5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCentrul social „Sfântul Vasile”, pregătit să ofere sprijin persoanelor fără adăpost

Centrul social „Sfântul Vasile”, pregătit să ofere sprijin persoanelor fără adăpost

Persoanele fara adăpost din Craiova găsesc sprijin la Centrul „Sfântul Vasile”, administrat de Asociația Vasiliada în parteneriat cu Consiliul Local al Municipiului Craiova și Arhiepiscopia Craiovei.
Din cauza temperaturilor foarte scăzute, la Centrul Social de Urgență pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile”, administrat de către Asociației Vasiliada, solicitările pentru cazarea persoanelor aflate în situație de risc a crescut. În ultimele zile, în cadrul Centrului social au ajuns 35 persoane fără adăpost, cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani.
Centrul de Urgență pentru persoane fara adăpost „Sfantul Vasile” functionează în Craiova de 8 ani, datorită parteneriatului dintre Asociatia Vasiliada, Consiliul Local al Municipiului Craiova și Arhiepiscopia Craiovei. Capacitatea centrului este de 52 de locuri, iar în prezent, în cadrul așezământului sunt cazate 75 de persoane.
„Chiar dacă numărul standard de locuri disponibile este limitat, considerăm că este de datoria noastră să facem toate eforturile pentru a-i sprijini pe semenii noștri care nu au adăpost. Astfel, am decis  suplimentarea numărului de locuri, încercând să ajutăm cât mai multe persoane aflate în situație de risc din cauza temperaturilor foarte scazute. Colegii mei sunt pregătiți să ofere acestor persoane, pe lângă cazare, și trei mese calde pe zi, produse pentru igienă, haine curate, iar dupa caz, consiliere socială și psihologică” a spus pr. Adrian Stănulică, Președintele Asociației Vasiliada.

Consiliere socială și psihologică

Centrul Social de Urgență pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile” oferă următoarele servicii: cazare pe perioadă determinată, acordare masă (3 mese/zi), preparare hrană caldă, menaj (spălătorie, uscătorie), curățenie, pază, întreținere; diagnoză socială, elaborare plan de intervenție/de asistență și îngrijire, îndrumare către alte servicii, consiliere socială, informare, suport emoțional, management de caz, monitorizare cazuri sociale, supervizare activități de asistență socială; asistență și suport specializat în vederea reabilitării/reintegrării sociale (orientare profesională/vocațională, consiliere psihologică/psihosocială, supraveghere, suport emoțional/religios, ergoterapie/terapie ocupațională); educare și formare: supraveghere pedagogică, educare pentru abilități de viață independentă, educare pentru inserție/ reinserție în familie și comunitate, educare pentru integrare/reintegrare socială, facilitare acces la educare generală, facilitare acces la formare profesională; socializare, activități culturale și de petrecere a timpului liber: activități de socializare destinate formării, consolidării conduitei pro-sociale a copiilor și familiei, activități de petrecere a timpului liber și alte activități, precum consiliere spirituală, mediere socială.
Cazarea este acordată pe o perioadă de la 6 la 12 luni, timp în care echipa pluridisciplinară urmărește scoaterea din situaţia de criză a beneficiarilor și reintegrarea socio-profesională a acestora prin includerea în alte forme de servicii sociale. Astfel, în cadrul așezământului, beneficiarii primesc, pe lângă serviciile de bază, și suport pentru găsirea și păstrarea unui loc de muncă, reușind astfel să depășească situația de criză inițială și să dezvolte un plan pentru viitorul lor.
În cursul anului trecut au beneficiat de serviciile Centrului peste 100 de persoane, dintre care 28 au fost ajutate sa își găsească un loc de muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS