (promoţia 1987), apoi secţia Interpretare muzicală – Canto a Departamentului de Muzică – Facultatea de Litere – Universitatea din Craiova (2009). Mezzosoprana Mihaela Popa a activat, între 1986 şi 2013, în cadrul Teatrului Liric „Elena Teodorini” (astăzi, Opera Română Craiova), la început ca artist liric, iar începând cu 2003 deţinând statutul de solistă vocală. Din anul 2013 deţine funcţia de artist liric în cadrul Coralei Academice a Filarmonicii „Oltenia”, unde interpretează frecvent partituri solistice din repertoriul vocal-simfonic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS