16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Festivalul Internațional de Epigramă „Traian Demetrescu”

Craiova: Festivalul Internațional de Epigramă „Traian Demetrescu”

Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova, în colaborare cu Cenaclul Epigramiştilor Olteni, Uniunea Epigramiştilor din România şi revista „Cugetul”, sub egida Primăriei Municipiului Craiova, organizează ediţia a V-a a Festivalului Internațional de Epigramă „Traian Demetrescu” – Craiova, ce va avea loc în perioada 3-5 septembrie 2016.

În cadrul Festivalului se va organiza un Concurs de epigramă, cu următoarele teme: a) „E toamnă iar…”; b) „Temă liberă”. Participanții vor trimite câte două epigrame inedite la fiecare temă, în câte trei exemplare, dactilografiate sau scrise la calculator, în sistem motto, până la 1 august 2016 (data poştei), la adresa: Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, str. Traian Demetrescu, nr. 31, Craiova, jud. Dolj, cod 200332. În plicul în care sunt transmise epigramele, va fi un alt plic închis, cu acelaşi motto, împreună cu datele personale ale concurentului. Pe plic se va specifica: „Pentru Concursul de Epigramă”. La concurs pot participa epigramişti din întreaga ţară, membri sau nu ai U.E.R., indiferent de vârstă, precum şi din străinătate. Juriul, compus din cinci membri, va fi condus de George Corbu, preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România, iar cele mai bune epigrame vor fi premiate în bani (premiile I-III, menţiuni I-III, precum şi premii speciale). Vor fi acordate, de asemenea, Diplome de Onoare şi Diplome de Excelenţă, dar și cinci premii speciale membrilor Cenaclului Epigramiştilor Olteni, care doresc să participe la acest concurs, în ordinea mediilor obţinute, cu ocazia împlinirii, în 2016, a 150 de ani de la nașterea poetului Traian Demetrescu.
Câștigătorii concursului vor fi invitați la Craiova unde se vor întâlni cu colegii lor olteni și cu publicul. Fiecare participant va citi câte o epigramă dintre cele înscrise în concurs şi va primi din partea traducătorilor epigrama redactată în una din limbile de circulaţie internaţională: engleză, franceză, italiană, germană sau spaniolă. Alte informații privind programul Festivalului vor fi comunicate ulterior, în timp util, participanţilor.
De asemenea, epigramiștii participanți la concurs pot intra și în cursa pentru câștigarea Premiului de Excelenţă „Ştefan Manea – Hofigal”, instituit de domnul Ştefan Manea, director general al Societăţii Comerciale HOFIGAL S.A., invitat de onoare al Festivalului. Cei care doresc să se înscrie și la acest concurs vor trimite la aceeași adresă poștală două epigrame cu tema „Natura nu minte niciodată”, expresie atribuită poetului nostru naţional Mihai Eminescu. Participarea la această temă este opţională, iar epigramele vor avea acelaşi motto şi vor fi introduse în acelaşi plic. La acest concurs, trei dintre participanți, aleşi în ordinea mediilor, vor primi fiecare câte un premiu de 1.000 de lei. Se vor acorda şi menţiuni.
La această ediţie, doi epigramişti, oameni de afaceri, vor institui premii anuale ce vor fi acordate pentru cele mai reuşite epigrame. În deschiderea Festivalului, poetul Marius Robu va citi două poezii semnificative de Traian Demetrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS