Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu, la ceas aniversar

Dr. Irineu prin harul lui Dumnezeu Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei
Dr. Irineu prin harul lui Dumnezeu Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, va săvârşi mâine, 27 iulie, slujba Sfintei Liturghii la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Evenimentul duhovnicesc marchează şi împlinirea a 8 ani de arhipăstorire în scaunul de Întâistătător al Bisericii din Oltenia.

IPS Părinte Mitropolit Irineu Popa s-a născut la data de 16 noiembrie 1957, în localitatea Perişani, judeţul Vâlcea. La Taina Sfântului Botez a primit nume de Ioan. Din sânul familiei, Înaltpreasfinţia Sa a cules o aleasă educaţie creştină, prin care a dobândit apropierea treaptă cu treaptă de slujirea lui Dumnezeu.

În anul 1974 a bătut la poarta Mănăstirii Frăsinei, unde a fost primit mai întâi ca frate, urcând mai apoi, treaptă cu treaptă, frumoasa şi în acelaşi timp anevoioasa cărare a călugăriei. În anul 1975 s-a înscris la cursurile Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova. În perioada 1981-1985 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar de la Bucureşti. După absolvirea studiilor universitare, Părintele Mitropolit a îmbrăcat haina monahală, primind numele de Irineu. A urmat hirotonia sa întru ierodiacon (1985) şi ieromonah (1986).

În anul 1985 a fost admis la şcoala doctorală a Institutului Teologic din Bucureşti, unde a studiat pe disciplina Patrologie. După ce, timp de un an de zile(1986-1987), a urmat cursuri de limbă şi literatură franceză în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Grenoble, şi-a continuat studiile doctorale pe specialitatea Teologie Dogmatică la Institutul Teologic Ortodox „Saint Serge’ din Paris (1987—1990). În data de 6 septembrie 1991, Părintele nostru Irineu a fost rânduit, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Râmnicului, cu titulatura de „Slătineanul”. A fost investit ca Episcop prin Decretul nr.77 din 6 septembrie 1991 al Preşedintelui României. Slujba de hirotonie întru arhiereu a avut loc la data de 6 octombrie 1991. După douăzeci de ani de osteneală în această slujire, PS Părinte Irineu Slătineanul a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la data 8 iulie 2008, în scaunul de Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei. Ceremonia de instalare în scaunul vlădicesc de la Craiova a avut loc la data de 27 iulie 2008, în Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”.

O bogată activitate didactică şi publicistică

Părintele Mitropolit Irineu şi-a început activitatea didactică la Facultatea de Teologie a Universităţii din Craiova, mai întâi ca profesor suplinitor la Catedra de Istoria Culturii şi Civilizaţiei Bizantine (1991-1994), venit prin transfer de la Institutul Teologic „Sfântul Serghie” din Paris. În 1994 a devenit titularul Catedrei de Teologie Dogmatică şi Morală (1994-1997), apoi conducătorul acesteia (1997 şi al Catedrei Sistematico-Practice (2004-2008). Din 24 ianuarie 2008, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit este Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul aceleiaşi instituţii.

În perioada 1999-2001, a activat pe postul de profesor de Teologie Morală la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna“ din Sibiu.

Între anii 2002-2005, IPS Irineu a urmat cursurile doctorale din cadrul Facultăţii de Drept „Nicolae Titulescu“ din Craiova.

Pe lângă activitatea didactică, a desfăşurat şi o bogată activitate misionar-pastorală şi editorial-ştiinţifică. Pe tot parcursul activităţii universitare de până acum, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a publicat numeroase cărţi, traduceri, articole şi studii de cercetare teologică. Dintre acestea amintim: „Iisus este Acelaşi, ieri şi azi şi în veac”, un laborios tratat de hristologie, publicat la Editura Mitropolia Olteniei, „Experienţe mistice la Părinţii Orientali”, vol. I-II, „Iconomia plinirii vremiloe în Iisus Hristos”, lucrări publicate la aceeaşi editură, „La Personne et la communion des personnes dans la théologie de Saint Basile le Grand”, lucrare prefaţată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi publicată anul acesta la Editura „Basilica” a Patriarhiei Române.

În data de 22 noiembrie 2010, activitatea cărturărească a Mitropolitului nostru a fost încununată cu titlul de Membru de Onoare al Academiei Române.

La ceas aniversar, rugăm pe Bunul Dumnezeu să dăruiască mulţi şi fericiţi ani Arhiepăstorului nostru, să-l ocrotească sănătos şi în pace, împlinind totdeauna cu bună-sporire lucrul mâinilor sale!

Gabriela Popescu


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

16 septembrie 2016

Slujiri ale ierarhilor din Mitropolia Olteniei

În Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci (18 septembrie), Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, va săvârşi Sfânta Liturghie şi slujba de resfinţire a Bisericii “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din ...
9 septembrie 2016

O nouă sesiune de admitere la Facultatea de Teologie din Craiova

Facultatea de Teologie din Craiova organizează, în această perioadă, o nouă sesiune de admitere pentru studii universitare de licenţă. Candidaţii se pot înscrie la una din cele două specializări, Teologie ortodoxă pastorală şi Arte vizuale până ...
7 septembrie 2016

Slujiri ale ierarhilor din Mitropolia Olteniei

Joi, 8 septembrie, de praznicul Naşterea Maicii Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi  Mitropolitul Olteniei, va săvârşi Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Maglavit din judeţul Dolj, iar vineri, 9 septembrie, ...

Sumarul ediției de marţi, 27 septembrie 2016

Actualitate

» Unu din trei elevi de 16 ani a fumat cel puţin o ţigară în ultima lună
» Transportatori: Asigurătorii RCA „stabilesc tarifele RCA ca la bazar“
» Saptămâna Prevenirii Criminalității

Publireportaj

» Află cum poți să-ți crești afacerea prin intermediul canalelor on-line
» CJ Gorj marchează astăzi Ziua Mondială a Turismului

Dolj

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Cernăteşti, între tradiţie şi supravieţuire
» Dispar buruienile de pe strada Râului
» Se scumpesc căldura şi apa caldă în Craiova?
» Oprişor, la vremea culesului
» Consiliul Judeţean investeşte în cultură şi în istorie
» Avantaje pentru agricultorii care intră în programul de cadastrare
» Ploile, mană cerească pentru fermierii doljeni
» Porți deschise la Depozitul Ecologic Mofleni pentru Let`s Do It Romania, în Campania de Curățenie Națională
» Business Center, lucrarea fără sfârșit
» Bulevardul Romanescu, spart la finalul lucrărilor de reabilitare

Gorj

» Operele lui Constantin Brâncuși, promovate în rândul tinerilor din Oltenia
» Avram Iancu, premiat cu 3.000 de lei pentru că a înotat pentru „Cuminţenia Pământului“
» Acuzată de poliţie că încasa întreţinerea cu acte false
» Tragere la sorţi pentru desemnarea membrilor din BEJ Gorj
» Un nou consilier local la Târgu Jiu
» Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, de doi ani fără adjunct
» „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii“, la IPJ Gorj

Sport

» Fotbal / Liga Campionilor, etapa a 2-a
» România a ratat calificarea la CE de volei
» Podărenii n-au reușit să doboare „satelitul“ Stelei
» Papură, pe urmele lui Mulțescu
» CSM Vâlcea a ieșit din impas

Bani & Afaceri

» Măsuri de relaxare fiscală propuse de guvern (II)

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Nu mă mai mir de nimic

Top