16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljValsuri şi polci la Filarmonica Oltenia Craiova

Valsuri şi polci la Filarmonica Oltenia Craiova

Filarmonia „Oltenia”  prezintă vineri şi sâmbătă, 13, 14 ianuarie, două Concerte extrordinare de Anul Nou, sub bagheta dirijorului Peter Oschanitzky.
În program vor fi valsuri şi polci din opere celebre: Johann Strauss-fiul: „Liliacul”, uvertura operetei ”Annen-Polka”, op. 117 („Suspin liguric”), op. 57, polca-glumă, ”Valsul imperial”, op. 437,. ”Tunet și fulger”, op. 324, polca repede; Johann Strauss-fiul/Josef Strauss: Pizzicato Polka; Johann Strauss-fiul: „Galopul bandiților”, op. 378, ”Marș egiptean”), op. 335 ”Perpetuum mobile”, O glumă muzicală, op. 257; Johann Strauss-fiul: „Voievodul țiganilor”,  uvertura operetei ”Tritsch-Tratsch-Polka”, op. 214 „La vânătoare”, op. 373, polca repede „Sânge vienez”), op. 354;
Josef Strauss: ”Focuri de artificii”, op. 269, polcă franceză; Johann Strauss-fiul: „Tik-Tak”, op. 365, polca repede, ”Polca șampaniei”, op. 211 „Dunărea albastră”), op. 314, vals.

Peter Oschanitzky s-a născut la Timișoara, într-o familie de muzicieni: tatăl – compozitor și dirijor, mama coristă, iar fratele, pianist de jazz și compozitor. A urmat cursurile secției de dirijat orchestră din cadrul Conservatorului ”Ciprian Porumbescu” din București, pe care le-a absolvit în 1975, la clasa maestrului Constantin Bugeanu. În toamna aceluiași an, a fost numit dirijor al Operei Naționale – Timișoara. În intervalul 1983 – 1991 a fost dirijor al Filarmonicii ”Banatul” – Timișoara. Peter Oschanitzky a revenit, în 1991, în instituția Operei, ca director artistic și dirijor. În paralel, a devenit profesor la clasa de orchestră a Facultății de Muzică din Timișoara. Recunoscut pe plan internațional, a preluat în 1993 funcția de dirijor al Operei Naționale din Osijek, Croația, poziție pe care a deținut-o până în anul 2010.
Invitat la pupitrul dirijoral al tuturor Filarmonicilor și Operelor din țară, maestrul Oschanitzky a întreprins turnee artistice în ex-Iugoslavia, fosta R. D. Germană, ex-Cehoslovacia, iar apoi Germania, Italia, Bulgaria, Elveția, Belgia, Olanda, Republica Moldova și Ungaria.
Pentru excepționala sa activitate artistică, a obținut în 1981 Premiul ATM, în 1983 Premiul Pantheon din Pescara – Italia; este cetățean de onoare al orașului Timișoara și al județului Timiș. Se bucură, deopotrivă, de recunoașterea Ministerului de Externe al României, iar anul 2006 i-a adus o confirmare și de peste ocean, și anume – titlul de doctor în muzică al Universității Belford din S. U. A. Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de activitate artistică, i s-a acordat titlul de Membru de Onoare al Operei Naționale – Timișoara (2015). Repertoriul său, extrem de vast, parcurge un traseu care trece prin toate genurile muzicale, de la operă, operetă, balet, musical, muzică simfonică, fie că vorbim despre creația românească sau despre cea universală.
Maestrul Peter Oschanitzky și-a înscris numele și în galeria compozitorilor contemporani români, cu lucrări de lied, muzică de cameră și operetă (”Fată dragă din Banat”). O serie de înregistrări pentru radio, TV, precum și CD-uri cu Filarmonicile din țară, completează impresionantul palmares artistic al muzicianului de pe Bega (Timișoara= „Mica Vienă”).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS