Sfânta Muceniţă Tatiana, sărbătorită la Catedrala mitropolitană din CraiovaCredincioşii craioveni au participat în număr mare la slujbele închinate Sfintei Muceniţe Tatiana, Diaconiţa, ale cărei moaşte sunt adăpostite în Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Momentele liturgice au început de miercuri seara, prin slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de o procesiune cu moaştele Sfintei în jurul Catedralei mitropolitane.

În ziua praznicului, joi, 12 ianuarie, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, dirijat de prof. Victor Şapcă.

Sfânta Muceniţă Tatiana, model de sfinţenie şi curaj

În cuvântul rostit la finalul slujbei religioase, IPS Irineu a subliniat modelul de viaţă şi sfinţenie al Sfintei Tatiana, slujitoare a Mântuitorului Iisus Hristos. “Sfânta Tatiana era diaconiţa bisericii din Roma şi slujitoare a credincioşilor, mergea în temniţe unde credincioşii erau închişi pentru numele Mântitorului Iisus Hristos. Îi hrănea, îi învăţa şi-i întărea şi le ducea Sfânta Împărtăşanie, ca ei să poată să biruiască, pentru că mucenicia e foarte apropiată de jertfa euharistică a Mântuitorului Iisus Hristos, în aşa fel încât în temniţele unde se chinuiau sfinţii mucenici, preoţii care erau acolo slujeau Sfânta Liturghie pe piepturile lor. Aşa de importantă era legătura dintre crucea Mântuitorului Iisus Hristos şi crucea Sfinţilor Mucenici, că se împleteau una cu alta pentru preamărirea lui Dumnezeu. Sfânta era model de sfinţenie, de curaj, de bărbăţie, luase exemplu de la sfinteie femei mironosiţe care au alergat la mormântul Domnului şi ea vroia să fie următoarea acestora, următoare Maicii Domnului în slujirea Mântuitorului Iisus Hristos, pentru că în toţi care erau în temniţă, în toţi fraţii şi surorile care pătimeau pentru Mântuitorul Iisus Hristos se afla Domnul întreg, răstignit şi înviat. Sfânta Tatiana avea conştiinţa că slujeşte Însuşi Mântuitorului Iisus Hristos, ea însăşi arăta iubirea aceasta întrutotul, ca a unei mirese pentru Mirele ceresc, dăruită întrutotul cu sufletul şi cu trupul, cu toată viaţa ei”, a precizat IPS Irineu.


Moaştele Sfintei Tatiana au fost aduse în ţara noastră după ce Constantinopolul a căzut sub dominaţie turccească (1453), în timpul domniei lui Neagoe Basarab, de către boierii Craioveşti care au adus capul Sfintei Muceniţe împreună cu moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, la Mănăstirea Bistriţa, în judeţul Vâlcea. Cu prilejul sfinţirii bisericii domneşti din Curtea de Argeş, au fost aduse aici şi moaştele Sfintei muceniţe Tatiana de la Mănăstirea Bistriţa, alături de cele ale Sfinţilor Serghie şi Vah. După reorganizarea Mitropoliei Olteniei (1950-1955), capul sfintei a fost depus mai întâi la Episcopia Râmnicului şi apoi adus la Catedrala mitropolitană „Sfântul Dimitrie“ din Craiova, unde se găseşte şi astăzi. Capul sfintei muceniţe a venit la Craiova, alături de moaştele Sfântului Ierarh Nifon şi de cele ale Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vah, prin stăruinţele Mitropolitul Olteniei din aceea vreme, IPS Firmilian.

 Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 23 martie 2018

Publireportaj

» Comunicat de presă privind lansarea proiectului cu titlul ”Modernizare terenuri de sport prin construire: 1. Clădire vestiare și Sala Squash, 2. Structură acoperire terenuri de sport” – beneficiar Sotil Sport SRL
» Consiliul Judeţean Dolj va investi peste 30 de milioane de lei în sănătate
» WHITE IMPEX își mărește echipa
» Derulare proiect ”Dezvoltarea durabilă a firmei SC Rigconstruct SRL”
» Comunicat de presă privind lansarea proiectului cu titlul ”Înființare laborator tehnică dentară Lakis”, SMIS 110853
» Comunicat de presă privind lansarea proiectului cu titlul ”Construire spațiu de producție pentru echipamente electrice, platforma carosabilă și împrejmuire teren” Cod SMIS 110578
» ”Dotarea Spectrum Inteligent Solutions SRL cu echipamente şi softuri pentru arhivare electronică”

Local

» Dispoziția nr. 1407 – Primarul Municipiului Craiova
» Bărbat mort într-un incendiu la Gârla Mare
» Un bărbat a furat poarta unei locuinţe
» Poliţia face exerciţii demonstrative
» Alunecările de teren au afectat mai multe drumuri
» Primăria Craiova angajează consilier juridic şi inspector, clasa I, grad profesional asistent

Dolj

» Avocat condamnat pentru evaziune fiscală
» Capotescu mai stă 30 de zile în arest preventiv
» Alte 150 de băncuțe pentru „odihna și recreerea“ craiovenilor
» Lansări de carte la Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman“
» Polițiștii locali o dau în bară, primarul îi scuză

Gorj

» Utilajele, pregătite să intervină în caz de ninsori puternice
» Motrenii, datori vânduţi la întreţinere
» Craiova, sub cod portocaliu de ninsoare. Primăria spune că e gata de deszăpezire!

Sport

» „Tineretul“ joacă sâmbătă cu Anglia
» Cosmin Contra: Voi încerca să nu mai fac atât de multe schimbări
» Naționala mică de handbal luptă pentru CM la Cluj

Sanatate

» Planta sacră ce învinge durerea

Educatie

» Mulţi absenți și trei eliminați la ultima probă de simulare la bac
» Elevii și preșcolarii din Dolj nu fac cursuri vineri
» Liceenii craioveni se vor întrece în rețete oltenești

Top