14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Conferință Vasile Ernu la Tradem

Craiova: Conferință Vasile Ernu la Tradem

Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova organizează joi, 23 iunie 2016, ora 19:00, o nouă întâlnire în cadrul proiectului lunar „Taifasuri Rânduite Artistic Despre Emoții Manifestate”. Invitat este scriitorul Vasile Ernu, care va susține conferința „Sectanții – experiența grupurilor religioase marginale în secolul XX. Cazul Basarabiei”. Întâlnirea va avea loc în Salonul Medieval al instituției și va fi moderată de Mihai Ene. Intrarea publicului este liberă.
Vasile Ernu (n.1971, URSS ) a absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza, Iaşi (1996) și un master în Filosofie la Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, 1997. A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A activat în cadrul Fundaţiei Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a ţinut rubrici de opinie în România Liberă, HotNews, Timpul şi Adevărul, precum şi rubrici permanente la revistele Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural.
A debutat cu volumul „Născut în URSS” (Polirom 2006), care a fost reeditat în 2007, 2010 și 2013. Cartea a fost tradusă și a apărut la edituri din Rusia, Bulgaria, Spania, Italia, Ungaria, Georgia, Polonia și a fost nominalizată la Premiul de debut al revistei Cuvîntul, Premiul pentru Roman şi Memorialistică al revistei Observator cultural şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei Anonimul, fiind distinsă cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România.
A mai publicat volumele „Ultimii eretici ai Imperiului” (Polirom, 2009, nominalizat la Premiul pentru Eseu al revistei Observator cultural şi distins cu Premiul Tiuk!, în același an), „Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc” – împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu (Polirom, 2010)
„Intelighenția rusă azi” (Cartier, 2012), „Sînt un om de stânga” (Cartier, 2013), „Sectanții. Mică trilogie a marginalilor” (Polirom, 2015) – distins cu Premiul Matei Brîncoveanu pentru Literatură, 2015. Vasile Ernu a coordonat, alături de Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu, volumul „Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu” (Cartier, 2008) și, alături de Florin Poenaru, volumul „Ucraina live. Criza din Ucraina: de la Maidan la război civil” (ed. Tact, 2014). Este unul din fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS