18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj"Dolju-n bucate" , la Pieleşti

„Dolju-n bucate” , la Pieleşti

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, Primăria, Consiliul Local şi Căminul Cultural Pieleşti organizează, astăzi, ora 12.00, evenimentul “Dolju-n bucate”, la Muzeul Satului din Pieleşti.

Alături de gazde vin cu preparate tradiţionale şi localităţile Dăbuleni, Calafat, Ghidici, Urzicuţa, Băileşti, Perişor. Şi aici, implicarea este atât a localnicilor, cât şi a reprezentanţilor instituţiilor de cultură sau administrative.
Evenimentul este un bun prilej pentru a stabili o trainică legătură culturală între comunităţile rurale şi o ocazie extraordinară de a pune în valoare bucătăria tradiţională a judeţului Dolj, născută din sărăcia şi lipsurile bunilor şi străbunilor noştri, dar atât de diversă şi de gustoasă, încât îşi merită locul în galeria bucatelor care întregesc tabloul culinar tradiţional românesc.

Proiectul  „Dolju-n bucate” a implicat îndeosebi comunitatea locală, cetăţenii fiind primii susţinători ai acestui proiect. În anul 2015, evenimentul de amploare s-a desfăşurat în holul central al Universităţii din Craiova, alături de zeci de studenţi voluntari de la Facultatea de Litere, localnici şi reprezentanţi ai instituţiilor de cultură sau administrative din Dăbuleni, Bârca, Giurgiţa, Calafat, Pieleşti.

Pentru repunerea în valoare şi conservarea identităţii locale, deja unele comunităţi au decis să îşi organizeze unul sau mai multe momente “Dolju-n bucate”, şi au ales ca o dată pe an să se alăture centrului nostru pentru promovarea la Craiova a satului tradiţional doljean şi pentru a avea în timp cea mai mare masă tradiţională din această parte de ţară.

“Dolju-n bucate”  este un proiect iniţiat în anul 2014, de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, ca o călătorie prin viaţa satului tradiţional doljean, ilustrată prin diversitate culinară şi poveştile protagoniştilor care refac tabloul reunirii familiei ţăranului autentic în jurul mesei, la care fiecare îşi spune bucuriile sau necazurile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS