22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljABA Jiu a încheiat evenimentele dedicate Ziua Mondială a Apei 2016

ABA Jiu a încheiat evenimentele dedicate Ziua Mondială a Apei 2016

Administrația Bazinală de Apă Jiu încheie, astăzi, acțiunile dedicate Zilei Mondiale a Apei  – 22 martie. Asemenea evenimente s-au desfășurat pe parcursul  lunii martie 2016, la nivelul tuturor subunităţilor A.B.A Jiu, predominante fiind acţiunile educative din unităţile de învăţământ din cele 4 judeţe: Dolj, Mehedinţi, Gorj şi Hunedoara.

“Prin acţiunile educative dedicate  Zilei Mondiale a Apei am dorit să aducem în atenția opiniei publice  problemele legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și să punem în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă. Astfel, Administrația Bazinală de Apă Jiu a desfăşurat o serie de acţiuni menite să conştientizeze importanţa şi ponderea pe care o are apa în viaţa fiecăruia: acţiuni educative în şcoli şi grădiniţe unde s-au prezentat filmuleţe despre apă şi acţiuni de conştientizare a importanţei calităţii apei şi conservării resurselor de apă.  De asemenea, specialiştii A.B.A Jiu au încercat să evidenţieze şi rolul pe care îl joacă angajaţii de la Apele Române în sprijinul cetăţeanului. Aici ne referim la aceia care îşi desfăşoară activitatea în laboratoarele de calitatea apei, la cei care culeg date şi monitorizează cursurile de apă, la cei care se îngrijesc de construcţiile hidrotehnice, etc. ”, a spus Marin Tălău, director A.B.A Jiu.

Debutul a fost miercuri, 16 martie, atunci când elevii Şcolii Gimnaziale “Gheorghe Bibescu” Craiova au fost vizitaţi de  către specialiştii A.B.A Jiu. Aceştia le-au susţinut o lecţie deschisă despre cât de importantă este apa în viaţa omenirii şi care este drumul acesteia de la sursa de bază până ajunge la robinet. În acest mod elevii au aflat despre diferitele profesii ce se regăsesc în domeniul apelor şi care sunt atribuţiie principale ale acestora: hidrologi, hidrogeologi,  ingineri, muncitori hidrometri, agenţi hidrotehnici, marinari, conducători de ambarcaţiune sau alte funcţii specifice activităţii de laborator pe calitatea apelor, dispeceri, etc.
Finalul evenimentelor s-a desfăşurat la Grădiniţa Raykids unde cei mici au învăţat care sunt cele mai importante râuri din ţară şi ce circuit are apa în natură.

A.B.A Jiu  a oferit fiecare elev  participant la acţiunile amintite mai sus câte un material care să amintească de Ziua Mondială a Apei: orare, afişe, cărticele, broşuri, puzzle etc.

„Gradiniţa program prelungit Raykids activează pentru al doilea an în cadrul Programului Mondial „Eco-Şcoala” coordonat la nivel naţional de către Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie, Bucureşti. Primul proiect anual coordonat la nivelul grădiniţei s-a intitulat “O natură mai curată, voie bună garantată”,  iar proiectul actual din anul 2015-2016 a venit să completeze viziunea deja deschisă, printr-o abordare mai extinsă şi mai activă, intitulându-se “Gândim, acţionăm, reciclăm, natura vrem s-o protejăm”. Acesta este coordonat de prof. Chirea Monica. Implicarea noastră în acest program a pornit de la interesul echipei grădiniţei, al părinţilor şi copiilor pentru o educaţie de calitate în general şi pentru  protejarea mediului în special. Profitând de experienţa colaboratoarei noastre prof. Casangiu Adriana- Daniela de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Nicolae Romanescu” din Craiova, care ne sprijină în calitate de coordonator al programului, grădiniţa noastră desfăşoara diverse activităţi precum şi manifestări cu ocazia unor evenimente ecologice importante, colaborand în cadrul reţelei programului Eco-Şcoala cu diverse instituţii şi organizaţii active în domeniu. Un asemenea exemplu este colaborarea cu cei de la Administraţia Bazinală de Apă Jiu”,  a declarat Iordana Constantinescu, director Grădiniţă.
La nivelul judeţului Dolj, specialiştii A.B.A Jiu au mers în cât mai multe şcoli printre care  Grădiniţa ,,Nicolae Romanescu” Craiova, Şcoala Gimnazială ,,Gheorghe Titeica”  Craiova, Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova, Şcoala Ethos, Şcoala cu clasele I-VIII nr. 32 “Alexandru Macedonski” Craiova, Şcoala cu clasele I-VIII “Marin Sorescu” din Bulzeşti, Şcoala nr. 36 Gheorghe Bibescu, Colegiul Naţional Carol I şi Grădiniţa Raykids.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS