11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGarda Națională de Mediu desfășoară un amplu control la toate punctele ECO SUD

Garda Națională de Mediu desfășoară un amplu control la toate punctele ECO SUD

Ca urmare a informațiilor vehiculate în media românească și cea italiană privind un posibil transfer de deșeuri municipale din Regiunea Campania (Italia) spre România, Ministerul Mediului face următoarele precizări:

Agenția Națională pentru Protecția Mediului nu a primit nici o înștiințare/notificare din partea ECO SUD sau a autorităților competente din Italia, cu privire la pretinsa intenție a societății de a aduce pe teritoriul țării noastre deșeuri din Italia. Conform normelor europene privind transferul intra-comunitar de deșeuri pentru eliminarea acestora (Regulamentul 1013/2006), un astfel de transport poate fi realizat doar după ce expeditorul notifică autoritățile din țara destinatară și obține un acord preliminar scris în acest sens.

Menționăm că și în cazul în care România ar primi o astfel de notificare, aceasta ar fi automat refuzată, întrucât introducerea pe teritoriul României a deşeurilor de orice natură, în scopul eliminării acestora este interzisă conform legii (OUG 195/2005 privind protecția mediului, aprobată cu modificări prin Legea 265/2006, art. 32). Precizăm că această prevedere legislativă națională a fost anunțată și este cunoscută la nivelul Comisiei Europene și a celorlalte State Membre.

Totodată, operatorul menționat de media, cu activitate în județele Ilfov, Dolj și Teleorman deține autorizație integrată de mediu pentru depozitarea deșeurilor. Depozitarea deșeurilor reprezintă conform legii o operațiune de eliminare (Legea 211/2011 privind regimul deseurilor). Ca urmare, aducerea deșeurilor de orice natură și din orice stat UE sau non-UE în Romania în vederea depozitării  ar fi una ilegală.

În plus, Garda Națională de Mediu desfășoară încă de săptămâna trecută un amplu control la toate punctele ECO SUD din țară, urmare a sesizărilor pe această temă. Mai mult decât atât, pentru a preveni o eventuală disimulare a cantităților de deșeuri municipale în orice formă de deșeu valorificabil (ex. valorificarea prin coincinerarea în fabrici de ciment), GNM a solicitat Direcției Generale a Vămilor să monitorizeze atent la toate punctele vamale orice transfer sau import de deșeuri în România. Totodată, în adresa transmisă se solicită înștiințarea imediată a Gărzii Naționale de Mediu pentru orice transport care comport astfel de suspiciuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS