Dolj: Două milioane de lei, alocaţiile primite de copiii și tinerii cu cerințe educaționale speciale

fondintegrareacopii-1381064691

Aproximativ două milioane de lei i-au fost alocate județului Dolj, prin hotărâre de Guvern, pentru asigurarea drepturilor la alocație zilnică de hrană, rechizite școlare, îmbrăcăminte și încălțăminte de care beneficiază, potrivit legii, copiii și tinerii cu cerințe educaționale speciale din învățământul de masă, în anul 2016.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a precizat că suma va fi repartizată localităților din județ, printr-o hotărâre care va fi supusă aprobării plenului CJ, după ce instituția va primi situația privind numărul beneficiarilor din fiecare unitate administrativ-teritorială și cuantumul drepturilor cuvenite.

„Alocațiile pentru hrană, vestimentație și rechizite de care beneficiază acești elevi și preșcolari cu cerințe educaționale speciale sunt asigurate de către CJ Dolj din toamna anului trecut, după ce conducerea Ministerului Educației și Cercetării Științifice a decis ca sprijinul să fie acordat prin bugetele consiliilor județene și nu prin cele locale, cum se întâmpla anterior. Până în prezent, au fost făcute deja, în acest sens, plăți în valoare totală de aproape 900.000 de lei, în baza solicitărilor primite de la primării.

Ne bucură faptul că, pe lângă copiii și tinerii înscriși în școlile noastre speciale, îi putem susține și pe cei care frecventează învățământul de masă, contribuind la integrarea mai ușoară a acestora și conturând astfel posibilitatea unui viitor mai bun. De altfel, Consiliul Județean Dolj s-a manifestat mereu ca un partener activ al sistemului educațional, sprijinind îmbunătățirea accesului la învățătură și recompensând performanțele școlare remarcabile.

Hotărârea de Guvern prin care județului nostru îi este repartizată suma de aproape 2 milioane de lei în vederea achitării drepturilor la alocație pentru  hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite în anul 2016 prevede și metodologia prin care vor fi alocați acești bani. Important este ca părinții și reprezentanții legali ai copiilor și tinerilor să știe că au la dispoziție 10 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, pentru a depune solicitările și documentele doveditoare la unitățile de învățământ. Cu aceasta începe o procedură de centralizare a cererilor în urma căreia CJ Dolj va primi o situație prin care va putea stabili și aproba suma care va fi repartizată fiecărei localități“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Hotărârea de Guvern nr. 423/2016, adoptată de Executiv în data de 16 iunie și publicată în Monitorul Oficial în 22 iunie, prevede că județului Dolj îi este repartizată suma de 1.962.000 de lei pentru finanțarea drepturilor copiilor, elevilor și tinerilor cu cerințe educaționale speciale integrați în învățământul de masă, pentru anul 2016.

Conform metodologiei aprobate prin actul normativ menționat, părinții sau reprezentanții legali ai beneficiarilor trebuie să depună la unitatea de învățământ preuniversitar la care este înscris elevul sau preșcolarul, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a hotărârii, o cerere scrisă, având anexate, în copie, certificatul de naștere al copilului/ tânărului, actul de identitate al părintelui/ reprezentantului legal și certificatul de orientare școlară și profesională eliberat de către Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională.

  1. Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 904/2014, copiii și tinerii cu cerințe educaționale speciale școlarizați în unitățile de învățământ special sau de masă beneficiază de o alocație de hrană în cuantum de 16,6 lei/zi, precum și de o sumă anuală pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite, manuale, jucării, materiale cultural-sportive și transport stabilită diferențiat, în funcție de grupa de vârstă în care se încadrează beneficiarii: de la 3 până la 7 ani inclusiv – 498 de lei, de la 7 până la 14 ani inclusiv – 611 lei, de la 14 până la 18 ani inclusiv – 754 de lei și de la 18 până la 26 de ani inclusiv – 844 de lei.


Comenteaza acum

Alte stiri

1 septembrie 2016

CJ Gorj a alocat fonduri pentru copiii cu cerinţe speciale

Consiliul Judeţean Gorj a aprobat în ultima şedinţă o hotărâre privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor necesare pentru plata drepturilor de care beneficiază, potrivit legii, copiii, elevii și tinerii cu cerințe ...

Sumarul ediției de sâmbătă, 24 septembrie 2016

Actualitate

» Incendiu în Rezervaţia Deltei Dunării: sute de hectare de stuf şi vegetaţie, distruse de flăcări
» O reţea de prostituţie din România, anihilată în Belgia
» Seism de 3,1 grade în Buzău, astăzi la prânz
» 24 septembrie, Ziua Naţională de Curăţenie “Let`s Do It, Romania!”
» Alte două persoane au murit din cauza virusului West Nile în România. Numărul victimelor a ajuns la opt
» Siria: Cel puţin 25 de civili ucişi în raiduri aeriene asupra Alep, o tabără controlată de rebeli, cucerită de armată
» Patru morţi, în urma unui atac armat într-un mall din statul american Washington
» INFP: Un cutremur de genul celui de azi-noapte se produce cam la 4-5 ani
» Irak: Cel puţin 12 morţi în urma unor atacuri ale militanţilor islamişti în oraşul Tikrit
» Minus 2,2 grade la Miercurea Ciuc, cea mai scăzută temperatură din această toamnă
» Fostul preşedinte al Tribunalului Olt, opt ani de închisoare cu executare pentru corupţie
» Mihai Diaconescu, fizician INFP: Cutremurul de sâmbătă dimineaţă nu a produs pagube, este considerat un cutremur de o magnitudine moderată
» Craiova: Nu a sunat nimeni la 112 sau la telefonul cetăţeanului, în urma cutremurului de azi-noapte
» Câţi români şi-au asigurat locuinţa împotriva cutremurelor
» Cum ne putem proteja în cazul unui seism
» IGSU recunoaşte lipsa dotărilor: În caz de cutremur puternic, 75% din locuitorii ţării ar fi afectaţi
» UPDATE – Cutremur cu magnitudinea 5,3 în zona Vrancea

Dolj

» „Bizonii“ de pe pistele pentru bicicliști din Craiova
» Simulare de amploare a pompierilor doljeni, la Maglavit
» Te inundă vecinul? Cheamă asociaţia!
» Un secol de avangardă
» Brâncuși e acasă la Craiova
» Un minor susţine că a fost răpit şi sechestrat la o stână
» Cine nu demolează boxa din adăpost este amendat
» Întreruperi energie electrică de luni

Sport

» Fotbal / Craiova, victorioasă și cu Botoșani (video conferinţa de presă şi galerie foto)
» Baschet (m): SCM-U Craiova, victorie facilă cu nou-promovata Baia Mare
» CSU II Craiova, neputincioasă cu FCM Alexandria (galerie foto, video)
» După victorie, le-au intrat și salariile
» Măriți distanţa față de Botoșani!
» Fotbal / Programe, rezultate, clasamente (23 – 26 septembrie)

Magazin

» Picătura de cunoaştere – Oraşe spectaculoase sculptate de natură
» Bancul zilei
» Homefront: Oraşul fără legi
» Horoscopul săptămânii viitoare

Top