22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMaestrul Ilie Gheorghe 75 de ani de viață, 50 de ani de scenă

Maestrul Ilie Gheorghe 75 de ani de viață, 50 de ani de scenă

Marele actor, interpret memorabil al atâtor roluri pe scena Naționalului craiovean, dar și teatre din țară și din Europa, va fi omagiat, duminică, 22 mai, de la ora 18.00, într-un spectacol antologic: O JUMĂTATE DE SECOL ÎN SLUJBA THALIEI. Pe scena sălii mari a teatrului, Ilie Gheorghe va fi pe rând Iona, Faust, Cațavencu, Minică, Sile Gurău, dar îl veți auzi și în splendide monologuri din operele lui Cehov, C.S. Lewis sau Boccaccio. Publicul craiovean nu trebuie să rateze acest spectacol omagial în care uriașul actor se va povesti pe sine prin intermediul rolurilor pe care le va juca, dar va face și confesiuni emoționante.
Ilie Gheorghe s-a născut în 1940 la Giubega, Dolj. A absolvit Institutul de Teatru şi Film. Din 1967 este angajat al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.
Marin Sorescu l-a onorat cu prietenia sa și l-a considerat cel mai bun Iona. American Biographical Institute l-a nominalizat pentru titlul „Omul anului”pe 1996. La Singapore, unde se afla în turneu cu același spectacol, la conferința de presă de după spectacol, un redactor al televiziunii care l-a transmis a exclamat: „Acum după ce am văzut Iona, avem sentimentul că știm să vorbim românește.” A colindat lumea cu spectacolele lui Silviu Purcărete, iar englezii au exclamat după ce l-au văzut în rolul Caliban din Furtuna: „Un alt Caliban nu mai poate fi în Anglia!” Marele regizor american Robert Wilson s-a îndrăgostit de arta sa și, la finalul repetițiilor cu spectacolul „Rinocerii”, i-a scris: „În cei 47 de ani în care am lucrat cu actori tu ești cu siguranță în topul celor mai buni! Ceea ce faci tu este genial. Mulțumesc foarte mult.” În viața cotidiană, dar și în istoria scenei românești, răspunde la numele ILIE GHEORGHE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS