Craiovence cercetate pentru furt prin distragerea atenției

Polițiștii din Filiați au fost sesizați, ieri, prin SNUAU 112 de către o localnică despre faptul că trei femei s-au prezentat la locuinţa sa sub pretextul achiziţionării unei cantităţi de vin şi în timp ce se afla în beciul locuinţei cu una dintre acestea, celelalte două i-au sustras din locuinţă mai multe bijuterii din aur ( circa 25 g) pe care le păstra într-o casetă, după care au părăsit zona cu un autoturism.

Imediat polițiștii din localitatea Scăești au identificat un autoturism care corespundea descrierii. Polițiștii au procedat la oprirea vehicului, iar în interior au fost identificate V. Ioana, de 49 de ani, V. Maria, de 26 ani  şi V. Elena, de 45 ani, toate din municipiul Craiova, Dolj.

Prejudiciul estimat la 5000 de lei a fost recuperat şi restituit persoanei vătămate, în cauză polițiștii întocmind dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat.

Ce povești/metode folosesc infractorii pentru a pătrunde în locuința victimei:

– metoda “DETERGENTUL” : falși vânzători care bat la ușa victimelor și produse de curățenie gratuite sau la prețuri promoționale

– metoda “DERATIZARE” : sub motivul că sunt angajații unor firme care oferă servicii de deratizare primesc accesul în locuință.

Cum acționează după ce pătrund în locuință:

Distrag atenția victimelor, le trimit în altă cameră pentru a aduce un anumit lucru, timp în care caută bani sau bunuri de valoare. Unii infractori lucrează în echipă: în timp ce primul distrage atenția victimei (de exemplu, stau în bucătărie cu uşa închisă), cel de-al doilea pătrunde în apartament şi caută în celelalte camere.

Bunurile sustrase sunt în general sume de bani, însă au fost cazuri în care au fost furate și alte bunuri mici și de valoare (telefoane, bijutierii).


Victimele acestui gen de infractori fac parte din categoria persoanelor în vârstă, care sunt mai vulnerabile.

Polițiștii vă recomandă:

– Evitați să permiteți accesul în locuință a persoanelor pe care nu le cunoașteți;

– Dacă sunteţi singuri acasă, nu permiteţi accesul acestor persoane în locuinţă şi cereţi-le să revină la o altă oră când este şi altcineva acasă.

– Când cineva se prezintă cu o calitate oficială, cereți-i să vă prezinte o legitimație;

– Analizați puțin logica poveștii ce vă e livrată și puneți întrebări dacă aveți neclarități;

– Dacă vi se pare pe parcurs că ceva nu este în ordine sau că cel în cauză încearcă să vă distragă atenția, cereți-i politicos să iasă din casă/curte și anunțați poliția;

– În situaţia în care aţi fost înşelaţi, anunţaţi de îndată poliţia şi încercaţi să oferiţi cât mai multe semnalmente.
Comenteaza acum

Alte stiri

15 august 2017

Craiova: Prinsă în flagrant furând din magazin

Polițiștii Secției 3 Craiova au fost sesizați, ieri după amiază, de un agent de securitate al unui magazin despre faptul că o tânără a sustras mai multe articole de îmbrăcăminte din incinta magazinului. Echipa de polițiști ajunsă la locația ...

Sumarul ediției de sâmbătă, 19 august 2017

Top